Οι Φοιτητές του ΕΜΠ ζητούν απαντήσεις για την κατάσταση του Ιδρύματος

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη, αξιότιμοι κύριοι Κοσμήτορες, αξιότιμα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος,

είμαστε μια ομάδα φοιτητών από διάφορες σχολές του ΕΜΠ. Δεν είμαστε "οργανωμένοι", δεν ανήκουμε σε κάποια "παράταξη" ή κάποια επίσημη ομάδα. Δεν πιστεύουμε ότι εκφράζουμε κάθε φοιτητή, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο άλλωστε, θεωρήσαμε όμως ότι οι καταστάσεις επιτάσσουν να σας στείλουμε την παρακάτω επιστολή.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για την στάση των οργάνων του ΕΜΠ στις τελευταίες εξελίξεις του Ιδρύματος.

Δυστυχώς, η χώρα μας βασανίζεται από πολλά προβλήματα και τα Δημόσια Πανεπιστήμια δοκιμάζονται. Είναι κατανοητές οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΜΠ σαν Εκπαιδευτικό Ίδρυμα αλλά και οι υπάλληλοί του, οι οποίοι βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση.

Με την υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση, τις απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους των Ελλήνων πολιτών, ο αγώνας που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ, σε άλλους φαίνεται δίκαιος και σωστός, σε άλλους άδικος και λάθος και σε άλλους δίκαιος αλλά όχι σωστός. Εδώ και πολλές μέρες το "μεγαλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας", όπως μας λέγαν οι καθηγητές μας στα πρώτα μαθήματα στα έδρανα του Πολυτεχνείου, έχει κατεβάσει ρολά. Οι πύλες του ΕΜΠ έκλεισαν, αρχικά με την απόφαση εργαζομένων και αργότερα με στήριξη μερίδας φοιτητών. Δεν θα μας άρεσε να επικαλεστείτε τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, σαν στήριξη των φοιτητών. Οι διαδικασίες αυτές είναι στις μέρες το "παιχνιδάκι" των παρατάξεων και οι αποφάσεις τους έχουν ισχύ και νόημα μόνο όταν περνάει αυτό που επιθυμούν αυτές. Σε αντίθετη περίπτωση, έχουμε φαινόμενα ύβρεων και τραμπουκισμών, κάλεσμα "έκτακτων γενικών συνελεύσεων" για να περάσουν πάλι ότι επιθυμούν. Αυτή είναι η αλήθεια και η κατάσταση αυτή συντηρείται εδώ και χρόνια, με την ανοχή της Πολιτείας αλλά και των ίδιων των Πανεπιστημίων. Όσο για την συμμετοχή σε αυτές; Δεν αγγίζει τις περισσότερες περιπτώσεις ούτε το 1/3 του συνόλου των φοιτητών της σχολής.

Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, βρισκόμαστε και εμείς, οι απλοί φοιτητές, που μπήκαμε στο ΕΜΠ με όνειρα να σπουδάσουμε. Όνειρα που καταστρέφουν οι κυβερνήσεις με τα μέτρα τους αλλά και το ίδιο το ΕΜΠ, που δεν μας αφήνει εν τέλει να σπουδάσουμε.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βρούμε εμείς οι ίδιοι την λύση των προβλημάτων του Πολυτεχνείου. Δεν είμαστε ούτε πολιτικοί, ούτε συνδικαλιστές, είμαστε φοιτητές. Ακόμα και να βρίσκαμε την λύση, δεν θα μπορούσαμε να την εφαρμόσουμε, καθώς δεν διαθέτουμε τέτοια δύναμη. Βλέπετε, στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο του  2014 δεν υπάρχει χώρος για φωνές τρίτων, πέραν όσων ανήκουν σε παρατάξεις. Ας μην γελιόμαστε, μόλις κάποιος πει κάτι, θα βαφτιστεί δεξιός από τους αριστερούς και αριστερός από τους δεξιούς.

Και μέσα σε όλον αυτόν τον κακό χαμό, ο φοιτητής βρίσκετε εγκλωβισμένος. Χωρίς να ξέρει τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Γιατί κανείς δεν παίρνει την απόφαση να βγάλει ΜΙΑ επίσημη ανακοίνωση, που να λέει τι θα γίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχολή Μηχανολόγων, στην οποία ο Φ.Σ στην γενική συνέλευση πήρε απόφαση για ανοιχτή σχολή. Οι καθηγητές και ο κοσμήτορας της σχολής ενημερώθηκαν για την απόφαση αυτή, κανείς όμως δεν έβγαλε μια ανακοίνωση για να ξέρουν οι φοιτητές τι να κάνουν. Αρκέστηκαν σε -αόριστες- απαντήσεις σε e-mail μερικών φοιτητών. Στη σελίδα ανακοινώσεων της Πρυτανείας, έχει ανέβει μια μόλις ανακοίνωση, που συνοψίζει την κατάσταση και καλεί "Να υπάρξει εσωτερική νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση ως προς ακραίες ενέργειες, οι οποίες ενδεχομένως και υπερβαλλόντως να θεωρηθεί ότι προσβάλουν τον ακαδημαϊκό μας πολιτισμό και να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα εναντίον του δημόσιου αγαθού του ανοικτού πανεπιστημίου" ενώ κλείνει λέγοντας "Η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π. επιθυμεί να διαβεβαιώσει τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας, και ιδιαίτερα τους φοιτητές μας , ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια – στα πλαίσια του ακαδημαϊκά εφικτού – για την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος."  Κανείς όμως δεν μας έχει πει τι είναι αυτά τα μέτρα. Έχουμε φτάσει στα τέλη Ιουνίου, το εξάμηνο δεν έχει ολοκληρωθεί, διανύουμε ένα ακαδημαϊκό έτος που έχουμε χάσει ήδη μια εξεταστική και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το Εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική του. Γιατί; Γιατί ούτε ο Πρύτανης, ούτε οι Κοσμήτορες δεν κάνουν μια ανακοίνωση για να ξέρουμε τι θα γίνει! Πόσο δύσκολο είναι να πει κανείς επίσημα, ότι πλέον η εαρινή εξεταστική έχει χαθεί; Ότι αν το Ίδρυμα δεν αρχίσει να λειτουργεί πάλι μέχρι την Χ ημερομηνία τότε χάνεται και το εξάμηνο;

Οι φοιτητές λοιπόν, γίνονται έρμαιο αυτών των καταστάσεων. Κανείς δεν ξέρει αν την επόμενη μέρα θα ανοίξει το ΕΜΠ, αν θα γίνουν μαθήματα, αν θα γίνουν εξετάσεις, αν μπορεί να ψάξει για δουλειά, αν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του στην επαρχεία.

Γιατί; Υποθέτουμε γιατί όποιος είναι ο υπεύθυνος για να πει κάτι τέτοιο φοβάται το πολιτικό κόστος. Ένα κόστος που αργότερα θα επωμιστούν και τα κόμματα τις βουλής και οι παρατάξεις "που δίνουν αγώνα", αλλά "το 2014, χάθηκε το εξάμηνο εξαιτίας του αγώνα", οι παρατάξεις που θέλουν ανοιχτές σχολές, αλλά "πού ήταν το 2014 που χάθηκε το εξάμηνο;" Και ποιος θέλει να πάει κόντρα στα κόμματα και τις παρατάξεις; Εκτός εάν δεν ισχύουν τα παραπάνω, και απλά κανείς δεν νοιάζεται για τους φοιτητές....

Αν λοιπόν είστε σε αυτό το Ίδρυμα και σε αυτές τις θέσεις για το ΕΜΠ και τους φοιτητές του, ήρθε η ώρα να αναλάβετε και τις ευθύνες που σας αναλογούν. Βγείτε μπροστά και πείτε μας τι συμβαίνει και τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα. Επίσημα. 

Με εκτίμηση,

ομάδα φοιτητών ΕΜΠ

Υ,Γ. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών, έβγαλε το πρόγραμμα της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των φοιτητών. Αξίζει να επαινεθεί για αυτό, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο οι φοιτητές να γνωρίζουν το πρόγραμμα της εξεταστικής κάποιους μήνες πριν την εξεταστική και όχι 10 μέρες πριν.

Υ.Γ.2 Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν ζητάμε να ανοίξει ή να κλείσει το ΕΜΠ, δεν τασσόμαστε υπέρ ή κατά του αγώνα και του τρόπου αγώνα των εργαζομένων του ΕΜΠ. Ζητάμε κάποιος να μας πει επίσημα και στγκεκριμένα (όχι αοριστίες και ευχολόγια) τι συμβαίνει, τι γίνεται με το εξάμηνο, τι γίνεται με τις εξεταστικές, τι γίνεται με το ΕΜΠ.

Υ.Γ3 Η παρούσα επιστολή έχει σταλεί στον Πρύτανη του ΕΜΠ, στους Κοσμήτορες των 9 σχολών του ΕΜΠ, στο Συμβούλιο Ιδρύματος, καθώς και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.