Βία, υποβάθμιση, ανοχή, παραίτηση σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Are you f... your students darling? » γραμμένο στον πίνακα. Πλαστικά ποτήρια του καφέ στα έδρανα και στις γωνίες της αίθουσας, χαρτομάνι παντού, μια μικρή χωματερή. Σε διπλανό κτίριο άγνωστοι τα έκαναν γυαλιά-καρφιά σε ένα εργαστήριο. Σε άλλο ΑΕΙ, ένα απόγευμα, ένας τρίχρονος παραλίγο να πέσει πάνω σε μία σύριγγα ηρωίνης, ενώ αλλού, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, 25 κουκουλοφόροι έσπαζαν στο ξύλο φοιτητές. Οι εικόνες της υποβάθμισης, της παράλυσης, της βίας (ρεαλιστικής και μεταφορικής), της περιφρόνησης της δημόσιας περιουσίας αλλά και της παραίτησης ανήκουν στο ίδιο ανάγλυφο.

Η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα αποδέχθηκε και εξοικειώθηκε με καταστάσεις που δηλητηριάζουν την καθημερινή της λειτουργία, αμαυρώνοντας και τις προσπάθειες όσων δίνουν τον αγώνα τον καλό. Από τους ξυλοδαρμούς και τις εικόνες με τους τραυματισμένους φοιτητές ή πανεπιστημιακούς, από τον αναγκαστικό «συγχρωτισμό» με εμπόρους ναρκωτικών και χρήστες μέχρι τις συμβολικές διαρρήξεις και τα βουνά σκουπιδιών.

Σοκ πρωτοετών

Η παθογένεια αυτή αναδεικνύεται αδρά από το σοκ που υφίστανται οι πρωτοετείς φοιτητές μπροστά σε καταστάσεις, οι οποίες θεωρούνται τριτοκοσμικές οπουδήποτε αλλού στον δυτικό κόσμο. «Υπάρχουν φοιτητές που σοκάρονται με τις εικόνες χάους στη σχολή. Και κυρίως οι πρωτοετείς, που έρχονται με όνειρα για τις σπουδές τους. Οι υπόλοιποι, όσο περνούν τα ακαδημαϊκά εξάμηνα, είτε κολλούν μιθριδατισμό για τα στρεβλά της σχολής είτε ενδιαφέρονται κατόπιν να ολοκληρώσουν όπως όπως τις σπουδές τους», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Γεώργιος Βασίλαρος.

Τα στιγμιότυπα, που καταγράφει ο φωτογραφικός φακός –είτε των φοιτητών-ερασιτεχνών φωτογράφων είτε των επαγγελματιών– αλλά και όσα περιγράφουν στην «Κ» φοιτητές και πανεπιστημιακοί αποτελούν αποδείξεις μιας παγιωμένης κατάστασης, με την ανοχή των πολλών, που σκιάζει τις εστίες αριστείας που υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Χαρακτηριστική είναι η περιπέτεια του τρίχρονου Νίκου. Ο πατέρας του, καθηγητής του ΑΠΘ, ανέφερε στην «Κ» ότι ο μικρός του γιος –τον είχε πάρει από το Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ και προχωρούσαν προς το αυτοκίνητο– σχεδόν έπεσε πάνω σε μία σύριγγα. Καθημερινά, πανεπιστημιακοί και φοιτητές γίνονται μάρτυρες περιστατικών χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών, ενώ στις αρχές του 2014 ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ζήτησε –με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης της σχολής– από τους διδάσκοντες που έχουν μαθήματα τις βραδινές ώρες να συστήνουν στους φοιτητές τους «για λόγους ασφαλείας» να αποχωρούν από τον χώρο του campus από τη νότια πλευρά (μεταξύ του κτιρίου Διοίκησης και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης).

Χρόνια απάθεια

Στη λήθη πέρασαν και οι σκηνές τρόμου σε κεντρικό χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όταν ομάδα περίπου 25 κουκουλοφόρων και κρανοφόρων με λοστούς και καδρόνια επιτέθηκαν σε φοιτητές την ώρα που αποχωρούσαν από τον χώρο του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τέσσερις και δύο να διακομισθούν στο νοσοκομείο. Κατόπιν οι «ανδρείοι» με τις κουκούλες διέλυσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ ξήλωσαν ώς και πόρτες του ΑΕΙ.

«Υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται με αυτοοργάνωση, πώς να τα βάλεις με τους εμπόρους ναρκωτικών κάτω από το παράθυρό σου;» λέει στην «Κ» η επίκουρη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ Τιτίκα Δημητρούλια. Και προσθέτει: «Υπάρχει όμως και μια απαξίωση ηθικής τάξεως, κι αυτήν μπορούμε και πρέπει να την παλέψουμε, ενάντια σε κάθε επιλογή διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου».

ΕΦ ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''