Το ΕΜΠ συμμετέχει στην ανάπτυξη πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ανοικτής διαστημικής καινοτομίας
Στην ανάπτυξη της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ανοικτής διαστημικής καινοτομίας «FabSpace 2.0» συμμετέχουν το ελληνικό si-Cluster και το ΕΜΠ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» της EE και έχει ως συντονιστή το γαλλικό Πανεπιστήμιο Πολ Σαμπατιέ στην Τουλούζη.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η πρόσβαση σε ανοικτά δεδομένα, με έμφαση στη δορυφορική πλοήγηση και στην παρατήρηση της Γης, σε ανοικτό λογισμικό για την επεξεργασία τους, καθώς σε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.
Το «FabSpace 2.0» επιδιώκει να φέρει σε επαφή την κοινωνία των πολιτών, τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και το δημόσιο τομέα. Μεταξύ άλλων στοχεύει στη δημιουργία 13 Κέντρων Ανοικτής Καινοτομίας (Open Innovation Centres) σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς. Τα Κέντρα Ανοικτής Καινοτομίας θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες «μίας στάσης» στους φοιτητές, ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με στόχο τη δημιουργία νέων καινοτόμων εφαρμογών.
Επιπλέον στο πλαίσιο της τριετούς διάρκειας του έργου, θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για φοιτητές και ερευνητές και θα διοργανωθούν 18 διαγωνισμοί (hackathons) σε τοπικό και τρεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας. Ο φορέας αρωγός του si-Cluster, Corallia είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση όλων των διαγωνισμών (hackathons) που θα αναδείξουν τις καλύτερες ιδέες για να μετατραπούν σε επιχειρήσεις.
Το ΕΜΠ (αρμόδιος ο καθηγητής Δημήτριος Σούντρης) είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Ανοικτής Καινοτομίας και την πρόσβαση των φοιτητών και ερευνητών στα εργαλεία και στην εκπαίδευση που θα παρέχει, ενώ η ελληνική εταιρεία Terra Spatium θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας.
Στο έργο συμμετέχουν και οι παρακάτω φορείς: Aerospace Valley, Universita Degli Studi Di Roma Torvergata, ESA BIC Lazio, Universite De Liege, WSl-ESA BIC Wallonie Redu, Technische Universitaet Darmstadt, ESA Bic Darmstadt, Politechnika Warszawska, Opegieka, EBN, Terranis και IDGEO.
To si-Cluster είναι το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).
Περισσότερα νέα που αφορούν το ΕΜΠ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr