Αυτοδύναμο, ΕΑΠ, κριτήρια, φοιτητών, αύξηση υποτροφιών Αυτοδύναμο το ΕΑΠ, με κριτήρια η επιλογή των φοιτητών και αύξηση υποτροφιών

Αυτοδύναμο το ΕΑΠ, με κριτήρια η επιλογή των φοιτητών και αύξηση υποτροφιών

Τη δυνατότητα να μετασχηματιστεί το Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε αυτοδύναμο Ίδρυμα να εκλέγονται τα όργανα , όπως και στα άλλα ΑΕΙ, να αντικατασταθεί το σύστημα κλήρωσης επιλογής των φοιτητών με κριτήρια και να αυξηθεί ο αριθμός των υποτροφιών , μελετά το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή η Αν. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη.

Ειδικότερα η Αν. υπουργός Παιδείας είπε μεταξύ άλλων:


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Η νέα διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ ανέλαβε στις 28/8/2015 τα καθήκοντά της και κληρονόμησε μαζί με άλλα ζητήματα και αυτό των διοικητικών υπαλλήλων. Μάλιστα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα τη λήξη των συμβάσεων αυτών των ανθρώπων, οι οποίες λήγουν στις 15/11/2015, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ενταγμένοι και αμείβονται από ΕΣΠΑ.  

Αυτά που έκανε αμέσως η νέα διοικούσα επιτροπή, για να επιλυθεί το ζήτημα και να μη μείνουν εκατόν εβδομήντα επτά άνθρωποι στο δρόμο και θιγεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, είναι τα εξής:

Πρώτον, υπέβαλε αίτημα για έγκριση παράτασης των έργων ΕΣΠΑ για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τη λήξη των ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση η οποία έχει ήδη ληφθεί και έχει παραταθεί η αμοιβή και το έργο των εργαζομένων κατά ένα μήνα.

Το δεύτερο βήμα που έκανε η νέα διοικούσα επιτροπή ήταν ότι πρότεινε -και έγινε αποδεκτή- την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί λύση για την παραμονή των παραπάνω συμβασιούχων μέχρι 31/8/2016, ούτως ώστε να μη θιγεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος.

ΟΡΓΑΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Τρίτον, σε αυτό το διάστημα μέχρι 31/8/2016, η νέα διοικούσα επιτροπή σε συνεργασία με εμάς –το έχουμε συζητήσει και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία- θα προχωρήσει σε κατάσταση οργανοδιαγράμματος, ώστε να φανεί ποιες είναι ακριβώς οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν κανονικά.

Μετά την οριστικοποίηση του οργανοδιαγράμματος του Ιδρύματος -που επιμένω ότι θα γίνει μέχρι να λήξει η σύμβαση στις 31/8/2016- θα γίνει διαγωνισμός με διαφανείς διαδικασίες.

Σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, βεβαίως, θα μπορούν να συμμετέχουν με επιπλέον μοριοδότηση και οι ήδη υπάρχοντες υπάλληλοι του ΕΑΠ, ούτως ώστε να έχουμε επιτέλους ένα μόνιμο διοικητικό προσωπικό στο ΕΑΠ, κάτι που δεν είχαμε επί τόσα χρόνια.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ

Το Πανεπιστήμιο  έχει ένα μεγάλο αποθεματικό. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Αυτό το αποθεματικό, λοιπόν, ενός πανεπιστημίου, ενός μέρους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει μία εκλογίκευση της λειτουργίας του;

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Όσο για το άλλο, τι σκοπό έχουμε για το Πανεπιστήμιο, το θέμα είναι ότι αυτό το Πανεπιστήμιο, επειδή πραγματικά είναι ένα καινοτόμο Πανεπιστήμιο, δίνει δεύτερη ευκαιρία, με τεράστιο κοινωνικό ρόλο, αυτό που θα κάνουμε ήδη μας το έχει ζητήσει η νέα διοικούσα. Θα γίνει συζήτηση και με τα άλλα ιδρύματα της χώρας, πώς μπορεί διοικητικά, θεσμικά, ερευνητικά να μετασχηματιστεί το Πανεπιστήμιο, ώστε να γίνει αυτοδύναμο. Διότι αυτός είναι ο στόχος, να γίνει αυτοδύναμο και όχι να μένει από το 1998, όπως είπατε, μέχρι σήμερα σε αυτή την κατάσταση που είναι.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Το δεύτερο σημείο που θέλω να πω -το είχα εξαγγείλει και εδώ και η νέα διοικούσα το πήρε αμέσως και το συζητάει- είναι να μην παίρνονται νέοι φοιτητές με κλήρωση, αλλά να παίρνονται αυτοί οι φοιτητές με άλλα κριτήρια και όχι της τυχαιότητας και να έχουμε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο να μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερο κόσμο και να δίνει και υποτροφίες σε αυτόν τον κόσμο, γιατί έχει και τη δυνατότητα.

Πληροφορίες από esos.gr

Πηγή: esos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr