Το ΕΑΠ τίμησε τον Γιάννη Οικονομίδη ως πρώτο Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού

 


 

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σχολίασε το άρθρο

Το ΕΑΠ τίμησε τον Γιάννη Οικονομίδη ως πρώτο Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού

Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα και παρουσία πλήθους κόσμου, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) αναγόρευσε τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, καθιστώντας τον πρώτο Επίτιμο Διδάκτορα της συγκεκριμένης Σχολής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΕΑΠ στην Πάτρα, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026, παρουσία του Πρύτανη του ΕΑΠ, Καθηγητή Εμμανουήλ Κουτούζη, του Αντιπρύτανη Υποδομών και Οικονομικών, Καθηγητή Ευθύμιου Ζέρβα, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, μελών ΔΕΠ, καθώς και ανθρώπων του πολιτισμού και του θεάτρου.

Η αναγόρευση του Γιάννη Οικονομίδη συνιστά αναγνώριση της συνολικής του πορείας στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο, αλλά και της ιδιαίτερα διεισδυτικής και κριτικής του ματιάς, η οποία έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διεύρυνση της κοινωνικής και αισθητικής αντίληψης του σύγχρονου κοινού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του ΕΑΠ και η Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, Καθηγήτρια Ειρήνη Μαυρομμάτη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου του τιμώμενου δημιουργού και στους λόγους για τους οποίους το ΕΑΠ τον εντάσσει στην ακαδημαϊκή του οικογένεια. Όπως τόνισαν, πρόκειται για έναν δημιουργό που συνομιλεί βαθιά με το παρόν, σε πλήρη εναρμόνιση με τις αξίες ενός Ιδρύματος που διαχρονικά σπάει φραγμούς και στερεότυπα στην εκπαίδευση, με έντονο κοινωνικό προβληματισμό.

Παρουσιάζοντας το έργο του τιμώμενου, η Κοσμήτορας της Σχολής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Σχολή θεώρησε ομόφωνα τον Γιάννη Οικονομίδη ως τον πλέον κατάλληλο για να γίνει ο πρώτος Επίτιμος Διδάκτορας της ΣΕΤ του ΕΑΠ, υπογραμμίζοντας πως το έργο του χαρακτηρίζεται από κριτικό πνεύμα, αντισυμβατική ματιά και βαθιά εστίαση στον άνθρωπο.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγητές και καθηγήτριες του Ιδρύματος, καθώς και ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννης Μουρτζόπουλος. Παρόντες ήταν επίσης οι ηθοποιοί Σοφία Κουνιά και Βασιλική Καλλιμάνη, οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε ταινίες του τιμώμενου δημιουργού.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Επίτιμου Διδάκτορα Γιάννη Οικονομίδη, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την τιμή που του απέδωσε και δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ότι παραμένει στη διάθεση του Ιδρύματος ως ενεργό μέλος της ακαδημαϊκής του κοινότητας.

Προσθήκη σχολίου...
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.