ΕΜΠ: Πώς θα γίνουν τα εργαστήρια και οι εξετάσεις των φοιτητών

ΕΜΠ: Πώς θα γίνουν τα εργαστήρια και οι εξετάσεις των φοιτητών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που θα ακολουθηθούν, στη βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ εν όψει της φυσικής παρουσίας των φοιτητών και του προσωπικού στα πανεπιστήμια από τις 25 Μαΐου, ανακοίνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

«Οι διαδικασίες με φυσική παρουσία απαιτούν αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, και η μέγιστη προτεραιότητα και η βασική μέριμνα στοχεύουν στην προστασία της υγείας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΕΜΠ.


Το Πολυτεχνείο έχει προγραμματίσει και δρομολογήσει την προμήθεια του υλικού και την εφαρμογή των διαδικασιών που απαιτούνται από τα μέτρα, ούτως ώστε να λειτουργήσουν όλα ομαλά. 

Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό, διαφορετικό ανά Σχολή, των εργαστηριακών ασκήσεων και των εξετάσεων θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας της υγείας όλων από την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19.

Επιπλέον για τον περιορισμό της διάρκειας συγχρωτισμού, έστω και με την προβλεπόμενη αραίωση, αλλά και για τη μείωση της ταλαιπωρίας των φοιτητών -μάσκα, ζέστη, άγχος- η διάρκεια κάθε εξέτασης θα είναι σύντομη (ενδεικτικά 1 ώρα).

Αναλυτικά, τα μέτρα και οι διαδικασίες της υγειονομικής προστασίας, όπως καταρτίστηκαν από το Ε.Μ.Π., είναι τα εξής:

  • Αραίωση θέσεων εργασίας. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των φυσικών προσώπων. Γι’ αυτό τον λόγο, οι θέσεις εργασίας και εξέτασης θα φέρουν εκ των προτέρων κατάλληλη σήμανση. Συνεπώς, ο αριθμός των ατόμων που θα βρίσκονται σε κάθε χώρο εργασίας/εξέτασης θα είναι προκαθορισμένος.
  • Προσέλευση και συμμετοχή των φοιτητών στα εργαστήρια και εξετάσεις. Ο συνωστισμός σε οποιαδήποτε φάση των διαδικασιών είναι απαραίτητο να αποτραπεί. Γι’ αυτό τον λόγο, έγκαιρα, πριν τη διεξαγωγή εργαστηρίων και εξετάσεων, είναι σκόπιμο να ζητηθεί από τους φοιτητές να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε φόρμα που θα αναρτάται από τη Σχολή ανά εργαστήριο/μάθημα. Εν συνεχεία θα ανακοινωθούν οι βάρδιες εργασίας/εξέτασης των φοιτητών -ημέρα και ώρα προσέλευσης- με αλφαβητική κατανομή, σε αντιστοιχία με την προκαθορισμένη κατανομή θέσεων.

Σημειώνεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η συγκέντρωση/παραμονή φοιτητών σε κοινόχρηστους χώρους. Για ενίσχυση της αποτροπής του συνωστισμού, η Πρυτανεία ζήτησε από τη διοίκηση του Ο.Α.Σ.Α. την πύκνωση των δρομολογίων της γραμμής 242 από 25/5 και μετά, και έλαβε θετική ανταπόκριση.

Μάσκες. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από καθέναν που συμμετέχει σε εργαστήρια και εξετάσεις με φυσική παρουσία. Oι φοιτητές πρέπει να προσέρχονται με δικές τους μάσκες, με τις οποίες εύλογα υποτίθεται ότι είναι εφοδιασμένοι καθ' όλη την τρέχουσα περίοδο. Στα εργαστήρια και στις αίθουσες εξετάσεων θα είναι διαθέσιμες μάσκες μιας χρήσης για την περίπτωση που από αμέλεια ή αστοχία κάποιοι φοιτητές προσέλθουν χωρίς την προσωπική τους μάσκα. Το Ε.Μ.Π. θα προμηθευτεί υφασμάτινες μάσκες πολλαπλής χρήσης για όλους τους εργαζόμενους και τους υποψήφιους διδάκτορες. Η διανομή των μασκών στους εργαζόμενους στις Σχολές θα γίνει με μέριμνα της διοίκησης κάθε Σχολής και στην κεντρική διοίκηση με μέριμνα των προϊσταμένων των υπηρεσιών.

Γάντια. Δεν ενδείκνυται η γενική χρήση τους. Θα γίνει, όμως, προμήθεια γαντιών για χρήση σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ενδεχομένως σε μερικά εργαστήρια ή για τη διανομή/συλλογή γραπτών από τους επιτηρητές/διδάσκοντες στις εξετάσεις.

Αντισηπτικά, σαπούνι. Τα αντισηπτικά θα βρίσκονται σε κάθε εργαστήριο και σε κάθε αίθουσα, και υγρό σαπούνι καθώς και χαρτοπετσέτες σε κάθε τουαλέτα γειτονική στους χώρους εργασίας σε επαρκή ποσότητα. Χρειάζεται η υπευθυνότητα όλων, πέραν της μέριμνας των υπηρεσιών του Ε.Μ.Π., για τη διασφάλιση επαρκούς διαθεσιμότητας των συγκεκριμένων υλικών.

Καθαριότητα-απολύμανση. Τα συνεργεία καθαριότητας αναλαμβάνουν την επιμελή διατήρηση της καθαριότητας και της ανανέωσης των υλικών στους χώρους εργασίας και στις τουαλέτες. Πριν την αλλαγή κάθε βάρδιας ασκουμένων ή εξεταζομένων, θα καθαρίζεται από το προσωπικό καθαριότητας, με ειδικό απολυμαντικό διάλυμα, κάθε επιφάνεια προηγούμενης χρήσης.

Κλιματισμός. Ο κλιματισμός καλό είναι να μη λειτουργεί και να μη γίνεται ανακυκλοφορία του αέρα. Σε κάθε περίπτωση, τα παράθυρα των χώρων θα παραμένουν ανοιχτά για εξασφάλιση συνεχούς αερισμού. Εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης του κλιματισμού είναι υπό συζήτηση.

Ιατρική υποστήριξη. Θα υπάρξει μέριμνα ώστε το όποιο ανησυχητικό περιστατικό σημειωθεί, να αντιμετωπιστεί αρχικά από το ιατρικό προσωπικό του Ε.Μ.Π. και να εκτιμηθεί για τα περαιτέρω.

Πρόνοια για ευπαθή άτομα και άλλες αντιξοότητες. Οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες σε σχέση με φυσική παρουσία (ευπαθείς, αποκλεισμένοι) θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τη Σχολή τους για να αναζητηθεί, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου/μαθήματος, εναλλακτική λύση, όπως, για παράδειγμα, εξ αποστάσεως προφορική εξέταση ή ξεχωριστή άσκηση/εξέταση σε εύθετο χρόνο.

*Εάν προκύψουν νεότερες οδηγίες από ΕΟΔΥ, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις σύμφωνα με τις Πρυτανικές Αρχές.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr