Α. Διαμαντοπούλου: Θέμα πρωθυπουργού πια το εθνικό έγκλημα στο ΕΜΠ

Για «εθνικό έγκλημα» που συντελείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην εκατοστή επέτειο από την σημερινή ονομασία του (1914-2014), όπως γράφει το naftemporiki.gr, κάνει λόγο σε ανάρτησή της στο facebook η Άννα Διαμαντοπούλου καλώντας τον πρωθυπουργό να παρέμβει προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Ίδρυμα.
«Δεν είναι δημοκρατία  η επικυριαρχία των δυναμικών μειοψηφιών, ανεξάρτητα από χρώμα ή σύνθεση. Δεν είναι προοδευτικό και αγωνιστικό το κλειστό Πανεπιστήμιο (και μάλιστα με απόφαση 40 ανθρώπων). Δεν είναι κράτος  η άρνηση ή αδυναμία εφαρμογής του νόμου και του Συντάγματος» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Διαμαντοπούλου.
Μάλιστα, στην ανάρτησή της αναφέρει ότι το θέμα αφορά πια τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, αλλά και τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους καλεί:


«Να επιβάλουν την άμεση και πλήρη λειτουργία κάθε Ιδρύματος, αξιοποιώντας το θεσμικό οπλοστάσιο που υπάρχει.


Να ζητήσουν ευθύνες από το υπουργείο και τις πρυτανικές αρχές που δεν εφάρμοσαν και δεν εφαρμόζουν το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα πανεπιστήμια όφειλαν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2012 να έχουν οργανισμό, δηλαδή εσωτερική δομή, διοικητική οργάνωση και αξιολόγηση του προσωπικού τους. Αν ο νόμος είχε εφαρμοστεί έγκαιρα κανένα θέμα δεν θα υπήρχε σήμερα.



Να κάνουν την αυτοκριτική τους για το νόμο που προέβλεψε τη  συνέχιση της θητείας των πρυτανικών αρχών που είχαν δηλώσει άρνηση εφαρμογής του νόμου».
Όπως επισημαίνει δεν είναι μόνο ένα «χαμένο εξάμηνο» «είναι το αδιέξοδο στα επόμενα βήματα χιλιάδων φοιτητών που μοχθούν για να τελειώσουν και προχωρήσουν, η ανατροπή  στα προγράμματα σπουδών και τη πορεία των μαθημάτων. Η αναγκαστική παράταση των σπουδών, η αναστολή του ερευνητικού έργου και η  ασυνέπεια στις διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες».


Οξύνοντας την κριτική της αναφέρεται στις επιτπώσεις της εικόνας του Ιδρύματος στον διεθνή ανταγωνισμό «είναι η εικόνα του δημόσιου Πανεπιστήμιου» υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου.


Ακόμα μια σημαντική παράμετρος για την ίδια είναι «η απογοήτευση του παιδιού που μόχθησε να μπει,  και το δράμα της οικογένειας του που παλεύει να καλύψει τα έξοδα σπουδών».
«Η προστασία του δικαιώματος των φοιτητών σε απρόσκοπτες σπουδές αποτελεί υπέρτατη υποχρέωση της διοίκησης,  του αυτοδιοίκητου ΑΕΙ όπως  κατοχυρώθηκε με τον νόμο 4009/2011, και του Κράτους που έχει την εποπτεία τους» σημειώνει.

Τέλος, αναφέρει ότι «την ίδια στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με μια ένοχη σιωπή πολλών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr