Έκθεση αποτελεσμάτων έρευνας ΕΜΠ για τα επαγγέλματα τέχνης

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τις επιχειρήσεις αργυροχρυσοχοΐας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται έως το τέλος της εβδομάδας, στο κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (Μητροπόλεως 52).

Τα αποτελέσματα καταγράφουν τη μείωση κατά 53,5% των επιχειρήσεων αργυροχρυσοχοΐας την τελευταία δεκαετία, στην περιοχή.

Ενδεικτικά, δείχνουν ότι το 2004 οι επιχειρήσεις αργυροχρυσοχοΐας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ανέρχονταν σε 404, έναντι 188 το 2014 (μείωση 53,5%), ενώ το 40% του συνόλου των επιχειρήσεων της Αττικής βρίσκεται χωροθετημένο εντός του ιστορικού κέντρου. Δείχνουν επίσης ότι η παράδοση στην τέχνη του κοσμήματος και η συνέχειά της χαρακτηρίζει τη μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου.

Τα παραπάνω αποτελέσματα εντάσσονται σε ευρύτερη έρευνα που διεξήγαγε το ΕΜΠ προκειμένου να καταγράψει τη δραστηριότητα των δημιουργικών επαγγελμάτων τέχνης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Διεξήχθη από τις αρχές του περασμένου χρόνου έως τον Σεπτέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Medneta, στο οποίο συμμετέχουν και άλλες ιστορικές πόλεις της Μεσογείου (Φλωρεντία, Βαλένθια, Τύνιδα, Βηρυτός, Χεβρώνα).

Κύριος στόχος του Medneta είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και η επίτευξη του διασυνοριακού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης και των σχετιζόμενων με αυτές φορέων.

Σε αυτό το πνεύμα, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε διήμερο «Ανοικτού Εργαστηρίου για τη Δημιουργικότητα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας», με τη συμμετοχή συλλόγων και σωματείων σχετικών με τα παραπάνω επαγγέλματα, του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της ΓΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, της περιφέρειας Αττικής και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.