Μεγάλο σκάνδαλο στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Μεγάλο σκάνδαλο από στελέχη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την μη δήλωση εισπράξεων 82 εκατ. ευρώ από ερευνητικά προγράμματα του Ιδρύματος, οι οποίες εξαϋλώθηκαν από τους ειδικούς λογαριασμούς, εντόπισε μετά από πολύμηνη έρευνα το ΣΔΟΕ. όπως γράφει tovima.gr, σύμφωνα με τα στελέχη των ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών η «εξαφάνιση» αυτών των χρημάτων αντιστοιχεί σε φοροδιαφυγή της τάξης των 21 εκατ. ευρώ από το ΕΜΠ. Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου το ΣΔΟΕ είχε ανακαλύψει «μαύρη τρύπα» 1,5 εκατ. ευρώ στο ΕΜΠ η οποία ωστόσο διευρύνθηκε από την περαιτέρω έρευνα.

Επιπλέον ο ΣΔΟΕ ανακάλυψε ότι γνωστός δικηγόρος της Αθήνας, που είχε γίνει προσφάτως στόχος δικαστικής έρευνας, βρέθηκε με «αδικαιολόγητη αύξηση της περιουσίας του κατά 1.606.000 ευρώ».

Ακόμη «προσαύξηση περιουσίας κατά 1.463.000 ευρώ χωρίς να προκύπτει η νόμιμη αιτία» φέρεται να διαπιστώθηκε και για την κυρία Αρετή Τσοχατζοπούλου κόρη του πρώην υπουργού.


Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ για περίπτωση εκτεταμένου «ξεπλύματος χρήματος» από εγκληματική οργάνωση ή από κύκλωμα τοκογλυφίας έχει βρεθεί και η περίπτωση ενός απλού εργάτη που εμφανιζόταν ιδιοκτήτης off shore εταιρείας που εμφανιζόταν ιδιοκτήτρια ακινήτων στην Αθήνα και ο οποίος προσαύξησε την περιουσία του κατά 3 εκατ. ευρώ . Ακόμη, στους ελέγχους του ΣΔΟΕ εντοπίσθηκαν τουλάχιστον 10 περιπτώσεις ιατρών που είχαν συνολικά αδικαιολόγητα εισοδήματα που προσεγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr