ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Διακήρυξη για την 45η επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973

ΕΜΠ: Διακήρυξη για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2018 | ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 45ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού που αποτελείται από


Το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974), τις Φοιτητικές Παρατάξεις, τους Συλλόγους των φοιτητών(Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών) του ΕΜΠ, την Πρυτανεία του ΕΜΠ, το Τ.Ε.Ε., το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδας, από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, χώρο της κορυφαίας αντιδικτατορικής πράξης, της ιστορικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, αστείρευτης πηγής έμπνευσης των αγώνων του Ελληνικού λαού και της πρωτοπόρας νεολαίας του, 

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΟΤΙ 

Σήμερα, 45 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» και «Έξω αι ΗΠΑ και το Νάτο», αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Προκοπή.

Συνεπείς στα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταγγέλλουμε και απορρίπτουμε τις εκβιαστικές και εκφοβιστικές πολιτικές που εκπορεύονται από τα ξένα και ντόπια κέντρα εξουσίας και προβάλλονται καθημερινά από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να χειραγωγηθεί και υποταχθεί ο Λαός που αντιστέκεται, ο Λαός που ξεσηκώνεται.

Η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να απογυμνωθεί από το μήνυμα του. Δεν είναι ακίνδυνη και χωρίς προεκτάσεις για τη σημερινή πολιτική ζωή. Δίνει ένα άλλο μήνυμα πολιτικής συμπεριφοράς αυτό της ενεργού κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του, με συνειδητοποίηση  της κοινωνικής του θέσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού υψώνει για άλλη μια φορά τη σημαία του Πολυτεχνείου με τα αιτήματά του αναβαπτισμένα στους σύγχρονους, ασυμβίβαστους και ανυποχώρητους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του Λαού και της Νεολαίας.

Επιβεβαιώνοντας τα διδάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διακηρύσσουμε πως στεκόμαστε αγωνιστικά και ανυποχώρητα απέναντι σε κάθε πολιτική που καταλύει δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού μας όπως την Υγεία ,την Ασφάλιση, την αξιοπρεπή διαβίωση και υπονομεύει τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία. 

Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας γενιάς για μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση.

Αντιπαλεύουμε τις πολιτικές εκείνες που στο όνομα της μεγιστοποίησης του κέρδους των μεγάλων συμφερόντων, στο όνομα των ξένων δανειστών, απαξιώνουν τον εργαζόμενο λαό μας  οδηγώντας τον στην πτώχευση και διαμορφώνουν το νέο εργασιακό μεσαίωνα. Η ανεργία, η υποαπασχόληση και η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας μας.

Λέμε όχι στην φοροεπιδρομή που φέρνει τα νοικοκυριά σε απόγνωση και τους μικρούς επαγγελματίες σε πτώχευση. Λέμε ναι στην προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικά όλης της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και που είναι θύματα εξωτερικών επεμβάσεων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής ακόμη και της Ασίας. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δημιουργούν νέους κινδύνους με αποτέλεσμα να γενικεύεται ο πόλεμος και η καταστροφή στη Συρία και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Ανήκουμε σε μια χώρα ειρηνική. Δεν θέλουμε άλλες πολεμικές βάσεις στην Ελλάδα.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 και εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την εκδίωξη των Ναζί από τη χώρα μας:

Αντιστεκόμαστε στις πολιτικές εκείνες που σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο διαμορφώνουν συνθήκες επώασης και ανόδου του φασισμού. Να τελειώσει επιτέλους η δίκη της Χρυσής Αυγής που προκαλεί ακόμη και μέσα στο Κοινοβούλιο ζητώντας συλλήψεις και τανκς στους δρόμους. Ο κίνδυνος του φασισμού είναι και πάλι παραπάνω από ορατός. Καμία ανοχή στα νεοναζιστικά μορφώματα της Χρυσής Αυγής και την παρακρατική τους πρακτική και δράση.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την αντικομμουνιστική υστερία που εκφράστηκε από κοινοβουλευτικά στελέχη και από μερίδα του τύπου. Αυτή η υστερία προοιωνίζεται πάντοτε νέες επιθέσεις σε εργασιακά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Τιμάμε τα 45 Χρόνια του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα με το Λαό και τη Νεολαία στο προσκήνιο, για ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για την κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης και καταπίεσης. 

Καλούμε το Λαό και τη Νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, που θα παραμείνει ανοικτό σε όλους τους φορείς του μαζικού κινήματος σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων με κορύφωση την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, και να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια που στρέφεται κατά των συμφερόντων και του μέλλοντος της χώρας και του Λαού μας.

Να διεκδικήσουμε έναν άλλο δρόμο που θα φέρει πραγματική ανάπτυξη, ικανή να εξυπηρετεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ελευθερία, τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία.

Η Εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73  διδάσκει πως οι κοινωνίες, όπως και τότε, προχωρούν μπροστά με ανυπακοή, με ρήξη και ανατροπή.

Αθήνα, 8 Νοέμβρη 2018

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 45ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr