Τι αναφέρει το ΕΑΠ περί αναφορών μετατροπής του Πανεπιστημίου σε ΙΕΚ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) εξέδωσε ανακοίνωση πριν από λίγο απαντώντας όπως αναφέρει στις συκοφαντίες. Πιο συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:

Η τρέχουσα προκήρυξη της επιλογής μελών ΣΕΠ για την προσεχή τριετία 2017-2020 ήταν αναμενόμενο να προξενήσει συζητήσεις, ερωτήματα και διευκρινίσεις. Πέραν αυτού όμως παραμένει σαφής η βούληση της Διοικούσας Επιτροπής, να προχωρήσει στη μερική ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού που απασχολείται στο ΕΑΠ. Κι αυτό, όχι επειδή αμφισβητείται η πολύχρονη συνεισφορά των χιλιάδων μελών ΣΕΠ που μέχρι σήμερα συνεργάστηκαν με το Ίδρυμα, συμβάλλοντας στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη και κοινωνική καταξίωση του Πανεπιστημίου, ούτε επειδή αμφισβητείται η ακαδημαϊκή τους αξιοσύνη.

Μόνη μέριμνα, παράλληλα με τη δεδομένη μελλοντική συνεργασία με εκατοντάδες ‘παλαιούς’ συνεργάτες, αποτελεί η δυνατότητα αξιοποίησης επιστημόνων με υψηλά προσόντα, ανάμεσά τους πολλοί από τους οποίους σήμερα αποχωρούν στο εξωτερικό για αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας ή ετεροαπασχολούνται σε διάφορες εφήμερες εργασίες ή υποαπασχολούνται με ελάχιστες αμοιβές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης της χώρας. Η απώλεια ικανού επιστημονικού δυναμικού συνιστά μία οδυνηρή πραγματικότητα, την αποφυγή της οποίας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας με ευθύνη και σύνεση. Επιπλέον το κριτήριο του διαθέσιμου χρόνου των ΣΕΠ, συνιστά κύριο κριτήριο, αφού υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοί μας που δεν έχουν μία κύρια απασχόληση στον ακαδημαϊκό εργασιακό χώρο, και αυτό πράγματι αποτελεί επιδίωξη της σημερινής Διοικούσας λόγω των αυξημένων απαιτήσεων στη στήριξη και επικοινωνία με τους φοιτητές.  Αυτή την κατεύθυνση, κατεξοχήν ακαδημαϊκή, υπηρετεί αξιακά η προκήρυξη.

Διαβάστε ακόμη: ΕΑΠ: Υποτροφίες σε περισσότερους φοιτητές για το 2017-2018

Η ανακοίνωση του Συλλόγου σας της 21/3/2017 αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη για εμάς. Ξεπερνάει το όριο της διαμαρτυρίας και της αντίθεσης και κινείται πλέον στον χώρο της συκοφαντίας, προσβάλλοντας ευθέως την ακαδημαϊκή ευθύνη και προσωπικότητα των μελών της Διοίκησης του ΕΑΠ, καταλήγοντας σε απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτά που προσάπτετε λοιπόν στη ΔΕ απαντάμε:

  1. Νομικά διάτρητη και ακαδημαϊκά ασυνεπής προκήρυξη: Τίθεται από εσάς που προφανώς δεν διαπιστώσατε τίποτα μεμπτό νομικά και συνταγματικά στην αναλογία 85% (για τα παλαιά μέλη ΣΕΠ) έναντι 15% (για τα νέα μέλη ΣΕΠ) της προηγούμενης τριετούς προκήρυξης, που διαιώνιζε την παρουσία παλαιών συνεργατών στο ΕΑΠ και πρακτικά απέκλειε νέους επιστήμονες. Μάλιστα προτείνετε ποσόστωση, με ακαδημαϊκό (!) κριτήριο την ύπαρξη μόνιμης εργασίας. Αυτό δεν διαταράσσει τα ηθικά σας προτάγματα; Και είναι, βρίσκετε, συνταγματικά επιτρεπτό; Μήπως το χρησιμοποιείτε για λόγους εντυπώσεων και μόνο;
  2. Το σχέδιο μετατροπής του ΕΑΠ σε ΙΕΚ από μέρους της Διοικούσας: Μάλλον επιλέγετε να μην αναγνωρίσετε όσα έχουν γίνει στο ΕΑΠ τους τελευταίους 18 μήνες. Για να ενημερωθείτε: 6 Νέα Προγράμματα Σπουδών με εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες, παρακολούθηση Μεμονωμένων Θεματικών Ενοτήτων, κατάργηση της κλήρωσης, μαθήματα σε 14 πόλεις, παραρτήματα σε μεγάλες πόλεις, αναβάθμιση της τεχνολογίας, ανανέωση της πλατφόρμας, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, on-line παρακολούθηση των ΟΣΣ, έναρξη διαδικασίας για την ακαδημαϊκή ανανέωση των Προγραμμάτων Σπουδών, συμμετοχή του ΕΑΠ σε όλους τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από καίρια θέση, λίαν επιτυχής διεθνής αξιολόγηση του Πανεπιστημίου, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων των μελών ΔΕΠ, θέσπιση ερευνητικών εργαστηρίων, ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών ΔΕΠ. Σας φαίνεται ότι το πάμε σε ΙΕΚ;
  3. Αδιαφανής και νοθευμένη διαδικασία αξιολόγησης των μελών ΣΕΠ, συνεπώς καλείται ο Υπουργός να προασπίσει το ΕΑΠ αποκαθιστώντας την ακαδημαϊκή τάξη: Πέραν της πρωτοφανούς παραίνεσης για κατάλυση της ακαδημαϊκής και διοικητικής ευθύνης της Διοικούσας, η διατύπωση παραπέμπει στο αλήστου μνήμης ακαδημαϊκό παρελθόν του ΕΑΠ. Από πότε η ακαδημαϊκή ανανέωση ενός Ιδρύματος που απασχολεί πάνω από 2.000 μέλη ΣΕΠ, κατεύθυνση που επιβραβεύει συνολικά τη βούληση για αξιοποίηση νέων επιστημόνων, συνιστά ακαδημαϊκή αταξία; Επίσης προκαταλαμβάνετε τη διαδικασία αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντάς την «νοθευμένη», πριν αυτή καν αρχίσει. Γιατί άραγε σκοπίμως επιχειρείτε, να διαμορφώσετε πρωθύστερα αρνητικό κλίμα σε βάρος της Διοικούσας;
  4. Το ΕΑΠ δεν αποτελεί «ιδιοκτησία» της Διοικούσας: Η καταισχύνη αγγίζει το απόγειό της με τη συγκεκριμένη αναφορά. Η μομφή επιστρέφεται αυτούσια, και αυτό εξαιτίας της ακαδημαϊκής και επιστημονικής διαδρομής ενός εκάστου των μελών της Διοικούσας.
  5. Ο φοιτητικός αγώνας για την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η συστράτευση των φοιτητών εναντίον της Διοικούσας: Για τη νομική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών προσέρχεστε στο προσκήνιο αργά και καταϊδρωμένοι. Τουλάχιστον ας υποστηρίξετε με γνώμες και ιδέες τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ήδη ανάμεσα στη Διοικούσα και στους φοιτητικούς συλλόγους επ’ αυτού. Αλλά όχι για ιδιωφελείς λόγους!
  6. Θα προσφύγουμε στις δικαστικές αρχές: Αναφαίρετο δικαίωμά σας!

Για να ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν:

Γενικότερα, επιδιώκετε με παραληρηματική ανάγνωση της ακαδημαϊκής πραγματικότητας του ΕΑΠ τη συγκρότηση μετώπου εναντίον της Διοικούσας. Είμαστε σίγουροι, ότι θα αποτύχετε, επειδή ακριβώς επιλέγετε την απευθείας σύγκρουση και την επίθεση εναντίον κατεξοχήν ακαδημαϊκών επιλογών που επιτρέπουν οι νόμοι και οι διατάξεις στη Διοίκηση ενός Πανεπιστημίου!  

Ωστόσο, δεν θα σταθούμε στα όσα φληναφήματα αναφέρονται στην επιστολή σας. Κι αυτό επειδή έκαστος κρίνεται στον δημόσιο χώρο από τον λόγο και τα έργα του. Εμείς οφείλουμε τον δέοντα σεβασμό σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη ΣΕΠ, συνεπώς και σε σας, για την τεράστια συμβολή τους στην εξέλιξη του ΕΑΠ. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να μας αποτρέψει από τη βούληση να υπάρξει μερική ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού.  

Παρεμπιπτόντως δεν θα αναφερθούμε -επί του παρόντος- στις επιστολές ικανοποίησης και ευγνωμοσύνης δεκάδων άξιων συναδέλφων, που επί χρόνια –και με τη δική σας ανοχή (;)- παρέμεναν εκτός νυμφώνος. Τα ακαδημαϊκά σας αντανακλαστικά φαίνεται δεν περιλαμβάνουν αυτή την κατηγορία συναδέλφων και προφανώς δεν τους εκπροσωπείτε. Μάλλον εντάσσεστε στην επικρατούσα παραδοσιακή αντίληψη «Ναι στην ανανέωση! Αλλά, να ξεκινήσει από τον διπλανό μου». Δηλαδή να μη γίνει ΠΟΤΕ!

Εμείς θα συνεχίσουμε. Ακόμη κι αν εσείς έκδηλα πλέον συντάσσεστε με ό,τι πιο παραδοσιακό από άποψη νοοτροπιών, συντηρητικό από άποψη ακαδημαϊκού ήθους, οπισθοδρομικό από άποψη άρνησης της ανανεωτικής προσπάθειας! Κι αυτό επειδή η πράξη μας είναι προϊόν κοινωνικής δικαιοσύνης και ευαισθησίας, κι ακόμη επειδή κόντρα στους καιρούς αναλάβαμε το έργο της ακαδημαϊκής αναβάθμισης και ανανέωσης του ΕΑΠ με ευθύνη και αποφασιστικότητα.                                                        

Περισσότερα νέα για το ΕΑΠ στην κατηγορία «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr