Ο Έλληνας φοιτητής που κέρδισε τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες με την εφεύρεσή του

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Με αφορμή την ελληνική προεδρία, ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξενεί το παιδί θαύμα της ευρωπαϊκής μηχανικής, τον 18χρονο Χάρη Ιωάννου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού φόρουμ εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας.
"Είμαι 18 ετών και σπουδάζω στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώ δυο χρόνια πριν κέρδισα τον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέους επιστήμονες στο πεδίο της μηχανικής."


Ο νεαρός Χαράλαμπος Ιωάννου, πριν δυο χρόνια κέρδισε την Ευρώπη με την εφεύρεσή του. Ένα μηχανικό γάντι που μπορούσε να ενισχύσει και να δυναμώσει την ανθρώπινη παλάμη, ιδανικό για άτομα που έχουν μυϊκά προβλήματα ή προβλήματα στα οστά όπως η αρθρίτιδα.


"Μετά τον διαγωνισμό συνέχισα να βελτιώνω την εφεύρεσή μου αλλά παράλληλα ασχολήθηκα με τον προγραμματισμό εφαρμογών και την ανάπτυξη υγειονομικού υλικού."
Θέλοντας να μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και πως μπορούν να καινοτομήσουν οι νέοι στην σημερινή Ευρώπη, σημειώνει τα εξής:


"Στον τομέα της εκπαίδευσης, έχοντας μόλις ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ανυπομονώ να δω πως ο κάθε καθηγητής ξεχωριστά είναι σε θέση να ξεπεράσει τα εμπόδια και να καταφέρει να βοηθήσει τους φοιτητές του είναι αποτελεσματικοί και να σκέφτονται "out of the box", παρά τις τεράστιες ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος. Να προωθούν εξωσχολικές δραστηριότητες που να ταιριάζουν με τις επιταγές του σήμερα και του αύριο.

 Έπειτα τίθεται το ερώτημα. Έστω ότι οι νέοι, όπως εγώ, αποφοιτούν από το λύκειο και στην συνέχεια από το πανεπιστήμιο. Μετά τι γίνεται; Πού θα εργαστούμε και για πόσο; Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε την μοίρα του να περιμένουμε στην ουρά για μια χαμηλόμισθη και μειωμένης ευθύνης θέση εργασίας που δεν μας βοηθούν να βελτιωθούμε περαιτέρω;"


Η επιχειρηματικότητα αποτελεί την απάντηση στις ανησυχίες των νέων για το μέλλον τους σύμφωνα με τον Χάρη:
"Συναντώ νέους ανθρώπους με σπουδαίες ιδέες και την απαραίτητη νοοτροπία για να τις πραγματοποιήσουν. Στην Ελλάδα του σήμερα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η επιχειρηματικότητα των νέων είναι ένα καυτό θέμα. Κάθε μέρα ακούμε για ανθρώπους που επιδιώκουν κάτι νέο, κάτι έξω από τα συνηθισμένα και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που η κρίση έφερε στο προσκήνιο.
Αλλά να στήσει κανείς μια καινοτόμα επιχείρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένα τέτοιο επίτευγμα, χρειάζεται τα απαραίτητα εργαλεία αλλά και την κατάλληλη υποστήριξη. Τι χρειάζεται λοιπόν κανείς για να κάνει την διαφορά;


Μερικές φορές αναρωτιέμαι ποια είναι η κύρια διαφορά ανάμεσα σε ένα νεαρό και ένα μεγαλύτερο σε ηλικία που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα. Καταλήγω στο ότι ο νέος είναι παθιασμένος και δεν έχει τίποτα να χάσει, οπότε θα πάρει το ρίσκο. Μπορεί να μην κοιμηθεί για μέρες και να δουλεύει χωρίς μισθό, μέχρι να ικανοποιηθεί από το αποτέλεσμα."
Όσον αφορά το κεφάλαιο που απαιτείται για κάθε φρέσκια επιχειρηματική ιδέα, ο νεαρός επιστήμονας είναι αρκετά αισιόδοξος:
"Μέχρι πρόσφατα ήμουν αρκετά απαισιόδοξος σχετικά με τις μεθόδους και τις διαδικασίες που χρειάζονται για την άντληση κεφαλαίου για μια νέα επιχείρηση.
Πέρσι τον Σεπτέμβρη ταξίδεψα στην Silicon Valley για έναν παγκόσμιο επιστημονικό διαγωνισμό φοιτητών που διοργάνωνε η Google και κατάφερα να φτάσω στους 15 φιναλίστ.


Εκτός από την εξαιρετική εμπειρία μου στον διαγωνισμό, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο ένας και μοναδικός κανόνας της Silicon Valley, "Αν κυνηγήσεις την ιδέα σου και έχεις μια ικανή ομάδα μαζί σου τότε θα βρεις το κεφάλαιο να την κάνεις πραγματικότητα".
Επέστρεψα στην Ελλάδα επηρεασμένος από αυτό τον κανόνα και ανακάλυψα ότι, όχι μόνο υπάρχουν οι πόροι, αλλά και ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτών οι οποίοι ψάχνουν συνεχώς για νέες πολλά υποσχόμενες ιδέες."


Το πρόβλημα δεν είναι οι πόροι αλλά η γραφειοκρατεία καταλήγει ο 18χρονος και καλεί τους νέους σε όλη την Ευρώπη να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
"Έχοντας ήδη ξεκινήσει την πρώτη μου δουλεία με προσωπικό κεφάλαιο αλλά και ευρωπαικές επιδοτήσεις, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν χρειάζεται να φύγει κανείς από την Ευρώπη, ούτε από την Ελλάδα, για να βρει πόρους για την ιδέα του. Το σημαντικότερο πρόβλημα, που δυστυχώς αντιμετωπίζουν όλες οι νέες επιχειρήσεις είναι οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονται για την ίδρυσή τους.
Η καθυστέρηση κυμαίνεται από 6 έως και 8 μήνες που λόγω ανταγωνισμού μπορεί να φανεί καταστροφική."


Συνέντευξη του Χάρη Ιωάννου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ


Χάρης Ιωάννου τεχνητό γάντι από Thanasis_Damaliths