Διαμαρτυρίες φοιτητών ΕΑΠ για την αλλαγή του τρόπου καταβολής των διδάκτρων

Διαμαρτυρίες φοιτητών ΕΑΠ για την αλλαγή του τρόπου καταβολής των διδάκτρων

Επιστολή προς τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ απέστειλαν φοιτητές του πανεπιστημίου για την ξαφνική και απροειδοποίητη αλλαγή του τρόπου καταβολής των διδάκτρων για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Όπως αναφέρουν, ξαφνικά, ενώ μέχρι σήμερα είχαν θεσμοθετηθεί δόσεις αποπληρωμής, το ΕΑΠ αποφασίζει να αλλάξει το σύστημα εξόφλησης ζητώντας από τους φοιτητές μπροστά τα μισά χρήματα μέχρι τις 20 Αυγούστου και τα υπόλοιπα, πάλι, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.


Μέχρι σήμερα ίσχυαν οι δόσεις αποπληρωμής, με τις οποίες κάθε φοιτητής μπορούσε να υπολογίσει τις υποχρεώσεις του, που ξεκινούσαν με προκαταβολή στη δήλωση θεματικών ενοτήτων τον Ιούλιο και εξοφλούνταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η Επιστολή διαμαρτυρίας των Φοιτητών του ΕΑΠ όπως έχει σταλεί στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Προς: τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ

Αξιότιμοι κύριοι,

Χθες, Δευτέρα 9 Ιουλίου, γίναμε αποδέκτες πολλών και εντόνων διαμαρτυριών από συμφοιτητές μας αναφορικά με την ξαφνική και απροειδοποίητη αλλαγή του τρόπου καταβολής των διδάκτρων για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, και ενώ είχατε κάνει σαφές, με ανακοίνωση σας προς τους φοιτητές, στις 7 Οκτωβρίου του 2016, ότι θεσμοθετήσατε τις δόσεις για να διευκολύνετε τις σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομικώς για όλους μας. Πολλώ δε μάλλον για εκείνους που έχουν αποφασίσει να διαθέσουν χρόνο και χρήμα, προκειμένου να σπουδάσουν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Όντες σίγουροι για την προηγούμενη διαδικασία πληρωμής έχουν προσαρμόσει τον οικονομικό προγραμματισμό τους συμφώνως με εκείνη. Το γεγονός ότι ζητάτε την καταβολή του μισού ποσού έως την 20η Αυγούστου, δημιουργεί στους φοιτητές του Ε.Α.Π τεράστια προβλήματα, ως και την κάνει αδύνατη.

Επομένως, θα θέλαμε να επανεξετάσετε το θέμα με βάση την πρότασή μας, η οποία εδράζεται επί του προηγουμένου καθεστώτος των δόσεων. 

Κύριε πρόεδρε, το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που θέσατε, και θα αναγκαστούν να διακόψουν. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι με το προηγούμενο καθεστώς αποπληρωμής θα συνέχιζαν κανονικά. Κατά συνέπεια, το Ε.Α.Π θα υποστεί σημαντική απώλεια εσόδων. Πέραν, όμως, αυτού, θεωρούμε ότι η αλλαγή των όρων πληρωμής επί τα χείρω για τους φοιτητές αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος εκείνων οι οποίοι είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και διαχωρίζει τους φοιτητές.

Όσοι από τους φοιτητές διαθέτουν πιστωτική κάρτα θα έχουν την πολυτέλεια αποπληρωμής της οικονομικής τους οφειλής σε 2 ως 8 δόσεις. Όσοι δεν διαθέτουν, και θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό με μετρητά, απλά θα αναγκαστούν να διακόψουν ή στην καλύτερη περίπτωση να πάρουν μία θεματική ενότητα, αναγκάζοντας τους να καθυστερήσουν τις σπουδές τους και καθιστώντας τους, έτσι, ομήρους του ΕΑΠ. 

Επίσης, θέλουμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας για ακύρωση επανεγγραφής φοιτητών, σε περίπτωση που αυτοί δεν μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταβολή του προβλεπόμενου ποσού έως τις 20/8/2018. θεωρούμε ιδιαίτερα άδικο και αντιδεοντολογικό, φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που έχουν αγωνιστεί έως σήμερα, να βρεθούν εκτός ακαδημαϊκού χώρου και να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους. 

Κύριε Καρδάση σας καλούμε να το ξανασκεφτείτε και να δείξετε κατανόηση. Πιστεύουμε ότι θα το πράξετε.

Εκ μέρους του ΔΣ ΠΑΝ.Φ. ΣΥ. ΕΠΟ                     Eκ μέρους του ΔΣ ΠΑΣΥΦ ΔΕΟ              

Η Πρόεδρος                                                           Η Πρόεδρος                         

Μέμα Χαλιώτη                                                        Ελένη Σκιαδά 

Εκ μέρους του ΔΣ ΠαΣυΦοιΠ ΕΛΠ ΕΑΠ

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Ζερβός

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr