Υπουργός Παιδείας: Το ΕΑΠ δεν μπορεί να είναι το ίδιο με άλλα πανεπιστήμια

Την πρόθεση του υπουργείου να ανοίξει διάλογο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, έκανε γνωστή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, με αφορμή παρατηρήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, την Εθνική Βιβλιοθήκη, στο οποίο έχουν περιληφθεί και διατάξεις που ρυθμίζουν διάφορα θέματα στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, που απαιτεί κοινωνική ειλικρίνεια και συνεννόηση και ζήτησε να υπάρξει προετοιμασία των φορέων, ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους σε συνεδρίαση που θα ορίσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αποκλειστικό θέμα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Όμως, όπως τόνισε, σε αυτήν την προοπτική θα πρέπει τα ίδια γνωστικά αντικείμενα να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τις διεκδικήσεις τους και να λάβουν υπόψη τους και τις ευρωπαϊκές εμπειρίες. «Θα παρακαλέσω το κλίμα να μην είναι εμφυλιοπολεμικό», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου και ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι με επιστολή του προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και τη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ τούς καλεί να συγκροτήσουν επιτροπή για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει αρμοδιότητες στα ιδρύματα. «Καλό είναι εμείς να δίνουμε αρμοδιότητες στα ιδρύματα, στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους, ετοιμαζόμαστε πολύ σύντομα να δώσουμε ένα σύνολο τέτοιων αρμοδιοτήτων, αλλά θα πρέπει όταν τις δίνουμε να αναγνωρίσουμε συγχρόνως ότι υπάρχει και μεγάλη αδυναμία διοικητικής υποστήριξης τους», είπε ο υπουργός Παιδείας και γι’ αυτό στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος, προκειμένου τα ιδρύματα να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις αρμοδιότητες.

Αναφερόμενος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, υπογράμμισε ότι το ΕΑΠ είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο εγχείρημα, το οποίο κλείνει 20 χρόνια ζωής. Ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα ξαναδεί το θεσμικό καθεστώς για το ΕΑΠ, με τρόπο που θα αξιοποιούνται η εμπειρία και η κοινωνική προσφορά του, αλλά θα λαμβάνει υπόψη και όσα ισχύουν σε άλλα πανεπιστήμια. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το ΕΑΠ ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι το ίδιο με άλλα πανεπιστήμια, αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να βρεθεί ένα ενδιάμεσο καθεστώς.

Περισσότερα νέα που αφορούν το ΕΑΠ στην κατηγορία «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr