Κακόβουλα μηνύματα σε φοιτητές - Προειδοποιεί το ΕΜΠ!
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενημερώνει τους φοιτητές του Ιδρύματος ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί στο Ίδρυμα η λήψη ύποπτων (πλαστών) μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μολυσμένα συνημμένα αρχεία (πχ .doc), τα οποία εάν τα ανοίξετε ο υπολογιστής σας θα μολυνθεί.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι τα μηνύματα αυτά έχουν στο σώμα τους παλιά γνωστά μηνύματα που έχουν διακινηθεί στην αλληλογραφία χρηστών.
Δυστυχώς πρόκειται για επίθεση που το σύστημα προστασίας αλληλογραφίας του ΕΜΠ δεν μπορεί να ανιχνεύσει.
Παρακαλούμε σε κάθε περίπτωση όταν λαμβάνετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσέξτε και ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές ασφάλειας ώστε να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας.
Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΕΜΠ μπορείτε να την δείτε εδώ.
Η πλήρη ανακοίνωση της Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης του Κέντρου Δικτύων του ΕΜΠ:
Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί στο Ίδρυμα η λήψη ύποπτων (πλαστών) μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μολυσμένα συνημμένα αρχεία (πχ .doc) , τα οποία εάν τα ανοίξετε ο υπολογιστής σας θα μολυνθεί.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι τα μηνύματα αυτά έχουν στο σώμα τους παλιά γνωστά μηνύματα που έχουν διακινηθεί στην αλληλογραφία χρηστών.
Δυστυχώς πρόκειται για επίθεση που το σύστημα προστασίας αλληλογραφίας του ΕΜΠ δεν μπορεί να ανιχνεύσει.
Παρακαλούμε σε κάθε περίπτωση όταν λαμβάνετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσέξτε ακολουθείστε τις εξής συμβουλές ασφάλειας ώστε να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας:
- Προσέξτε ιδιαιτέρως το όνομα χρήστη (username) -τον λογαριασμό e-mail δηλαδή- ο οποίος αναγράφεται συνήθως META το όνομα του αποστολέα. Αν παρουσιάζει οποιαδήποτε διαφορά από τα πραγματικά στοιχεία, τότε πρόκειται για κακόβουλο μήνυμα.
- Βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται το πραγματικό όνομά σας στο κυρίως σώμα του κειμένου, αλλά και οπουδήποτε στο μήνυμα.
- Μην ακολουθήσετε κανέναν σύνδεσμο (link) και μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο προτού βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα είναι πραγματικό (ασφαλές).
- Μη μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο μέσω του μηνύματος που παραλάβατε, για κανέναν λόγο. ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ.
- Επιβεβαιώστε μέσω τηλεφώνου ότι ο αποστολέας του μηνύματος είναι πραγματικός χρήστης, προτού προβείτε σε τυχόν ενέργειες που σας ζητούνται.
- Διαγράψτε το κακόβουλο μήνυμα από τον φάκελο εισερχομένων σας.
Εκτός των παραπάνω, μια καλή πρακτική θα ήταν να μπείτε στις ρυθμίσεις του Office σας και να απενεργοποιήσετε τις εντολές macros, ώστε να μην μπορούν να εκτελούνται κακόβουλα αρχεία, ακόμη κι αν καταλάθος ανοίξετε κάτι τέτοιο στο μέλλον.
Τέλος, εάν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια του λογαριασμού σας, παρακαλούμε αλλάξτε άμεσα κωδικό πρόσβασης (password) μέσα από τη σελίδα του central (https://my.central.ntua.gr).