ΕΜΠ: Ανενεργό μένει το Συμβούλιο Ιδρύματος

ΕΜΠ: Ανενεργό μένει το Συμβούλιο Ιδρύματος 

Ανενεργό μένει το Συμβούλιο του ΕΜΠ, καθώς, όπως γράφει σε δημοσίευμα της η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", έξι μέλη του θα υποβάλουν την παραίτησή τους τις επόμενες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή στο εμβληματικό ΕΜΠ αποτελεί πλήγμα στον θεσμό του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.), που εισήχθη στα ΑΕΙ/ΤΕΙ με τον νόμο 4009/2011, αφού η νυν κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει το πολιτικό ακροατήριό της, τον οδηγεί σε κατάργηση διά της διολισθήσεως. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Συμβούλιο του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της τη γνώμη των μελών των Σ.Ι., στα μέσα Μαΐου παρέτεινε τη θητεία τους έως τις 31 Αυγούστου 2017, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, με βάση τον ισχύοντα νόμο 4009, οι πρυτάνεις θα έπρεπε έως τα τέλη Mαΐου να προκηρύξουν εκλογές για νέα Σ.Ι. Η απόφαση της κ. Αναγνωστοπούλου αποτυπώνει την πρόθεση του υπουργείου να ακυρώσει στην πράξη τον ρόλο των Σ.Ι., αντί να τα καταργήσει, όπως ήταν η προγραμματική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, όπως εκτιμάται, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους εταίρους, οι οποίοι εμμένουν στην ανάγκη νέου διοικητικού μοντέλου στα ΑΕΙ. Η αλλαγή διοικητικού μοντέλου περιλαμβάνεται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη μεταρρύθμιση στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Μάλιστα, παρότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διατείνεται ότι είναι καλό να μην προκηρυχθούν εκλογές για νέα Σ.Ι. προτού ξεκαθαρίσει ο νέος τους χαρακτήρας (γνωμοδοτικός ή ελεγκτικός) μέσω του εθνικού διαλόγου, με αποφάσεις της έχουν περιορισθεί οι αρμοδιότητες των Σ.Ι. Ταυτόχρονα, για κάποιες άλλες αρμοδιότητες έχει ορισθεί ότι, εάν τα Σ.Ι. –λόγω κωλύματος– δεν μπορούν να αποφασίσουν, η αρμοδιότητα περνάει στη Σύγκλητο.

Υπό το πρίσμα αυτό, έξι μέλη του Συμβουλίου του ΕΜΠ –ορισμένα, Ελληνες καθηγητές σε ΑΕΙ του εξωτερικού– αποφάσισαν να παραιτηθούν θεωρώντας τη στάση του υπουργείου απαξιωτική. Με δεδομένο ότι τα 15μελή Συμβούλια έχουν καταλήξει 14μελή, αφού οι φοιτητές δεν εκπροσωπούνται, το Σ.Ι. του ΕΜΠ μένει χωρίς απαρτία, ύστερα από τον θάνατο προ έτους ενός μέλους, τη συνταξιοδότηση ενός άλλου και τη νυν παραίτηση των έξι.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr