Φοιτητές ΕΜΠ: Συνεχίζουμε την κατάληψη στον ΕΛΚΕ και την Πρυτανεία

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Φοιτητές ΕΜΠ: Συνεχίζουμε την κατάληψη στον ΕΛΚΕ και την Πρυτανεία

«Την Δευτέρα 27/11 προχωρήσαμε σε κατάληψη της Πρυτανείας και του ΕΛΚΕ του ΕΜΠ. Η κατάληψη αυτή πραγματοποιείται αφενός ως μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στον πανελλαδικό αγώνα των εστιακών φοιτητών και αφετέρου για να αναδείξουμε την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασής μας σε βασικές ανάγκες όπως σίτιση-στέγαση- μεταφορές», αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr η "Ανοικτή Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας".

«Συγκεκριμένα, οι εστιακοί φοιτητές/τριες έχουν προχωρήσει από τις 6/11 σε κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (που είναι ο υπέυθυνος φορέας για την διαχείρηση των εστιών) και πλέον σε κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Θεσσαλονίκης και πλήθους πρυτανειών και ΕΛΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Δεν απαιτούν τίποτα άλλο παρά τα αυτονόητα όπως άμεση παροχή νερού (είναι ενδεικτικό ότι εδώ και 8 μήνες υπάρχουν δωμάτια χωρίς νερό!!), θέρμανση και ζεστό νερό, επαγγελματικά πλυντήρια , άμεση ανακαίνιση ακατάλληλων δωματίων, ανοικτά εστιατόρια για όλους σε όλες τις εστίες πανελλαδικά, αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, καμία απόλυση και συντήρηση- ανακαίνιση των ήδη υπάρχοντων εστιών και ανέγερση νέων.

κατάληψη ΕΜΠ

Η επίθεση του κεφαλαίου δεν αποτυπώνεται μόνο στις εστίες αλλά επεκτείνεται σε όλα τα πεδία της καθημερινότητάς μας. Η σίτισή μας ανατίθεται σε εργολάβους που αποσκοπούν στην μεγιστοποίηση του κέρδους τους, κάτι που πετυχαίνουν με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες που παρέχουν στους φοιτητές (κακή ποιότητα φαγητού, τεράστιες ουρές αναμονής). Στον τομέα των μεταφορών παρατηρούμε τη διαρκή μετακύλιση του κόστους μετακίνησης στις πλάτες των εργαζομένων, μειώνοντας έτσι τους ήδη πενιχρούς μισθούς μας, αποκλείοντας όσους αδυνατούν να πληρώσουν και φακελώνοντας μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου όλους τους υπόλοιπους. Για εμάς, η σίτιση και οι μεταφορές δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασικά αγαθά και δεν θα δεχτούμε οποιονδήποτε περιορισμό της ελεύθερης – χωρίς κόμιστρο – πρόσβασής μας σε αυτά.

κατάληψη ΕΜΠ

Με βάση τα παραπάνω, επιλέξαμε να καταλάβουμε την Πρυτανεία και τον ΕΛΚΕ με δύο βασικούς στόχους: από την μία να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική πίεση στο Κεφάλαιο και το Κράτος, τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να ενσωματώσει τον αγώνα των εστιακών φοιτητών ισχυριζόμενη ότι για όλα φταίει η προηγούμενη διεφθαρμένη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποποιούμενη της πολιτικής ευθύνης για το κόστος λειτουργίας των εστιών. Από την άλλη αποσκοπούμε στην ανάδειξη των διαχρονικών ευθυνών του Ιδρύματος στην μετατροπή κομματιών του Πανεπιστημίου σε χώρους κερδοφορίας για το Κεφάλαιο (έρευνα, συγγράμματα, σίτιση, καθαριότητα κ.τ.λ.). Η παραπάνω τάση ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το νόμο Γαβρόγλου που προωθεί περαιτέρω τα Ιδρύματα σε λειτουργία με σκοπό το οικονομικό κέρδος και όχι την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και των εργαζομένων.

κατάληψη ΕΜΠ

Μπροστά σε όλα αυτά δεν καθόμαστε άπραγοι, δεν ανεχόμαστε, την ώρα που υποβαθμίζονται οι ζωές μας και η ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών, τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ καθηγητάδων και εταιριών για μια έρευνα που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά υπηρετεί το ιδιωτικό κέρδος ακόμη και αστυνομικοστρατιωτικούς σκοπούς. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε την κατάληψη στον ΕΛΚΕ και την Πρυτανεία, καλώντας φοιτητές και εργαζομένους να πλαισιώσουν τον αγώνα για τα κοινά μας συμφέροντα.

- Παρέμβαση-Μικροφωνική στην πλατεία της Πολυτεχνειούπολης, Τετάρτη 29/11, 12.30 

- Νέα Ανοικτή Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας, Τετάρτη 29/11, 2.30 στο ισόγειο».