Απόφαση εστιακών φοιτητών των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών

Απόφαση εστιακών φοιτητών των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου οικοτρόφων νέων εστιών του ΕΜΠ με αφορμή την απόφαση για την απαγόρευση της λειτουργίας όλων των φοιτητικών εστιών της χώρας:

"Οι εστιακοί φοιτητές των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.


Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από αυτούς deliverάδες και εργαζόμενοι στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!  

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Απαιτούμε:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΕΜΠ
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
  • Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
  • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα κλπ).

Προχωράμε σε:

  • Δημοσίευση της απόφασης σε όλα τα ΜΜΕ
  • Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΜΠ δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία.
  • Απαιτούμε συνάντηση του ΔΣ με την διοίκηση του ΕΜΠ για να μεταφέρουμε τα δίκαια αιτήματα μας"

Κλείνουν και εκκενώνονται όλες οι φοιτητικές εστίες των Πανεπιστημίων!

Φοιτητικές εστίες εν μέσω κορωνοϊού - Ανησυχίες φοιτητών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr