Και το ΕΜΠ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Και το ΕΜΠ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο

Η επιθυμία είναι να δημιουργήσουν παράρτημα με έδρα τη Λάρνακα με πολλές από τις σχολές του Πολυτεχνείου.

Σχέδια για παράρτημα στην Κύπρο έχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ακολουθώντας τα βήματα του ΕΚΠΑ. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως αντιπροσωπεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρέθηκε αρχές Απριλίου στη Λάρνακα και είχε συναντήσεις τόσο με τον δήμαρχο Λάρνακας, όσο και με άλλους τοπικούς φορείς και παράγοντες της πόλης. Η επιθυμία τους είναι να δημιουργήσουν παράρτημα με έδρα τη Λάρνακα με πολλές από τις σχολές του Πολυτεχνείου.

Στην αντιπροσωπία, μάλιστα, προτάθηκε χώρος στον οποίο θα μπορούσε να στεγαστεί το παράρτημα του ΕΜΠ. Πρόκειται για το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ορόκλινης, η οποία θ’ αποτελεί από το καλοκαίρι γεωγραφικό διαμέρισμα του Δήμου Λάρνακας. Οι μεγάλοι χώροι του σύγχρονου κτηρίου, η τοποθεσία του, καθώς και το γεγονός πως μπορεί να παραχωρηθεί αφού όλες οι δημοτικές υπηρεσίες θα προσφέρονται από τον Δήμο Λάρνακας, ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις φαίνεται να ικανοποίησαν εκ πρώτης τους αξιωματούχους του ακαδημαϊκού ιδρύματος της Ελλάδας, που πήραν σχέδια και φωτογραφίες από τους χώρους του Κοινοτικού Συμβουλίου. Οι αξιωματούχοι του ΕΜΠ προκαταρκτικά ικανοποιήθηκαν από τις εγκαταστάσεις, από το γεγονός πως η Ορόκλινη βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, αλλά και από τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μετά και τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών.

Το ΕΜΠ δεν γνωστοποίησε ακόμη ποιες από τις εννέα σχολές του, κάποιες εκ των οποίων έχουν πολύ ψηλά διαπιστευτήρια παγκοσμίως, επιθυμεί να φέρει στη χώρα μας. 

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Χατζηγεωργίου, «η Σύγκλητος έχει αποφασίσει να μελετηθεί το θέμα, δίνοντας τη σχετική αρμοδιότητα στον Ευάγγελο Σαπουντζάκη, καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και μέλος του συμβουλίου του ιδρύματος». Από τη μεριά του ο κ. Σαπουντζάκης ανέφερε ότι έχουν γίνει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές, καθώς και επαφές με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα για την αναζήτηση σύγχρονων εγκαταστάσεων. Ανάλογη επικοινωνία θα γίνει με τη Λευκωσία. «Στο παράρτημα μπορούν να συμμετάσχουν όσες σχολές επιθυμούν, αυτό άλλωστε είναι απόφαση της γενικής συνέλευσης κάθε σχολής», τόνισε ο κ. Σαπουντζάκης, εκτιμώντας ότι είναι πολύ φιλόδοξο η έναρξη να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2025. «Πιο ρεαλιστικό είναι τον Σεπτέμβριο του 2026», υπογράμμισε.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.