Πολυτεχνειούπολη: Τι εντοπίστηκαν στις φοιτητικές εστίες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τι εντοπίστηκαν στις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε χώρο παρανομίας και καταφύγιο σκληρών κακοποιών έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η Πολυτεχνειούπολη, ενώ στις φοιτητικές επικρατούν εικόνες χάους. Σε καθεστώς τρόμου εργάζονταν οι φύλακες των φοιτητικών εστιών της Πολυτεχνειούπολης, όπως προκύπτει μέσα από τις καταθέσεις τους στην Αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για το «ξήλωμα» των συμμοριών με έδρα τον πανεπιστημιακό χώρο.

«Πήγαιναν στη φύλαξη, ακουμπούσαν το όπλο, κι έλεγαν "αν μιλήσεις σε γάζωσα ή εσένα ή το αμάξι σου’. Κυκλοφορούσε στους διαδρόμους φοιτητής και του έβγαλε ένα μαχαίρι 20 εκατοστά». αποκάλυψε ένας 23χρονος φοιτητής σχετικά με τις συμμορίες που δρούσαν στο χώρο. 


«Υπάρχει πολύ περίεργος κόσμος και ξέρουμε ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών», τόνισε ένας άλλος φοιτητής.

Ο πρύτανης δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τις αρχές για τις παράνομες δραστηριότητες που συνέβαιναν στην Πολυτεχνειούπολη, τονίζοντας πως η κατάσταση στην παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη εδώ και χρόνια, το τελευταίο διάστημα όμως η ανομία έχει βγει εκτός ελέγχου.

«Ενημέρωσα τις αρμόδιες αρχές επανειλημμένα για την κατάσταση και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος. Η επέμβαση ήταν επιβεβλημένη. Καταγγελίες έκαναν τόσο οι σύλλογοι εργαζομένων όσο και οι φοιτητικοί», είπε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής. 

Ο πρώτος φύλακας σύμφωνα με το newsbomb δήλωσε ότι ήταν ενήμερος για πληθώρα κλοπών μέσα στις φοιτητικές εστίες, αναφέροντας ότι μία εβδομάδα πριν κληθεί για κατάθεση από τους αστυνομικούς είχε ακούσει τέσσερις με πέντε πυροβολισμούς μέσα στις εστίες: «Πριν περίπου μία εβδομάδα ενώ βρισκόμουν στο ισόγειο στο γραφείο άκουσα 4-5 πυροβολισμούς από τα πάνω δωμάτια και μετά είδα τρία άτομα να βγαίνουν και να φεύγουν κρυμμένοι στο σκοτάδι…».

Ο δεύτερος φύλακας κατέθεσε ότι υπήρχαν περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων στα δωμάτια των φοιτητών, ενώ έκανε λόγο για αδυναμία πραγματικής φύλαξης του χώρου και διατήρησης της τάξης.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε κατάληψη δωματίων αλλά και σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσα στις εστίες, αποδεικνύοντας το κλίμα ανομίας που επικρατούσε: «Κάνουν διακίνηση ναρκωτικών ουσιών εντός των φοιτητικών εστιών…».

Φοιτητής που ζει σε δωμάτιο στις εστίες έκανε λόγο για διαρρήξεις δωματίων και κλοπές αντικειμένων και ρούχων: «Πολλοί κάτοικοι των φοιτητικών εστιών έγραψαν ότι όταν γύρισαν από διακοπές, τα δωμάτια ήταν διαρρηγμένα και από μέσα έλειπαν πράγματα».

Άλλος φοιτητής έκανε λόγο για κλίμα τρομοκρατίας: «Υπάρχει μία συμμορία ατόμων που διαπράττουν διάφορα αδικήματα».

Φοιτήτρια που μένει στις εστίες επί σειρά ετών δήλωσε ότι βιώνει τον τρόμο. Ανέφερε ότι συμμορία διακινεί ναρκωτικά, προκαλώντας τρόμο σε όλους τους φοιτητές που μένουν στις εστίες: «Επικρατεί έντονος φόβος και ανησυχία αφού το κλίμα στις εστίες θυμίζει γκέτο. Παλιότερα ακούγαμε κανονικά μουσική ενώ πλέον φοβόμαστε μην έρθουν και μας κλέψουν μέχρι και τα ηχοσυστήματα».

Αίσθηση προκαλεί αναφορά στη δικογραφία της υπόθεσης, σύμφωνα με την οποία 52χρονος έμενε για δύο μήνες στην εστία χωρίς να είναι φοιτητής. Όπως είπε στους αστυνομικούς, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ είχε λάβει ανώνυμη επιστολή με σοβαρές καταγγελίες για τον φερόμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης:

«Στην εστία της Πολυτεχνειούπολης γίνονται κλοπές και διακινούνται ναρκωτικά από άτομα αλβανικής καταγωγής. Οι κλοπές γίνονται οργανωμένα στον ευρύτερο χώρο των κτιρίων των σχολών, όπου αφαιρούνται υπολογιστές, χρήματα κλπ. Ένα τέτοιος άτομο είναι ο ονομαζόμενος Τζούλιο, που κινείται κυρίως στην πύλη της εστίας της Πολυτεχνειούπολης, στο γκαράζ αριστερά της Πύλης, όπως και στις σχολές της Φιλοσοφικής και Φιλολογίας και έχει συχνά βρεθεί να μπαινοβγαίνει σε ελεύθερα δωμάτια ορόφων της εστίας της Πολυτεχνειούπολης, από τον 6ο όροφο και πάνω που πιθανότατα χρησιμοποιεί και ως κατάλυμα.

Το Φεβρουάριο του 2020 και στα γεγονότα με πυροβολισμούς στο γκαράζ της εστίας της Πολυτεχνειούπολης, όπου συνελήφθη ένα άτομο μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου του σε δέντρο στην προσπάθειά του να διαφύγει, καταδιώχθηκε και ένα δεύτερο άτομο, που κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας προς τον Υμηττό πυροβολώντας στον αέρα. Αυτό το άτομο ήταν ο Τζουλιο.

Μετά το γεγονός αυτό βρήκε κατάλυμα κάπου στην περιοχή του Λυκαβηττού και στη συνέχεια διέφυγε πιθανότατα στην Αλβανία το Μάιο του 2020 γιατί χάθηκε έκτοτε και εμφανίστηκε πάλι στον 6ο όροφο της εστίας στις αρχές του Ιανουαρίου του 2022».

Ο πρύτανης δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τις αρχές για τις παράνομες δραστηριότητες που συνέβαιναν στην Πολυτεχνειούπολη, τονίζοντας πως η κατάσταση στην παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη εδώ και χρόνια, το τελευταίο διάστημα όμως η ανομία έχει βγει εκτός ελέγχου.

«Ενημέρωσα τις αρμόδιες αρχές επανειλημμένα για την κατάσταση και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος. Η επέμβαση ήταν επιβεβλημένη. Καταγγελίες έκαναν τόσο οι σύλλογοι εργαζομένων όσο και οι φοιτητικοί», είπε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.  

Σύμφωνα με το προσωπικό και φοιτητικούς συλλόγους, κύρια αιτία της κατάληψης από εγκληματικά στοιχεία ήταν την υποχρηματοδότηση που έχει οδηγήσει σε έλλειψη φωτισμού και μείωση των φυλάκων.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Καραμπίνα,
 • πιστόλι-αεροβόλο όπλο,
 • πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο σουγιά,
 • σιδερογροθιά-μαχαίρι,
 • σιδερογροθιά,
 • 20 φυσίγγια,
 • αλεξίσφαιρο,
 • ζυγαριά ακριβείας,
 • νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία,
 • μπαλακλάβα και
 • δύο τρίφτες και γάντια.

Δηλώσεις ΕΛ.ΑΣ.

Δηλώσεις σχετικά με την εξάρθρωση τριών συμμοριών που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και οικίες και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Οι συμμορίες δρούσαν με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου.

Συνελήφθησαν 32 μέλη των συμμοριών, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά.

Ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους στη διάπραξη τουλάχιστον 29 ληστειών και κλοπών, καθώς και σε πλήθος συναλλαγών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Δάβαλου Δημήτριου:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας:

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να αναφερθούμε σε μία πολύ σημαντική επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συγκεκριμένα καταφέραμε να εξαρθρώσουμε τρεις εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ένοπλων ληστειών και κλοπών σε καταστήματα και οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Η αποδόμηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πολύμηνης και συστηματικής έρευνας έπειτα από ευρείας κλίμακας και ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και στους χώρους της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου.

Συνελήφθησαν 32 μέλη των συμμοριών, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους στη διάπραξη τουλάχιστον 29 ληστειών, καθώς και σε πλήθος συναλλαγών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών έχοντας ως έδρα και ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε πρωϊνές ώρες χθες, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, σε οικίες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών με την συμμετοχή αστυνομικών δυνάμεων από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδα, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής συνελήφθησαν οι ανωτέρω και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Οφείλω να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν σε αυτήν την ευρεία και δύσκολη επιχείρηση για το ζήλο και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν ενώ παράλληλα θα ήθελα να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στην τραυματισθείσα αστυνομικό .

Με την δράση αυτή κατορθώσαμε να επιφέρουμε ένα σημαντικό πλήγμα στις εγκληματικές ομάδες με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου όπου διέπρατταν ληστείες, πραγματοποιούσαν κλοπές και διακινούσαν ναρκωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομιας, Αστυνόμος Β’ Δημογλίδου Κωνσταντία.»

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Δημογλίδου Κωνσταντίας:

«Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι,

Θα αναφερθούμε στη δράση των εγκληματικών ομάδων ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 9 μέλη της πρώτης εγκληματικής ομάδας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τις – κατά περίπτωση – παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, καταστήματα και χώρους αποθήκευσης συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 4 αυτοκίνητα,
 • 2 πιστόλια,
 • 4 γεμιστήρες,
 • 67 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
 • πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ και σουγιάδες,
 • πλήρης εξοπλισμός από 2 εξοπλισμένα εργαστήρια για την παραγωγή κάνναβης υδροπονικής προέλευσης,
 • 2.770,28 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
 • 218,77 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),
 • 42,27 γραμμάρια κοκαΐνης,
 • 7.515 ευρώ και
 • εξοπλισμός για επεξεργασία - παρασκευή κατεργασμένης κάνναβης (πρέσα).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της πρώτης εγκληματικής ομάδας σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων έχει απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις οπαδικής βίας, ληστειών, όπλων και ναρκωτικών.

Για τη δεύτερη εγκληματική ομάδα συνελήφθησαν 24 μέλη της συμμορίας, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία που διαπράττει ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας δραστηριοποιούνταν παραπάνω από ένα χρόνο και χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στην περιοχή του Ζωγράφου Αττικής ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών καθώς και για το σχεδιασμό αυτών, ως χώρο αποθήκευσης κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών, ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για τις έκνομες ενέργειες. Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέραν από τον χώρο αφετηρίας και το χώρο διαφυγής, καθώς εκεί κατέφευγαν για να αποφύγουν την σύλληψη.

Η συγκεκριμένη συμμορία ακολουθούσε την εξής μεθοδολογία δράσης:

 • Διέπρατταν τις ένοπλες ληστείες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες full face και γάντια, ώστε να αποφευχθεί η ταυτοποίηση τους από τις Αρχές.
 • Διέθεταν οπλισμό όπως πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, τα οποία μάλιστα προέβαλαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επίδειξη ισχύος, ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να τα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση.
 • Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυρανθρώπων).
 • Χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συσκευές ( GHOST NUMBERS ) με πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
 • Είχαν αναπτύξει σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control και ελέγχοντας άγνωστα ή ύποπτα σε αυτούς άτομα μη διστάζοντας να προτείνουν τα όπλα τους κατά τον έλεγχο.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 27 περιπτώσεων ληστειών και 2 κλοπών που διαπράχθηκαν σε περιοχές πλησίον της Πολυτεχνειούπολης.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Καραμπίνα,
 • πιστόλι-αεροβόλο όπλο,
 • πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο σουγιά,
 • σιδερογροθιά-μαχαίρι,
 • σιδερογροθιά,
 • 20 φυσίγγια,
 • αλεξίσφαιρο,
 • ζυγαριά ακριβείας,
 • νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία,
 • μπαλακλάβα και
 • δύο τρίφτες και γάντια.

Αναφορικά με τη δράση της τρίτης συμμορίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για συμμορία που διαπράττει τετελεσμένες ληστείες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για - κατά περίπτωση - παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και υπόθαλψη εγκληματία, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 5 άγνωστοι δράστες τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της συμμορίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες ενώ από τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών γινόταν η στρατολόγηση έτερων μελών για την προστασία και υπόθαλψη του αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τα εντάλματα.

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις ληστειών και 28 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημιακού χώρου, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε υποθέσεις εμπορίας παράνομου οπλισμού και πυρομαχικών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν προσπάθειες για τη σύλληψη αρχηγικού μέλους των συμμοριών, το οποίο αντιλαμβανόμενο την επικείμενη σύλληψη του επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε αστυνομικό, η οποία στην προσπάθειά της να αποφύγει την επίθεση προέβη στη χρήση του υπηρεσιακού της οπλισμού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών των συμμοριών.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr