ΕΜΠ: Προχώρησαν σε κατάληψη φοιτητές / ΦΩΤΟ

ΕΜΠ: Προχώρησαν σε κατάληψη οι φοιτητές

Αντιδρούν στις ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη εκπροσώπων τους στις συνελεύσεις των σχολών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ προχώρησαν σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του ιδρύματος στις 11:00 το πρωί σήμερα και στη συνέχεια σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στις συνελεύσεις των σχολών που προκήρυξε ο πρύτανης Μπουντουβής βάσει του νόμου πλαίσιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι.  


«Η διοίκηση του ιδρύματος την ίδια στιγμή συζητάει στη Σύνοδο Πρυτάνεων μακριά από τους φοιτητές για νόμους και διατάξεις που διαλύουν το μέλλον μας», αναφέρουν.

Σήμερα 13/12 οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ προχώρησαν σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του ιδρύματος στις 11:00 το πρωί και στη συνέχεια σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στις συνελεύσεις των σχολών που προκήρυξε ο πρύτανης Μπουντουβής βάσει του νόμου πλαίσιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι. Η διοίκηση του ιδρύματος την ίδια στιγμή συζητάει στη Σύνοδο Πρυτάνεων μακριά από τους φοιτητές για νόμους και διατάξεις που διαλύουν το μέλλον μας.

Ενδεικτικά, η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων και άλλων Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ:

Καταδικάζουμε την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Κεραμέως και την ωμή παρέμβαση του Μπουντουβή στις διαδικασίες των φοιτητών. Στις 7/12 ο πρύτανης Μπουντουβής, προχώρησε τελείως αυθαίρετα, χωρίς την συμφωνία ή έστω την ενημέρωση της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας, σε ανακοίνωση για ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας! Η πράξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της στάσης του, όπου έχει αποκλείσει τους συλλογικούς φορείς από τις διαδικασίες της Συγκλήτου εδώ και ένα χρόνο, αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα των φοιτητών και φαίνεται να λογοδοτεί μόνο στο Υπουργείο Παιδείας και στην Κεραμέως! Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ ενώ η εκλογή εκπροσώπων πραγματοποιείται από ενιαίο ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει το σύνολο των υποψηφίων ανά κύκλο σπουδών. Η πρυτανεία έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με το Υπουργείο Παιδείας στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου που ψηφίστηκε εν μέσω καλοκαιριού παρά την κατακραυγή από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρόκειται για μια προσπάθεια ευθείας παρέμβασης και χτυπήματος στους φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι από την Χούντα και έπειτα λειτουργούν ανεξάρτητα από κράτος και διοικήσεις.

Την ώρα που το βιοτικό επίπεδο λαού και νεολαίας πέφτει κατακόρυφα, οι μισθοί δεν φθάνουν ούτε για να καλυφθούν τα ενοίκια και οι λογαριασμοί, διαρκώς μαθαίνουμε για νέους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση χέρι-χέρι με τους εγκάθετούς της στα ιδρύματα έχουν ως μόνο στόχο την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Αντί να πάρουν μέτρα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την προοπτική φοιτητών και εργαζομένων, αναλώνονται μόνο στο να αποδυναμώσουν τη δυνατότητα της νεολαίας να συγκροτεί κινηματικές αντιστάσεις και να πηγαίνει κόντρα στις κυβερνητικές πολιτικές.

Στην ουσία οι διοικήσεις έρχονται να παρέμβουν στις διαδικασίες των φοιτητών καθώς οι εκπρόσωποι των οργάνων έχουν ήδη οριστεί μέσα από τις μαζικές συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες με την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών την περσινή χρονιά. Η διεξαγωγή των εκλογών αλλά και η εκπροσώπηση μας στα όργανα διοίκησης είναι καθαρά και μόνο δική μας υπόθεση. Τα ενιαία ψηφοδέλτια μαζί με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες έρχονται να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες, διεκδικήσεις και τις κατοχυρώσεις του κινήματος, να περιγράψουν την καταπάτηση του Ασύλου καθώς πλέον θα υπάρχει άμεση παρέμβαση από τους εγκάθετους των κυβερνήσεων στις διεργασίες των Συλλόγων. Η θέσπιση των ενιαίων ψηφοδελτίων μετατρέπει τις φοιτητικές εκλογές από πολιτική διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων σε αναμέτρηση μεταξύ προσώπων. Οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκπροσωπήσεις που υπάρχουν εντός των συλλόγων εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις, απόψεις και αναπαραστάσεις. Με το μέτρο αυτό θέλουν να μετατρέψουν τις φοιτητικές εκλογές σε ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων κόντρα στην εκλογή εκπροσώπων με βάση την δυνατότητα εκπροσώπησης των φοιτητικών συμφερόντων με προμετωπίδα το συλλογικό δρόμο και τις διεκδικητικές πρακτικές εντός των συλλογών. Οι «εκπρόσωποι» των φοιτητών – όπως ορίζονται με τον νέο νόμο πλαίσιο - δε θα λογοδοτούν σε κανέναν για τις ενέργειες τους αλλά ούτε θα δεσμεύονται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Φοιτητικού Συλλόγου όπως Γενικές Συνελεύσεις και Διοικητικά Συμβούλια. Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλείσει φοιτητές από τις διαδικασίες των συλλόγων βάζοντας κριτήρια για το δικαίωμα του εκλέγεσθε (πχ όριο ως προς το έτος σπουδών), προσπαθώντας να νομιμοποιήσει πως μετά τα «ν» έτη φοίτησης δεν θα έχουμε φοιτητικά δικαιώματα! Πρόκειται για προσπάθεια απόκρυψης του πολιτικού χαρακτήρα των φοιτητικών εκλογών, κατακερματισμού οποιασδήποτε έννοιας συλλογικής εκπροσώπησης των φοιτητών και μετατροπής τους σε εκλογή ατόμων που θα έρχονται σε συνδιαλλαγή με καθηγητές - Υπουργείο και θα αποκρύπτουν τη πολιτική τους ευθύνη. Μια αλλαγή η οποία σε συνδυασμό και με τα Συμβούλια Διοίκησης – πτυχή του νέου νόμου πλαισίου - των ιδρυμάτων έρχεται να θωρακίσει την αναδιάρθρωση και να αποκόψει τους φοιτητές από την διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν την ίδια την καθημερινότητα, την προοπτική τους και τους όρους με τους οποίους σπουδάζουν.

Υπουργείο Παιδείας και Μπουντουβής γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά μέσα σε αυτά τα όργανα. Για αυτό και επιδιώκουν να τα θωρακίσουν από τις πιέσεις του φοιτητικού κινήματος. Εναντιωνόμαστε σε οποιονδήποτε θέλει να διαλύσει τα κεκτημένα και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος! Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα αποφασίζουν για τις διαδικασίες τους, όχι το κράτος και η κυβέρνηση!

-Καταδικάζουμε την προκήρυξή ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Απαιτούμε ο Πρύτανης Μπουντουβής να ανακαλέσει.

-Εμποδίζουμε κάθε προσπάθεια διεξαγωγής αυτών των «εκλογών». Κανένας φοιτητής να μη δώσει νομιμοποίηση σε αυτήν την προσπάθεια διάλυσης των Συλλόγων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr