ΕΜΠ: Τριήμερη κατάληψη της Πρυτανείας αποφάσισαν φοιτητές – ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΜΠ: Τριήμερη κατάληψη της Πρυτανείας αποφάσισαν φοιτητές – ΑΠΟΦΑΣΗ

Κινητοποίηση και κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΜΠ πραγματοποίησε ο Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕ ΕΜΠ, καθώς, όπως καταγγέλλει, δεκάδες φοιτητές δεν πήραν δωμάτιο. Οι φοιτητές αποφάσισαν κλείσιμο της πρυτανείας την Τετάρτη και την Πέμπτη 5 και 6 /12 αντίστοιχα.

Οι οικότροφοι διαμαρτύρονται, καθώς, όπως αναφέρουν, η Πρυτανεία "δεν παίρνει κανένα μέτρο για την στήριξη αυτών των φοιτητών", ενώ αρνήθηκε να δώσει τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους, προκειμένου να οργανωθεί ο αγώνας τους.


Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕ ΕΜΠ στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr:

Σήμερα, Τετάρτη 5/12 ο Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕ ΕΜΠ πραγματοποίησε κινητοποίηση και κλείσιμο της Πρυτανείας του ΕΜΠ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους 60 εστιακού φοιτητές που δεν πήραν δωμάτιο.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της Πρυτανείας που όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την στήριξη αυτών των φοιτητών αλλά και σε αίτημα του Συλλόγου να δοθούν στοιχεία επικοινωνίας με αυτούς τους φοιτητές για να μπορέσουμε με καλύτερους όρους να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να πάρουν όλα αυτά τα παιδιά εστία, αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ταυτόχρονα δεν δημοσίευσε την ανακοίνωση του συλλόγου σε καμία σχολή, βάζοντας έτσι υπαρκτά εμπόδια.

Τεράστια ευθύνη φέρνει και η κυβέρνηση που την ίδια ώρα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που συζητιέται παγιώνει την χρηματοδότηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεν παίρνει κανέναν μέτρο για ανέγερση νέων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες των επαρχιωτών φοιτητών, επικαλείται ότι δεν υπάρχουν χρήματα την ίδια ώρα που ετοιμάζει νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, συμπιέζει τις ανάγκες μας σε υγεία παιδεία πρόνοια, για να εξασφαλίσει δημοσιονομικό κενό που θα τροφοδοτεί τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε:

  • Να επινοικιαστούν τώρα δωμάτια για όσους επαρχιώτες έμειναν εκτός εστία.
  • Να δοθούν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας στο σύλλογο με αυτά τα παιδιά.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους χωρίς κανέναν ιδιώτη.
  • Έξω τα κέτερινγκ και οι εργολάβοι.
  • Ενιαίος φορέας που θα διαχειρίζεται τις εστίες στην ευθύνη του κράτους με όλο το απαραίτητο προσωπικό με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΟ ΝΦΕΕΜΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΦΕ ΕΜΠ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΑΡΧΙΩΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΣΤΙΑΣ! ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΔΩΜΑΤΙΟ!

Από την προηγούμενη εβδομάδα όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τις εισδοχές στις εστίες, εκατοντάδες επαρχιώτες φοιτητές ενώ βρίσκονται στις λίστες των δικαιούχων, βρίσκονται στον αέρα γιατί δεν υπάρχουν δωμάτια για να στεγαστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις εστίες του πολυτεχνείου όπου 60 παιδιά έμειναν εκτός.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Από την αρχή της χρονιάς ο σύλλογος μας πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις για το ζήτημα της στέγασης, αναδεικνύοντας το οξυμένο πρόβλημα με τα πολύ ακριβά ενοίκια στην περιοχή του Ζωγράφου, ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των επαρχιωτών φοιτητών δεδομένου ότι οι αιτήσεις αυξάνονταν με ταχείς ρυθμούς και τα δωμάτια στις εστίες ελάχιστα. Να σημειωθεί ότι πρώτη χρονιά μένει τόσο μεγάλος αριθμός εκτός. 

Αλλά ακόμα και όταν βγήκαν τα αποτελέσματα δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Μαζί με την επιτροπή αστέγων φοιτητών, πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΜΠ, όπου εκτός από λόγια συμπαράστασης δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση. Για άλλη μια φορά ο πρύτανης πέταξε το μπαλάκι στο Υπουργείο. Καταγγέλλουμε την διοίκηση του Ιδρύματος.  Έχουν τεράστιες ευθύνες! Οι εστίες είναι στην μέριμνα του Πολυτεχνείου, αφήνουν στον αέρα τις σπουδές φοιτητών του Ιδρύματος, την ίδια ώρα που κάθε χρόνο ψηφίζουν τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς για παιδεία. Μάλιστα δεν δίστασαν να βάλουν και εμπόδια στην ίδια την οργάνωση του αγώνα των εστιακών, αφού αρνήθηκαν το αίτημα του συλλόγου να δοθούν τα τηλέφωνα αυτών των παιδιών για να μπορέσουν να ενημερωθούν για τις δράσεις που θα προβεί ο σύλλογος για την επίλυση του ζητήματος αλλά και για να συντονιστούν μεταξύ τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Υπουργείο Παιδείας. Σε συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη Πέμπτη 29/11, ο γραμματέας του υπουργού ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να υπενοικιαστούν δωμάτια, έριξε την ευθύνη στους φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στην Αθήνα και για αυτό υπάρχει θέμα. Αποκρύπτοντας βέβαια το γεγονός ότι αυτοί αποτελούν μόλις το 1/5 από τους επαρχιώτες που έμειναν έξω πανελλαδικά. Είναι αδίστακτοι και ψεύτες. Την ίδια ώρα που χιλιάδες φοιτητές είναι στον αέρα, δεν ξέρουν αν την επόμενη μέρα θα μπορούν να σπουδάσουν ή όχι, συζητάν τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, που την ίδια ώρα που παγιώνει την χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα (-80% από το 2009 για το ΕΜΠ), προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, περαιτέρω συμπίεση των δαπανών σε προνοιακά επιδόματα για να εξασφαλίζεται δημοσιονομικό κενό που θα τροφοδοτεί τις διάφορες μπίζνες τους.

Οι εστιακοί στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα! Δεν πρόκειται να ξεχαστούν αυτά τα παιδιά που δεν πήραν δωμάτιο. Δεν πρόκειται να μείνει κανένας έξω! Θα μας βρουν μπροστά τους. Διεκδικούμε να δοθεί άμεση λύση. Πιο συγκεκριμένα:

Διεκδικούμε: 

  • Άμεση υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για όλους τους επαρχιώτες φοιτητές.
  • Έκτακτο φοιτητικό επίδομα σε όλα αυτά τα παιδιά για όσους μήνες νοίκιαζαν και συνεχίζουν να νοικιάζουν σπίτι, μέχρι να πάρουν δωμάτιο.
  • Δωρεάν σίτιση και μετακινήσεις από το ξενοδοχείο προς το Πανεπιστήμιο και αντίστοιχα.
  • Ανέγερση ΤΩΡΑ νέων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας. Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων για εστίες.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Καμία σκέψη για κέτερινγκ στη σίτιση. Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
  • Κατάργηση όλων των εγγυήσεων και των ενοικίων! Καμία σκέψη για επιχειρηματική δραστηριότητα και εμπορευματοποίηση των εστιών μας.
  • Ενιαίος φορέας που θα διαχειρίζεται τις εστίες με όλο το απαραίτητο και μόνιμο προσωπικό που θα έχει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Οργανώνουμε τον αγώνα μας: 

  • Προχωράμε με ευθύνη των συλλόγων οικότροφων, σε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Απαιτούμε να μας δώσουν τα τηλέφωνα όσων έμειναν έξω. Προχωράμε σε κλείσιμο της πρυτανείας την Τετάρτη και την Πέμπτη 5 και 6 /12 αντίστοιχα.
  • Σε συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους οικότροφων και όσα παιδιά έχουν μείνει έξω, κάνουμε περιοδείες στις σχολές, ζητάμε από τους συμφοιτητές μας να μας στηρίξουν και γνωρίζουμε όλους τους φοιτητές που δεν έχουν πάρει δωμάτιο.
  • Διοργανώνουμε συσκέψεις με συλλόγους οικότροφων, φοιτητικούς συλλόγους και με όλα τα παιδιά που έχουν μείνει απέξω. Δημιουργούμε επιτροπή αστέγων φοιτητών. 
  • Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτά τα παιδιά. Φιλοξενούμε αν χρειαστεί στις εστίες άτομα που έχουν ανάγκη.
  • Διοργανώνουμε από κοινού, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους, εργαζόμενους στα εστιατόρια, μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις σε αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, διεκδικούμε να γίνουν άμεσα τα αιτήματα μας αποδεκτά. Καλούμε σε κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ την Παρασκευή 7/12.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr