Φοιτητές της Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ ζητούν να μη χαθούν οι Εποπτείες!

Φοιτητές της Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ ζητούν να μη χαθούν οι Εποπτείες!

Ελληνικό Μεσογ. Πανεπιστήμιο: Με προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των καθηγητών με τον πρόεδρο του τμήματος τέθηκε το αίτημα της αναβολής όλων των Εποπτειών του τρέχοντος εξαμήνου.

Η εν λόγω απόφαση του συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί και από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου μέσα στις πρώτες μέρες του Απρίλη. Υποστηρίζεται ότι, λόγω της αναστολής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των υπηρεσιών (στις οποίες παρευρίσκονταν οι φοιτητές/τριες στα πλαίσια του μαθήματος της Εποπτείας), καθίσταται δύσκολο να καλυφθεί η προβλεπόμενη εφαρμοσμένη ύλη και κατά συνέπεια ο βιωματικός χαρακτήρας του μαθήματος υποτιμάται. 


Αξίζει να σημειωθεί  πως η ενημέρωση μας προέκυψε τυχαία από συμφοιτητές και συμφοιτήτριες μας, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι καθηγητές μάλλον σκόπευαν να μας πληροφορήσουν «κατόπιν εορτής» και αφότου η συγκεκριμένη πρόταση θα είχε ήδη υλοποιηθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ως φοιτητές αντιμέτωποι με την αναβολή των Εποπτειών. Άλλωστε και το προηγούμενο εξάμηνο φοιτητές από μεγαλύτερα εξάμηνα, που δικαιούταν την Εποπτεία III, κατέληξαν να την χάσουν με τον ισχυρισμό ότι δεν επαρκεί το καθηγητικό προσωπικό, παρατείνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις σπουδές τους. 

Για άλλη μια φορά, οι φοιτητές είναι αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται!  

Πρώτα απ’ όλα, ο χρόνος φοίτησης όλων των φοιτητών του τμήματος παρατείνεται κατά ένα εξάμηνο. Στα πλαίσια της πανεπιστημιοποίησης, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν πτυχίο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. χρειάζεται να επεκτείνουν τις σπουδές τους για ακόμη ένα εξάμηνο. Για τους φοιτητές αυτούς η πίεση και το άγχος για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του ΤΕΙ γίνονται ακόμα πιο έντονα. Να αναφερθεί πως πολλοί, έχοντας δεδομένη την ολοκλήρωση της Εποπτείας ΙΙΙ αυτό το εξάμηνο, έχουν δρομολογήσει να ξενοικιάσουν τα σπίτια τους. Με την αναβολή της, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς στέγη είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε μη δυνατότητας ανανέωσης του συμβολαίου τους για ένα μόνο εξάμηνο.

Για άλλη μια φορά, καλούμαστε να επωμιστούμε τις συνέπειες της κρίσης που έχει ανακύψει!

Δεν είναι μόνο η παράταση των σπουδών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Με πρόσχημα την ασφάλεια εν όψει κορωνοϊού, φοιτητές που στεγάζονται στις εστίες αντιμετώπισαν την έξωση από αυτές. Μάλιστα, εκτός ότι κατά την μετακίνηση τους έβαλαν την υγεία τους σε κίνδυνο, όσοι, αρχικά, δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ήρθαν αντιμέτωποι με απειλές από τον οικονομικό υπεύθυνο! 

Είναι γεγονός  πως η καθημερινότητα όλων μας έχει έρθει αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπως αυτή,  πρέπει να ληφθούν μέτρα που να μη δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, ακόμα κι αν πρέπει ξεφύγουν από το προσχεδιασμένο πλάνο.

Διεκδικούμε: 

  • Να μη χαθούν οι εποπτείες! Έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις που, όμως, δεν πλήττουν τους φοιτητές!
  • Αξιοπρεπείς όρους φοίτησης, ένα δικαίωμα που ανήκει σε όλους μας!  

Επίσης, προτείνουμε: 

  • Όπως και στο ΠΑ.Δ.Α, να γίνονται τηλεδιασκέψεις με τους επόπτες για όσο είναι κλειστή οι σχολή και οι δομές. Αφού ανοίξουν, οι φοιτητές να ολοκληρώσουν το βιωματικό κομμάτι στα πλαίσια τους.
  • Να μειωθεί η ύλη της εποπτείας
  • Να ξεκινήσουν τηλεδιασκέψεις και, με τις παρακάτω προτάσεις, να καλυφθεί η ύλη της εποπτείας και να είναι αρκετό για να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί το μάθημα.
  1. Να γίνονται εργασίες πάνω στην ύλη.
  2. Να πραγματοποιηθεί σχεδιασμός δράσης για το κάθε πλαίσιο.
  3. Να υπάρξει προσέγγιση του μαθήματος ερευνητικά, με συνεντεύξεις και εργασίες πάνω σε καλές πρακτικές να διδαχθούν θετικές εφαρμογές της θεωρίας.

Φοιτητές και φοιτήτριες Κοινωνικής Εργασίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

ΕΛΜΕΠΑ: Τροποποιήθηκε το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο - Μαθήματα μέσα στο Πάσχα για να καλυφθεί η ύλη

Την σελίδα ενημέρωσης των Φοιτητών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για τα σημαντικότερα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το ΕΛΜΕΠΑ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr