Φοιτητής του ΕΜΠ έμεινε φυτό Φοιτητής του ΕΜΠ πήγε για αδυνάτισμα και έμεινε «φυτό» από ιατρικά λάθη!

23χρονος φοιτητής πήγε για αδυνάτισμα και έμεινε «φυτό»

Σε περιπέτεια δίχως αίσιο τέλος μετατράπηκε η απόφαση ενός 23χρονου φοιτητή του ΕΜΠ να προβεί σε εγχείρηση γαστρεκτομής για να αδυνατίσει.

Σωρεία ιατρικών λαθών και συνολικά 6 επεμβάσεις κατέληξαν στο να πάθει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη και να μείνει φυτό.


Πως ξεκίνησαν όλα και πως πήγαν στραβά

Ο παχύσαρκος φοιτητής είδε διαφήμιση ιδιωτικής κλινικής στο διαδίκτυο που υποσχόταν λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας και στις 12 Νοεμβρίου του 2008 εισήχθη στην συγκεκριμένη κλινική για να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου έτσι ώστε με τον περιορισμό κατά 75% της χωρητικότητάς του να ικανοποιείται το αίσθημα της πείνας με λιγότερο φαγητό.

Την επόμενη μέρα της επέμβασης ο αιματοκρίτης υποχώρησε σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα, κάτι που ερμηνευόταν ως εσωτερική αιμορραγία.

Ο θεράπων ιατρός αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, ωστόσο όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, στη δεύτερη χειρουργική επέμβαση ο γιατρός προκάλεσε τραύμα στο κολόβωμα του στομάχου με κάποιο από τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποίησε για να σταματήσει την αιμορραγία.

Ο ιατρός έκανε συρραφή χωρίς να καταγράψει το περιστατικό αλλά μετά το τέλος της εγχείρησης εμφανίστηκε δυσκολία στην αναπνοή, 39ο C πυρετός και τελικά λίγο αργότερα ο νεαρός φοιτητής έχασε κάθε επαφή με το περιβάλλον.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου εκτιμήθηκε ότι είχε εκδηλώσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Σε τρίτη επέμβαση, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπήρχε διαρροή γαστρικών υγρών από το λάθος του προηγούμενου γιατρού, το οποίο και είχε προκαλέσει το αναπνευστικό σύνδρομο.

Μετά από δύο μήνες και αφού διαπιστώθηκε ότι συνεχιζόταν η διαρροή υγρών, ο άτυχος φοιτητής υποβλήθηκε και σε νέα επέμβαση, όπου του αφαιρέθηκε και το εναπομείναν τμήμα του θόλου του στομάχου, ενώ στην Πέμπτη και την έκτη επέμβαση αφαιρέθηκε και η χολή. Ο 23χρονος φοιτητής ήταν πλέον "φυτό", με την κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη…

Ζήτησαν αποζημίωση 4,8 εκ. ευρώ οι γονείς του

Οι συντετριμέννοι γονείς του άτυχοι φοιτητή οδήγησαν τον ιατρό και την κλινική στα δικαστήρια, ζητώντας την τιμωρία του και την εκδίκαση αποζημίωσης ύψους 4,8 εκ. ευρώ.

Τελικά το δικαστήριο τους επεδίκασε 659.000 ευρώ και 3.000 ευρώ μηνιαίως για 3 χρόνια.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr