Ανακαινίζεται η φοιτητική εστία Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με ΣΔΙΤ 40 εκατομμυρίων ευρώ / Η ΜΑΚΕΤΑ

Ανακαινίζεται η φοιτητική εστία Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με ΣΔΙΤ 40 εκ. ευρώ / Η ΜΑΚΕΤΑ

Φοιτητικές Εστίες: Η νέα εστία σχεδιάζεται με όλες τις προδιαγραφές σύγχρονης φοιτητικής στέγης, δυναμικότητας 531 κλινών. Η εκκένωσή της από τους λίγους πλέον διαμένοντες φοιτητές ολοκληρώνεται πολύ σύντομα.

Στις 09/02/2023 εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή η υποβληθείσα από το ΕΜΠ στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ – Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα – πλήρης αίτηση για ένταξη στον κατάλογο των έργων ΣΔΙΤ της ολικής ανακαίνισης της παλαιάς Φοιτητικής Εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου (ΦΕΖ), προϋπολογισμού 40.000.000€. Η έγκριση αυτή είναι η αφετηρία υλοποίησης της ολικής ανακαίνισης της παλαιάς Φοιτητικής Εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, οι οριστικές μελέτες και οι μελέτες εφαρμογής της οποίας υπενθυμίζεται ότι εκπονήθηκαν από το Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και παραδόθηκαν στο ΕΜΠ μέσω δωρεάς. Ένα έργο ώριμο και αναγκαίο για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα μέσω της διαδικασίας υπαγωγής του στις διατάξεις του Ν. 3389/2005.


Μετά την έγκριση ΣΔΙΤ ακολουθεί η διαδικασία επιλογής των συμβούλων (χρηματοοικονομικός, νομικός, τεχνικός), οι οποίοι θα δρομολογήσουν μαζί με το ΕΜΠ τη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής και ανάδειξης του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, ανακαίνιση και συντήρηση της Φοιτητικής Εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου για εικοσιοκτώ (28) έτη. Η κατασκευαστική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει δύο (2) έτη. Έτσι, ένα εμβληματικό έργο για την πανεπιστημιακή κοινότητα της Αθήνας αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα της Φοιτητικής Εστίας.

Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης απαντά στις ανάγκες των δικαιούχων σίτισης, στέγασης και φιλοξενίας για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που συνάδουν με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών διαβίωσης. Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση του έργου συμβάλλει στην επιτάχυνση της υλοποίησής του.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, εκφράζει τις «θερμές του ευχαριστίες στις Διευθύνσεις Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΜΠ για τη συμβολή τους στη διαχείριση των τεχνικών και οικονομικών θεμάτων και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων  που ήταν απαραίτητες για την υποβολή της πλήρους αίτησης για ένταξη στον κατάλογο των έργων ΣΔΙΤ της ολικής ανακαίνισης της παλαιάς Φοιτητικής Εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Επισπεύδων της όλης προετοιμασίας για την υποβολή της αίτησης ένταξης ήταν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθ. Ε. Σαπουντζάκης. Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως, στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη για την πολύτιμη βοήθεια τους στην ένταξη της ολικής ανακαίνισης της παλαιάς Φοιτητικής Εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου στον κατάλογο των έργων ΣΔΙΤ».

Μακέτα της ανακαινισμένης εστίας

Δήλωση Πρύτανη ΕΜΠ Α. Μπουντουβή:

Σημαντική η σημερινή έγκριση ΣΔΙΤ για την ολική ανακαίνιση της Εστίας. Θερμότατες ευχαριστίες στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν.Παπαθανάση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων τους για το ενδιαφέρον τους και την εξαιρετική συνεργασία.

Τέλος εποχής για μια πολύπαθη Εστία που ξεκίνησε πριν περίπου 50 χρόνια ως σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο και πρότυπο συγκρότημα φοιτητικής στέγης για να καταλήξει σε λειτουργική κατάρρευση και σε εστία εγκληματικότητας.  Η νέα εστία σχεδιάζεται με όλες τις προδιαγραφές σύγχρονης φοιτητικής στέγης, δυναμικότητας 531 κλινών. Η εκκένωσή της από τους λίγους πλέον διαμένοντες φοιτητές ολοκληρώνεται πολύ σύντομα.

Aνδρέας Μπουντουβής
Πρύτανης ΕΜΠ

Η σημερινή εικόνα των εστιών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr