Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του ΕΜΠ

Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του ΕΜΠ

Την Παρασκευή 23/6/2017, πραγματοποιήθηκε στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.), στο Μέτσοβο, εκδήλωση εορτασμού για τα 180 χρόνια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα: “Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Ε.Μ.Π.” Για πρώτη φορά μία τέτοιου είδους κεντρική επετειακή εκδήλωση του Ιδρύματος πραγματοποιείται στην πατρίδα των μεγάλων ευεργετών του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και η τοπική κοινωνία την αγκάλιασε με την παρουσία της.

Κατά την προσέλευση του κοινού, ο χορευτικός όμιλος του Μετσόβου παρουσίασε τραγούδια και χορούς της περιοχής, με τα μέλη του να φορούν παραδοσιακές στολές. Το στοιχείο αυτό έδωσε ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα στην εκδήλωση. Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μετσόβου κ. Σεραφείμ, οι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων κ. Μ. Τζούφη και Κ.Τασούλας και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!


Η εναρκτήρια ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον πρύτανη του Ε.Μ.Π. Καθηγητή ι. Κ. Γκόλια, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε: “Επιδιώκουμε, απόψε, να αναδείξουμε την προσφορά των Μετσοβιτών ευεργετών του Ε.Μ.Π., να ενισχύσουμε τη συλλογική μνήμη του Πολυτεχνείου ως προς αυτό το κομβικό για την ιστορία του Ιδρύματος ζήτημα αλλά και να γιορτάσουμε τα 180 χρόνια του του Ε.Μ.Π. μαζί με την τοπική κοινωνία του Μετσόβου. Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, το ΜΕ.Κ.Δ.Ε, είναι κομμάτι του Μετσόβου, είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία και αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να έχουμε κοντά μας τους κατοίκους της περιοχής σε σημαντικά γεγονότα, όπως η αποψινή επετειακή εκδήλωση.”

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος, στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα: “Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Ε.Μ.Π.”, υπογράμμισε  ότι “οι Μετσοβίτες ευεργέτες έδωσαν την υλική βάση, από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, για την ίδρυση και την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου όπως το ξέρουμε σήμερα, δωρίζοντας συνολικά ένα πολύ μεγάλο για την εποχή ποσό, της τάξης των 2.500.000 δραχμών.” Επιπλέον, τόνισε ότι “η κίνηση αυτή, είχε αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία της επιστημονοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, διαδραματίζοντας, ως εκ τούτου, έναν σημαντικό προοδευτικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας.” Ανέδειξε, τέλος, “τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της έννοιας της ευεργεσίας και της σύγχρονης χορηγίας”.

Η Π. Μαλιώτου, Υπεύθυνη του Τμήματος Κληροδοτημάτων του Ε.Μ.Π. στην ομιλία της με τίτλο “Αποτίμηση του έργου των ευεργεσιών των Μετσοβιτών ευεργετών στο Ε.Μ.Π.”, παρουσίασε αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία αναφορικά με τα κληροδοτήματα των Μετσοβιτών προς το Πολυτεχνείο. Ανέλυσε, επίσης, τη διαχρονική τους σημασία για την υλικοτεχνική υποδομή του ιδρύματος καθώς επίσης και για τη χορήγηση υποτροφιών στους σπουδαστές.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η έρευνα που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος “Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών” αναφορικά με την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας. Ειδικότερα, στην παρουσίασή τους με θέμα: “Η άποψη της κοινής γνώμης για την αναστήλωση του  Γεφυριού της Πλάκας, δύο χρόνια μετά” ανέλυσαν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας, η οποία αποτύπωσε την τρέχουσα στάση της ελληνικής κοινωνίας ως προς την αναστήλωση του εμβληματικού μνημείου. Ένα ιδιαίτερης σημασία εύρημα αποτελεί ότι, σε ποσοστό πάνω από 85%, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να υποστηρίζει την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας. Το ποσοστό αυτό έχει μείνει αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015. Άλλα ευρήματα, όμως, της έρευνας, έδωσαν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Ε.Μ.Π. τη βάση για να τονίσουν ότι η αναστήλωση του Γεφυριού «είναι μια μάχη με το χρόνο», υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιτάχυνσης των προβλεπόμενων έργων. Τέλος, έδειξαν με σύγχρονες μεθόδους ότι η κοινωνική αποτίμηση της πολιτιστικής αξίας του Γεφυριού είναι πολλαπλάσια του κόστους αναστήλωσης (5,6 εκ. ευρώ) που προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση για την αναστήλωση του Γεφυριού.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Μετσόβου Σεραφείμ, οι βουλευτές Ιωαννίνων, Ι. Καραγιάννης, Ι Στέφος, Μ. Τζούφη – Στεφάνου, Κ. Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, Κόνιτσας Α. Παπασπύρου, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Α. Τουρλιδάκης, ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τ. Αλμπάνης  και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ι. Λυκοτραφίτης και πλήθος κατοίκων του Μετσόβου. 

Η εκδήλωση έκλεισε με ανοικτή συζήτηση και τοποθετήσεις των παρισταμένων και δεξίωση σον υπαίθριο χώρο του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας.

Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Ε.Μ.Π. στο Μέτσοβο με το σύμβολο του εορτασμού των 180 χρόνων του ΕΜΠ

Ο χορευτικός όμιλος του Μετσόβου σε χορούς της περιοχής για το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων.

Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. Καθηγητής Ι. Κ. Γκόλιας με μετσοβίτες και μετσοβίτισσες με παραδοσιακές στολές στην εκδήλωση υποδοχής της αντιπροσωπείας του Ε.Μ.Π.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής Ι.Κ. Γκόλιας, ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ε.Μ.Π. Καθηγητής Δ. Παπαντώνης, ο Διευθυντής του ΜΕΚΔΕ Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος, με μετσοβίτες και μετσοβίτισσες με παραδοσιακές στολές, τους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» και ερευνητές και εργαζόμενους του ΜΕΚΔΕ.

Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π Καθηγητής Ι.Κ. Γκόλιας στο βήμα της εκδήλωσης. 

Ο Διευθυντής του ΜΕΚΔΕ Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος αναπτύσσει το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Ε.Μ.Π.»

Οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» παρουσιάζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης Έρευνας για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr