αριθμός εισακτέων, ΕΑΠ, εφαρμοστεί

Ανοίγει ο αριθμός εισακτέων στο ΕΑΠ - Δείτε πότε θα εφαρμοστεί

Ανοίγουμε τον αριθμό των εισακτέων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Με το μέτρο αυτό, εκτός των άλλων, δημιουργούνται θέσεις εργασίας για πολλούς νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικών.

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σύμφωνα με το esos, κατά τη συζήτηση επι του κρατικού προυπολογισμού.

ΕΑΠ: Ελληνική εφεύρεση η διαδικασία της κλήρωσης- Σπουδάζουν   ... οι τυχεροί, γεγονός πρωτόγνωρο!

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Ανοικτά Πανεπιστήμιο ήδη έχει αποσαφηνίζει τα παρακάτω:

Α. Στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στις διατάξεις που αφορούν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ύστερα από πρότασή μας η οποία και έγινε αποδεκτή, εμπεριέχεται ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στη Διοίκηση του Ιδρύματος να καταργήσει την κλήρωση.Είναι προφανές ότι η Διοίκηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν διασφαλίσει την επάρκεια σε διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και τα συναφή τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν σε τέτοια περίπτωση.

Β. Επισημαίνουμε ότι «Ανοικτό» Πανεπιστήμιο σημαίνει πρωτίστως την ανοικτή, συνεπώς και απρόσκοπτη, πρόσβαση εκείνων που επιθυμούν να σπουδάσουν στα Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ. Η διαδικασία της κλήρωσης των φοιτητών αποτελεί ελληνική εφεύρεση και συνεπώς ιδιοτυπία σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα στον ακαδημαϊκό χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καταλήγει επιπλέον στο να μπορούν να σπουδάζουν ... οι τυχεροί, γεγονός πρωτόγνωρο!

Γ. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η σχετική πρόθεση της κατάργησης της κλήρωσης περιλαμβάνει αποκλειστικά σε αυτή τη φάση τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, και τούτο διότι στα Προπτυχιακά δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, παρά μόνο η κατοχή απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης. Άρα όλη η αμφισβήτηση που εγείρεται εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας περί κινδύνου υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών, αποτελεί το λιγότερο παρανόηση και άγνοια των κανόνων που ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στο Ίδρυμα.

Δ. εκχώρησε τη δυνατότητα κατάργησης της κλήρωσης, αυτού του προδήλως άδικου συστήματος επιλογής των εισακτέων φοιτητών μας, στο Ίδρυμα. Από την πλευρά της η Διοίκηση δεσμεύεται να μελετήσει εξαντλητικά, να συνομιλήσει με τις θεσμικές ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος, να σχεδιάσει με σαφήνεια, και τότε μόνο θα προχωρήσει στη νέα εποχή της Ανοικτής Πρόσβασης. Που συνεπάγεται ευλόγως, ότι οποιαδήποτε σχετική απόφαση δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί πριν από την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-2018.

Είσαι Φοιτητής στο ΕΑΠ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών ΕΑΠ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Περισσότερα νέα για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΔΩ

Πηγή: esos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr