Ο Υπουργός Παιδείας για τα κριτήρια απόσπασης της Περιστέρας Μπαζιάνα στο ΕΜΠ

Ο Υπουργός Παιδείας για τα κριτήρια απόσπασης της Περιστέρας Μπαζιάνα στο ΕΜΠ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 7455/02-08-2016, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γιάννης Αντωνιάδης σχετικά με απόσπαση εκπαιδευτικού Π/θμιας Εκπ/σης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:


Με την υπ' αριθμ. πρωτ. 67520/Ε1/20-04-2016 Εγκύκλιο Αποσπάσεων Εκπ/κών της Π.Ε. & Δ.Ε. σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί να καταθέσουν αίτηση απόσπασης σε Α.ΕΙ. και Τ.Ε.Ι για την κάλυψη διδακτικών και λοιπών επιστημονικών αναγκών. Στην εν λόγω εγκύκλιο ορίζονταν αναλυτικά τα κριτήρια επιλογής που θα έπρεπε να πληρούν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, βάσει των οποίων θα προτείνονταν από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία αφορούσαν:

α. τις μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδικότητα του εκπαιδευτικού,

β. την αξιόλογη εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί

γ. τη γνώση των νέων τεχνολογιών, η οποία αποδεικνύεται με πτυχίο, μεταπτυχιακό τίτλο ή πιστοποίηση επιπέδου Α' ή Β',

δ. την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών, η οποία αποδεικνύεται με πτυχίο, μεταπτυχιακό τίτλο ή πιστοποιητικό επιπέδου Β2 και άνω.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρη σκευμάτων

Θέμα: Προκλητική απόσπαση της συζύγου του πρωθυπουργού κυρίας Π.

Μπαζιάνα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολιτεχνείο (ΕΜΠ)

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο πως η σύντροφος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα κα Περιστέρα Μπαζιάνα παίρνει απόσπαση στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων υπηρετούν σε σχολεία χαμένα στα κορφοβούνια και στα ξερονήσια. Μάταια άλλοι συνάδελφοι της εκπαιδευτικοί προσπαθούν να πάρουν απόσπαση προκειμένου να είναι κοντά στις οικογένειές τους και όχι μόνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Διακηρύσσετε ότι μειώσατε κατά 30% τουλάχιστον τις αποσπάσεις μάχιμων εκπαιδευτικών (δασκάλων και καθηγητών) σε άλλες υπηρεσίες. Προφανώς η σύζυγος του πρωθυπουργού εξαιρείται. Η μείωση αφορά μόνο στους κοινούς θνητούς. Πού είναι οι διακηρύξεις σας για ισονομία και ισοπολιτεία; Οι άλλοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ίσα δικαιώματα; Δε δικαιούνται ίσες ευκαιρίες και ίδιες προϋποθέσεις;

Την ίδια στιγμή που περιφερειακά πανεπιστήμια στενάζουν από ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού (πχ. Πανεπιστήμιο Φλώρινας, για τα τρία τμήματα αποσπάστηκε μόνο ένας εκπαιδευτικός).

Την ίδια στιγμή που οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν καταντήσει μισθοί πείνας.

Την ίδια στιγμή που όλο το εκπαιδευτικό σύστημα δοκιμάζεται από τα πειράματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή που όλη η κοινωνία δοκιμάζεται από αυτή την πρωτοφανή κρίση και θα αποτελούσε ανακούφιση για όλους τους εργαζόμενους Έλληνες μια ευνοϊκή μετάθεση ή απόσπαση κοντά στην οικογένειά τους για ψυχολογικούς, συναισθηματικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους, αποτελεί πρόκληση η σύζυγος του πρωθυπουργού να παίρνει εν μία νυκτί απόσπαση στο ΕΜΠ. Κάποιοι θεωρούν ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί προσωπικό τους τσιφλίκι. Κάποιοι θεωρούν ότι η περιουσία του Δημοσίου είναι και προσωπική τους περιουσία. Τελικά ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Με ποιά κριτήρια και προϋποθέσεις πήρε η κα Μπαζιάνα απόσπαση στο ΕΜΠ;

2. Προτίθεστε να διακόψετε την απόσπαση την απόσπαση της κας Μπαζιάνα στο ΕΜΠ, ώστε να είστε συνεπείς με τις διακηρύξεις σας προεκλογικές και μετεκλογικές;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr