Το ΕΜΠ ενισχύεται με Κέντρο Υποστήριξης για τους φοιτητές του / Αντιμετωπίζεις δυσκολίες κατά τη διάρκεια των σπουδών;

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Το ΕΜΠ ενισχύεται με Κέντρο Ψυχολογικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης για την στήριξη των φοιτητών του

Είσαι φοιτητής του ΕΜΠ και αντιμετωπίζεις προβλήματα στην ολοκλήρωση των σπουδών σου; Η φοιτητική πορεία.. δεν είναι ομαλή για όλους. Οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας φοιτητής ποικίλλουν, από αυξημένο άγχος και πίεση λόγω των ακαδημαϊκών αναγκών, έως δυσκολίες προσωπικής ή κοινωνικής φύσης. Αν νιώθεις ως φοιτητής του ΕΜΠ ότι βρίσκεσαι αντιμέτωπος με εμπόδια που δυσκολεύουν την ακαδημαϊκή σου πρόοδο, δεν είσαι μόνος.

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισε την ίδρυση του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης σε επίπεδο Γραφείου, στη Διεύθυνση Μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών και τη ρύθμιση των ειδικότερων θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του ιδρυόμενου γραφείου.

Ποια είναι τα οφέλη που φέρνει αυτή η πρωτοβουλία και πώς οι φοιτητές του ΕΜΠ μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες του Κέντρου; Στο παρόν άρθρο, παρουσιάζεται η σημασία και ο ρόλος του νέου Κέντρου στη βελτίωση της ζωής και των σπουδών των φοιτητών.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου απευθύνονται σε ευρύ φάσμα αναγκών. Για παράδειγμα, φοιτητές που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη ή άγχος, θα μπορούν να βρουν την απαραίτητη βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους, με σημαντικές συνέπειες στην ακαδημαϊκή τους ζωή, όπως μεγάλα διαστήματα απουσίας, υπό-παρακολούθηση της Σχολής, εγκατάλειψη σπουδών, μειωμένη απόδοση, έλλειψη συγκέντρωσης, έλλειψη κινήτρων, αναβλητικότητα κ.ά. Είσαι Φοιτητής του ΕΜΠ; Οι φοιτητές του ΕΜΠ απέκτησαν τη δική τους κοινότητα στο  Viber . Απόκτησε πρόσβαση, εδώ.

Παράλληλα, ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί σε φοιτητές που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αντιμετωπίζοντας κοινωνικές ή άλλες προκλήσεις που μπορεί να επηρεάζουν τη φοίτησή τους.

Πιο αναλυτικά

1. Συνιστάται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, σε επίπεδο Γραφείου, το οποίο υπάγεται στη Διεύθυνση Μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών. Την εποπτεία του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης αναλαμβάνει ο/η Αντιπρύτανης/ις στον/στην οποίο/α έχει ανατεθεί ο τομέας ευθύνης που αφορά θέματα φοιτητικής μέριμνας.

2. Αποστολή του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης και η πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας, και ιδίως των φοιτητών προγραμμάτων πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών. Ειδικότερα, το Κέντρο παρέχει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είτε σε ακαδημαϊκό είτε σε προσωπικό επίπεδο, απευθυνόμενοι στον Σύμβουλο/Ψυχολόγο του.

3. Οι υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης μπορεί να απευθύνονται γενικά σε περιπτώσεις όπως (αναφέρονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):

α) Άτομα που υποφέρουν από μια ψυχική δυσλειτουργία όπως, για παράδειγμα, η Διαταραχή της Διάθεσης (κατάθλιψη) ή Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους, με σημαντικές συνέπειες στην ακαδημαϊκή τους ζωή, όπως μεγάλα διαστήματα απουσίας, υπό-παρακολούθηση της Σχολής, εγκατάλειψη σπουδών, μειωμένη απόδοση, έλλειψη συγκέντρωσης, έλλειψη κινήτρων, αναβλητικότητα κ.ά.,

β) άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες ψυχολογικής, σωματικής, κοινωνικής ή άλλης φύσης, οι οποίες μπορεί να δυσχεραίνουν τη φοίτησή τους,

γ) φοιτητές από άλλες πόλεις,

δ) φοιτητές ομογενείς, μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον και συχνά έχουν να λύσουν και διαδικαστικά θέματα, όπως η έκδοση άδειας παραμονής, ή καλούνται να ξεπεράσουν και την επάρκεια της ελληνικής γλώσσας,

ε) φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως είναι η δυσλεξία, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ.) και η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.),

στ) άτομα με σωματικές δυσκολίες (χρόνιες παθήσεις, χρόνια νοσήματα, διαταραχές ψυχικής υγείας κ.λπ.), οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κοινωνικό στιγματισμό και απομόνωση λόγω της έλλειψης ευαισθητοποίησης σε σχέση με τα θέματα ψυχικής υγείας,

ζ) κάθε άλλη αρμοδιότητα που αφορά στον τομέα ευθύνης του και δεν ανατίθεται σε άλλη οργανική μονάδα.

4. Το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στελεχώνεται από ομάδα ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, που προέρχονται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του A.E.I. ή μόνιμο προσωπικό κλάδου ΠΕ Ιατρών ειδικότητας ψυχιατρικής, κλάδου ΠΕ Ψυχολόγων ειδικότητας ΠΕ Ψυχολόγων και κλάδου ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας ειδικότητας ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών. Αν δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό του Α.Ε.Ι. αντίστοιχης ειδικότητας, το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης δύναται να στελεχώνεται από πρόσθετο προσωπικό κλάδου ΠΕ Ιατρών, ειδικότητας ψυχιατρικής, κλάδου ΠΕ Ψυχολόγων ειδικότητας ΠΕ Ψυχολόγων και κλάδου ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας ειδικότητας ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, το οποίο επιλέγεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 243 και η μισθοδοσία του βαρύνει ίδιους πόρους του Α.Ε.Ι., ή δύναται να χρηματοδοτείται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ή έργα του Ε.Σ.Π.Α.

5. Οι άλλες μονάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υποχρεούνται να συνεργάζονται με το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.