Μήνυμα ΕΜΠ προς τους φοιτητές για την νέα ακαδ. χρονιά

Μήνυμα ΕΜΠ προς τους φοιτητές για την νέα ακαδ. χρονιά

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Μήνυμα του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέα Γ. Μπουντουβή, προς τους φοιτητές του Ιδρύματος με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς:

"Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητές φοιτήτριες του ΕΜΠ


Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν άδεια τα κτίρια, σιωπηλά τα αμφιθέατρα, τα χαμόγελα κρυμμένα πίσω απ’ τις μάσκες.   

Για όλους μας οι συνθήκες αυτές δεν είναι πλέον πρωτόγνωρες. Στο Πολυτεχνείο οι παλιότεροι, στο σχολείο οι πρωτοετείς μας, βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι με αυτή τη ριζική ανατροπή όσων θεωρούσαμε απαραβίαστα δεδομένα της καθημερινότητας μας. Βιώσαμε όλοι την κοινωνική και φυσική απόσταση που μας απομάκρυνε από φίλους και δασκάλους και μας τοποθέτησε μπροστά σε μία οθόνη. Αναγκαστήκαμε όλοι να αναπροσαρμόσουμε μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης, να ανακαλύψουμε νέες τεχνικές μετάδοσης και εμπέδωσης της γνώσης. Τα πήγαμε καλά στο ΕΜΠ, χάρη στη μεγάλη προσπάθεια και σύμπνοια διδασκόντων και φοιτητών και τη βοήθεια όλου του προσωπικού να  καλυφθούν οι υψηλές εκπαιδευτικές απαιτήσεις των σπουδών του μηχανικού με εκπαίδευση εξ αποστάσεως, έχοντας επίγνωση της υπεροχής της διδασκαλίας με φυσική παρουσία. Η εμπειρία του προηγούμενου εξαμήνου στην εξ αποστάσεως διδασκαλία ανέδειξε αδυναμίες και προβλήματα που προσπαθούμε καθημερινά να διορθώνουμε. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσο χρειαστεί. Όσο οι συνθήκες της πανδημίας που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη το επιβάλλουν.  

Γνωρίζω ότι οι συνθήκες αυτές απέχουν αισθητά από τη φοιτητική ζωή που είχατε συνηθίσει μέχρι πέρσι τον Μάρτη, ή αυτήν που ονειρευτήκατε όταν κοπιάζατε προετοιμαζόμενοι για το Πολυτεχνείο στα σχολικά σας χρόνια. Γιατί οι σπουδές δεν είναι μία σειριακή ακολουθία παραδόσεων, εργαστηρίων, εξετάσεων που παράγει πτυχιούχους. Είναι και η παρέα, η αλληλεπίδραση με συμφοιτητές και δασκάλους, είναι μία πολυδιάστατη διαδικασία που δημιουργεί κριτικά σκεπτόμενους, κοινωνικά ευαίσθητους επιστήμονες και υπεύθυνους πολίτες. 

Η δυναμική της πανδημίας δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη του χειμερινού εξαμήνου. Βασική επιδίωξη του ΕΜΠ είναι η εκπαίδευση να γίνει σε μια κατά το δυνατόν “ζωντανή” Πολυτεχνειούπολη αλλά πρωταρχικό μέλημα είναι η προστασία της υγείας των μελών της κοινότητάς του.

Επομένως, η πρόκληση που έχουμε φέτος μπροστά μας είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα δημιουργικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Με σύμπνοια, υπευθυνότητα, ασφάλεια και φαντασία. 

Εύχομαι υγεία, καλές σπουδές και αισιοδοξία προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες."

Η Απόφαση του ΕΜΠ για τα μαθήματα του Χειμερινού Εξαμήνου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το ΕΜΠ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr