Έλληνες φοιτητές, φτιάχνουν κινητά, tablets που διπλώνουν, κίνηση, ΕΙΚΟΝΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ, ΕΜΠ Έλληνες φοιτητές φτιάχνουν κινητά και tablets που διπλώνουν με μια κίνηση [ΕΙΚΟΝΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ]

Έλληνες φοιτητές φτιάχνουν κινητά και tablets που διπλώνουν με μια κίνηση [ΕΙΚΟΝΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ]

Το ίδιο θα συμβεί με είδη που βρίσκουμε στο εμπόριο και χρησιμοποιούμε στο σπίτι, όπως είναι τα φωτιστικά. Θα είναι ευλύγιστα και ελαφριά, θα εφαρμόζουν εύκολα στον τοίχο και επειδή η όψη τους θα έχει τη μορφή ζελατίνας, θα «κολλάνε» εκεί όπου εμείς επιθυμούμε να τα τοποθετήσουμε.

Αυτά μας υπόσχεται για την καθημερινότητά μας μια ομάδα επιστημόνων της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).


Η ομάδα των επιστημόνων του ΕΜΠ έχει ήδη ετοιμάσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία για την κατασκευή και εκτύπωση σειράς συσκευών που θα διευκολύνουν τη ζωή μας, αλλά κυρίως θα βοηθήσουν σε επιστημονικά πεδία. 

Η καινοτομία της ομάδας του ΕΜΠ ονομάζεται «έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών και μικροδιατάξεων με λέιζερ». 

Η τεχνική που αναπτύσσεται έχει διαφορά από τη μέχρι πρότινος χρήση του λέιζερ, καθώς δεν βασίζεται στο λεγόμενο ψεκασμό. Η ιδέα είναι η εξής: Τα υλικά που επιθυμούμε να εκτυπωθούν,τοποθετούνται πάνω σε διαφανή πλακίδια και σε τέτοια θέση, ώστε να «κοιτάζουν» το υπόστρωμα και να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτό. Ένα λέιζερ που βρίσκεται πίσω από το πλακίδιο εκτοξεύει παλμούς λέιζερ που, φτάνοντας στο υλικό, κάνουν μια μικρή ποσότητά του να εκτιναχθεί και να «κολλήσει» στο κατάλληλο σημείο πάνω στο υπόστρωμα, όπου σχηματίζεται το προϊόν που τυπώνουμε. 

Η χρήση του λέιζερ απευθύνεται κυρίως σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα στη βιοϊατρική. Σε αυτή την περίπτωση,μπορούν να κατασκευαστούν βιοαισθητήρες για την ανίχνευση,για παράδειγμα, βλαβερών ουσιών για το περιβάλλον.Κάθε βιοαισθητήρας αποτελείται από βιολογικό υλικό που ανταποκρίνεται στο κατάλληλο, κάθε φορά, φυσικό ή χημικό ερέθισμα και ένα ηλεκτρονικό ή οπτικό κύκλωμα, το οποίο μετατρέπει αυτή την απόκριση σε ηλεκτρικό σήμα.Οι βιοαισθητήρες που, όπως αναφέραμε,είναι συσκευές ανίχνευσης, έχουν μεγάλη γκάμα εφαρμογών,όπως στην ύπαρξη συγκεκριμένων ουσιών στο περιβάλλον και φυτοφαρμάκων στον υδροφόρο ορίζοντα, εξήγησε η υπεύθυνη της ομάδας,κυρία Ζεργιώτη στο ΣΚΑΙ.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι με τη χρήση του λέιζερ, το πολυμερές μπορεί να είναι είτε σε στερεή είτε σε υγρή φάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εκτύπωση που επιθυμούμε μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε είδος εύκαμπτης επιφάνειας, ακόμη και σε χαρτί ή πλαστικό (PET) που προορίζεται για συσκευασίες τροφίμων.

Στόχος της ομάδας είναι η τεχνολογία να διεισδύσει στο πεδίο ανάπτυξης βιοαισθητήρων και άλλων μικροηλεκτρονικών διατάξεων. 

«Είμαστε στη φάση υλοποίησης ενός φορητού πρωτότυπου το οποίο θα λειτουργεί ως εκτυπωτής λειτουργικών υλικών με χρήση laser για την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων. Παράλληλα, εργαζόμαστε για τη διερεύνηση πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας μας σε σχέση με τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες εκτύπωσης», εξηγούν οι υπεύθυνοι της ομάδας, που προσδοκούν μέσω του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», να επικοινωνήσουν με τον επενδυτικό κόσμο της αγοράς και την προβολή της τεχνολογίας τους. 

Παρά το γεγονός της τεράστιας χρησιμότητας που μπορεί να έχει η καινοτομία τους, οι επιστήμονες του ΕΜΠ αποφάσισαν να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό, καθώς πιστεύουν ότι η επαφή με τους ενδιαφερόμενους από τον παραγωγικό τομέα θα τους δώσει την ευκαιρία να βελτιώσουν την τεχνολογία και να κάνουν νέες συνεργασίες. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr