Επιστολή Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΕΜΠ προς τον Πρύτανη για την κατάληψη του Πολυτεχνείου

Επιστολή Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΕΜΠ προς τον Πρύτανη για την κατάληψη του Πολυτεχνείου

Αξιότιμε κ. Πρύτανη,

Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία να επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά ο αποκλεισμός του

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Ιδρύματος, παρά το ότι εσείς και η Σύγκλητος εκφράσατε την αναγκαιότητα του να παραμείνει τοΕΜΠ ανοιχτό. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος θεωρεί ότι η πολυτεχνειακή κοινότητα πρέπει να επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, ιδίως απέναντι στους φοιτητές, και να συμβάλει άμεσα στην ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους του ΕΜΠ και στη συνέχιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Ελπίζουμε ότι αυτό το συναίσθημα ευθύνης θα οδηγήσει και όσους βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης στο να υπερνικήσουν τα εύλογα αισθήματα πικρίας. Η αναφορά σε δίκαια αιτήματα ή σε λάθη της κυβέρνησης δεν δικαιολογεί τον αποκλεισμό πρόσβασης σε δημόσια αγαθά και την παρεμπόδιση της λειτουργίας του Ιδρύματος. Το ΕΜΠ δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανέναν,

ούτε στους φοιτητές, ούτε στους καθηγητές, ούτε στους υπαλλήλους του. Πρώτιστα ανήκει στην κοινωνία και όλοι όσοι το υπηρετούμε οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το κύρος του και το δημόσιο συμφέρον, εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή της υπεύθυνης αυτοδιοίκησης.

Στη βάση αυτής της αρχής, πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη της κοινότητας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να συμβάλουν από κοινού για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης. Ιδιαίτερα καλούμε όλους όσους έχουν θέση ευθύνης στο Ίδρυμα, εσάς, τους Αναπληρωτές Πρύτανη, τους Κοσμήτορες, αλλά και όσους από τους Υποψηφίους Πρυτάνεις επιθυμούν, σε κάθε δυνατή δράση, προκειμένου να τερματιστεί η αδιανόητη απαγόρευση πρόσβασης στο Ίδρυμα και να αποκατασταθούν πλήρως οι ακαδημαϊκές και διοικητικές του λειτουργίες. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος δηλώνει ότι θα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ενέργειες που θα αποσκοπούν στην κατεύθυνση αυτή.

Εκ μέρους του Συμβουλίου του Ιδρύματος,

Μιχάλης Τριανταφύλλου

Πρόεδρος Συμβουλίου ΕΜΠ

Καθηγητής ΜΙΤ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΜΠ

Οι εργαζόμενοι-διαθέσιμοι του ΕΜΠ, δηλώνουμε αποφασιστικά ότι ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ από την απόφαση που έχουμε πάρει για επ’αόριστον κατάληψη του ιδρύματος, έως ότου η κυβέρνηση διασφαλίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση συναδέλφου και καμία διαγραφή φοιτητή. Μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδος, έχουμε πραγματοποιήσει τέσσερεις μαζικές ΓΣ όπου κατέληξαν στην απόφαση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό που θεωρούμε σωστό και δίκαιο. Στις συντονισμένες πιέσεις που δεχτήκαμε και δεχόμαστε καθημερινά, τόσο από μέσα όσο και απ’έξω από το ίδρυμα, ώστε να σταματήσουμε την κινητοποίηση μας, εμείς αντιτάσσουμε την δύναμη που προκύπτει από την πεποίθηση μας ότι το δικαίωμα στην δουλειά του ΚΑΘΕ συναδέλφου είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν υπάρχουν ούτε δίκαιες ούτε αξιοκρατικές απολύσεις, όπως άλλωστε δεν υπάρχουν ούτε ουδέτερες, δίκαιες και αξιοκρατικές αξιολογήσεις που θα τις αιτιολογούν.

Επίσης δεν υπάρχει κανένα «ευκίνητο» επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, που θα αντικαταστήσει το «δυσκίνητο» Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Υπάρχει το πανεπιστήμιο των λίγων με υπαλλήλους αλλά και παρεχόμενες γνώσεις που θα αποτελούν φτηνά και ανταλλάξιμα γρανάζια της μιας χρήσης σε μια μηχανή που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοιδιωτών και το πανεπιστήμιο για τα παιδιά όλου του λαού, με εργαζόμενους με σταθερό δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία που θα παρέχει γνώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας. Για ΑΥΤΟ το πανεπιστήμιο αγωνιζόμαστε και ξέρουμε ότι το σημερινό απέχει πολύ από αυτό που θα θέλαμε.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΜΠ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr