Χωρίς βαθμολογικό ή μισθολογικό αντίκρισμα τα μεταπτυχιακά του Πολυτεχνείου
Υπουργός Παιδείας: Με σόκαρε η ανακοίνωση του Πολυτεχνείου – Υπέρ της ρύθμισης το ΤΕΕ. Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν η Πρυτανεία και οι κοσμήτορες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών για τη ρύθμιση που προβλέπει την αναγνώριση πτυχίων ΑΕΙ πενταετούς τουλάχιστον φοίτησης ως μεταπτυχιακά, που οδηγούν απευθείας σε διδακτορικά.
Η ρύθμιση αυτή αφορά τις Ιατρικές σχολές, την Καλών Τεχνών και τα Μουσικά τμήματα, πέρα των Πολυτεχνικών σχολών, και συνίσταται “στην αναγνώριση επιπλέον ακαδημαϊκών προσόντων στους αποφοίτους των Τμημάτων ή Σχολών των ΑΕΙ που πληρούν τις προϋποθέσεις”, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.
Όπως όμως δήλωνε στην “Αυγή” ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας “αφενός η αρχική διάταξη ήταν διαφορετική, αφετέρου η τελική διάταξη είναι ‘κενό γράμμα’ αφού δεν προβλέπεται κανένα επιπλέον δικαίωμα για τους αποφοίτους μας”. Την ίδια ώρα, πάντως, το Τεχνικό Επιμελητήριο έπαιρνε θέση εξηγώντας ότι πλέον «η ανάληψη τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων διαβαθμίζεται ανάλογα με το επίπεδο σπουδών».
Η διάταξη
Ειδικότερα, το άρθρο 46 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας “η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται σε τμήματα ΑΕΙ και διαρκεί κατ’ ελάχιστον 10 ακαδημαϊκά εξάμηνα (υποχρεωτικά εξάμηνα για τη λήψη πτυχίου ή διπλώματος σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών), οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Ιntegrated Μaster) στην ειδικότητα του τμήματος”. Η ρύθμιση “καταλαμβάνει και τους αποφοιτήσαντες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου”.
Το πρόβλημα -κατά το ΕΜΠ- είναι ότι “ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν προσδίδει επιπλέον μοριοδότηση σε διαγωνισμούς, ούτε επιφέρει μεταβολές, όπως ιδίως μισθολογικές και βαθμολογικές” όπως περιγράφεται στο ν/σ. Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι ποτέ δεν είχε τεθεί σχετικό αίτημα από πλευράς των ενδιαφερόμενων περί βαθμολογικών ή μισθολογικών αξιώσεων, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε “ανεξέλεγκτο δημοσιονομικό κόστος”, αλλά και “αλυσιδωτές αντιδράσεις όσον αφορά τις κρίσεις και προαγωγές στο δημόσιο τομέα”.
«Η δέσμευση δεν τηρήθηκε»
Η Πρυτανεία και οι κοσμήτορες του Πολυτεχνείου υποστηρίζουν ότι η διάταξη “ουσιαστικά ακυρώνει την αναγνώριση αφού αφαιρεί από τους διπλωματούχους αυτούς τα εκ του νόμου προβλεπόμενα δικαιώματα κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου”, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως “ο υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί ρητά -τελευταία φορά στη Σύνοδο Πρυτάνεων της 8ης Ιουλίου 2017- ότι θα υπάρξει αλλαγή της προσθήκης αυτής”. “Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε, πράγμα που θέτει και ζήτημα αξιοπιστίας των όρων με τους οποίους γίνεται ο διάλογος με τα πανεπιστήμια” καταλήγουν.
«Με σόκαρε το ΕΜΠ»
“Εμένα με σόκαρε η ανακοίνωση του Πολυτεχνείου, την οποία δεν ήξερα” απάντησε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. “Τα πενταετή Integrated Master ήταν και ένα αίτημα των πενταετών τμημάτων για να ονομαστεί το πτυχίο τους έτσι ή ήταν ένα αίτημα που από πίσω του έκρυβε όλη την υπόθεση του μισθολογικού και του βαθμολογικού; Διότι μισθολογικό και βαθμολογικό μέχρι τώρα δεν έχει θιχτεί” επισημαίνει, συνεχίζοντας: “Τώρα, στα καλά των καθουμένων, θίγετε αυτό το θέμα, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είπε ότι αυτά τα θέματα χρήζουν μελέτης και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τώρα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου κάνει λόγο για “δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού από ενδεχόμενη μεταβολή βαθμού και μισθολογικού κλιμακίου για όσους εκ των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, κατέχουν αντίστοιχους τίτλους”.
Ι. Γκόλιας (πρύτανης ΕΜΠ) στην «Α»: Η βαθμολογική εξέλιξη δεν προκαλεί δημοσιονομικό κόστος
Ο πρύτανης του ΕΜΠ διευκρινίζει ότι η μοριοδότηση ως προς τη βαθμολογική εξέλιξη δεν προκαλεί δημοσιονομικό κόστος. “Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να ικανοποιηθεί” δηλώνει στην “Α”. Κατά τις πληροφορίες, αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί από το υπουργείο Παιδείας.
Πάντως ο πρύτανης εξέφραζε τις αντιρρήσεις του και για τη δημιουργία “πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής” που προβλέπει το ν/σ. Όπως δήλωνε σήμερα ο Κ. Γαβρόγλου από τη βουλή: “Τι λέμε εμείς; Να γίνει μια επιτροπή στο υπουργείο, ο Γενικός Γραμματέας να είναι ο πρόεδρος, ένας εκπρόσωπος από τις Πολυτεχνικές σχολές, ένας εκπρόσωπος από τα τμήματα των ΤΕΙ, να συμμετέχουν και τέσσερα άτομα που θα τα ορίζει ο υπουργός. Τα τέσσερα άτομα, δημόσια δίνουμε την υπόσχεση, ότι θα είναι άτομα και αποφοίτων ΤΕΙ και αποφοίτων Πολυτεχνικών σχολών. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ο ένας κι όχι ο άλλος, πλειοψηφίες και μειοψηφίες κ.λπ..
Με εισήγηση της επιτροπής καθορίζονται τα σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ, στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου επαγγελματικά δικαιώματα. Ο Ι. Γκόλιας κάνει λόγο περί “απαξίωσης” του Πολυτεχνείου, δεδομένου ότι θα αναγνωριστούν μεν δικαιώματα στα προπτυχιακά των ΤΕΙ, διά της επιτροπής, όχι όμως τα επιπλέον προβλεπόμενα από τα Ιntegrated Μasters των πολυτεχνικών τμημάτων.
Ευχαριστημένο το ΤΕΕ
Την ίδια ώρα πάντως η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τονίζει ότι «η αναγνώριση των ενιαίων και αδιάσπαστων τίτλων σπουδών των πολυτεχνείων, πολυτεχνικών σχολών και τμημάτων αυτών ως μεταπτυχιακού επιπέδου, αποτελεί πάγιο αίτημα του ΤΕΕ, των πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών της Χώρας τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον».
Όπως επεσήμαναν και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, καθηγήτρια ΕΜΠ, Αντωνία Μοροπούλου, η ανάληψη τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων διαβαθμίζεται ανάλογα με το επίπεδο σπουδών, ήτοι οι κάτοχοι ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, Πολυτεχνείου ή Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο, ενώ οι κάτοχοι πτυχίου Τμήματος Μηχανικών ΤΕ των ΤΕΙ κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.