Πρύτανης ΔΠΘ: Αν χρειαστεί θα παραιτηθώ

Πρύτανης ΔΠΘ: Αν χρειαστεί θα παραιτηθώ

Ο Αθανάσιος Καραμπίνης μίλησε για άτομα που «έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικούς κύκλους κατηγορούν το ΔΠΘ για μη σύννομη λειτουργία, ενώ οι ίδιοι δεν είναι σύννομοι» Έγινε λόγος για εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη, προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης, των δράσεων του Ιδρύματος της Θράκης.

Ένα ψήφισμα στήριξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υιοθετήθηκε στη διάρκεια της ανοιχτής σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή μετά από πρόσκληση του πρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη. Το ψήφισμα αναφέρεται στη γενικότερη προσφορά του Πανεπιστημίου και τη σημασία του για την τοπική κοινωνία. Σημειώνει, επιπλέον, ότι τυχόν ατεκμηρίωτες κατηγορίες στρέφονται εναντίον του Πανεπιστημίου και της Θράκης γενικότερα, με αφορμή το πρόσφατο κλίμα που έχει διαμορφωθεί. 


Ο πρύτανης έκανε τοποθέτηση περίπου μίας ώρας, με εκτενή αναφορά στο σημερινό έργο του Πανεπιστημίου σε όλα τα επίπεδα, στις υποδομές, την εξωστρέφεια, το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, το προσωπικό, διοικητικό και ακαδημαϊκό, τη σύνδεση με την κοινωνία και την τοπική οικονομία, τη φοιτητική μέριμνα με έμφαση στα οικονομικά, την προσπάθεια για ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος που είναι «παγωμένη», τα ερευνητικά προγράμματα, αλλά και τις εστίες. 

Επίσης έδωσε τη δική του απάντηση στη δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανέφερε πως η κατάσταση στο Δημοκρίτειο έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της νομιμότητας και έρχονται κυρώσεις. Ο πρύτανης κάλεσε τον υπουργό να ενημερωθεί, καλώντας και προσωπικά τον ίδιο στο γραφείο του. Ο κύριος Καραμπίνης θεωρεί, πως ο υπουργός δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα τι έχει συμβεί και πως έχει παραπλανηθεί και μόλις πάρει στα χέρια του όλα τα στοιχεία θα μάθει την αλήθεια. Ειδικά για το ζήτημα ανέφερε ότι έχει ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης χωρίς να βρει ανταπόκριση και ότι κάποιοι παρέσυραν τον υπουργό Παιδείας να κάνει δηλώσεις εναντίον του Πανεπιστημίου ενώ τα ζητήματα αφορούν τον ίδιο προσωπικά και όχι το Ίδρυμα.

Συνεχίζοντας ο κος Καραμπίνης έκανε λόγο για άτομα που έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικούς κύκλους και κατηγορούν το ΔΠΘ για μη σύννομη λειτουργία, ενώ οι ίδιοι δεν είναι σύννομοι. 

Για το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης ο πρύτανης πιστεύει πως δεν παράγει συνέπειες έννομες, είναι γνωμοδοτικό. Επιτέθηκε στον γενικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Δ. Κασσαβέτη, χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστο» το πόρισμα του Σώματος με το οποίο παραπέμπεται. Όπως είπε όλες οι υποθέσεις του ΔΠΘ έχουν πάει στην Εισαγγελία με πρωτοβουλία του ίδιου, ακόμη και αν εμπλέκεται ο ίδιος, ότι οι υποθέσεις της σίτισης έχουν κλείσει αμετάκλητα για τη δικαιοσύνη και ότι επανέρχονται επειδή η σύζυγός του προ ετών αγόρασε κάποιες μετοχές μιας εταιρίας στην οποία ήταν μέτοχος ο πρώην πρύτανης Κ. Σιμόπουλος και ο οποίος σε μια άλλη εταιρία εμφανίζεται μέτοχος σε εταιρεία του Χούτου, καθώς και ότι έχουν εμπλέξει την οικογένειά του στις διαφορές αυτές.

Το Διδασκαλείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης

Αναφορά, τέλος, έγινε από τον πρύτανη και στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, που θεωρεί ότι υποβαθμίζει το Διδασκαλείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη και προϊστάμενο μειονοτικής εκπαίδευσης Βασίλη Συμεωνίδη που έπρεπε να αποχωρήσουν πριν τελειώσει η σύσκεψη, τους ευχαρίστησε και τόνισε ότι υπάρχει άψογη συνεργασία και ότι είναι σημαντικό ότι έχουν ταύτιση απόψεων στο θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Αν χρειαστεί θα παραιτηθώ...

Αν χρειαστεί θα παραιτηθώ, ήδη έχω καταθέσει δύο φορές την παραίτησή μου στη Σύγκλητο, είπε ολοκληρώνοντας ο πρύτανης, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που του ζητά να παραιτηθεί. Είναι αυτοί με είχαν «χτίσει» στο παρελθόν, είπε ο κος Καραμπίνης λέγοντας «έχουν άποψη για διάφορα θέματα αλλά δεν μιλάνε για τον οπλισμό που έχει εντοπιστεί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου». Όπως είπε κλείνοντας την ομιλία του «εγώ είμαι κατηγορούμενος και μάλλον θα με εκτελέσουν αλλά το Πανεπιστήμιο δεν τους φταίει».

Οι συμμετέχοντες 

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι μητροπολίτες της Θράκης, οι οποίοι και κατέθεσαν ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες και προσυπογράφεται. Τον λόγο εκ μέρους όλων έλαβε ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, όταν αποχώρησαν οι δύο μητροπολίτες Μαρώνειας και Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, για να εκφράσει τη στήριξή του στο πανεπιστήμιο και να δηλώσει πως αν υπάρχουν έκνομες ενέργειες, γι’ αυτές θα πρέπει να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα, αλλά όχι να βάλλεται το πανεπιστήμιο. Σύμφωνος με το μητροπολίτη εμφανίστηκε και ο μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Σινίκογλου. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης παρέστη και μίλησε ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, όπως επίσης εκπρόσωπος του βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη. 

Ο κος Δημοσχάκης ήταν ο μοναδικός βουλευτής που εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση. Εκεί ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης για να μιλήσει για τη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με το πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης για να χαρακτηρίσει πυλώνας ανάπτυξης το πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Αργύρης Πλέσιας, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΤΕΕ, εκπρόσωποι Δήμων της Θράκης και φορέων όπως Επιμελητήρια, αλλά εκπρόσωποι των τμημάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ καθώς και οι αναπληρωτές πρυτάνεις του Πανεπιστημίου. 

Το ψήφισμα της ανοικτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του Δ.Π.Θ. 

Σήμερα, 3 Απριλίου 2017, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της ανοιχτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι φορείς της Θράκης ενημερωθήκαμε για τις ποικίλες και σημαντικές δράσεις του Πανεπιστημίου, ιδίως κατά την τελευταία 3ετία. Οι δράσεις αυτές, πολλές από τις οποίες αναπτύχθηκαν μέσω αγαστής συνεργασίας Πανεπιστημίου και φορέων του τόπου μας, υπηρέτησαν και υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εθνική και αναπτυξιακή στρατηγική της περιφέρειά μας. Ως εκ τούτου, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το Πανεπιστήμιο, ως τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της περιοχής μας, όπως, άλλωστε, επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του Ιδρύματος. 

Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε περί μιας, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνης, προσπάθειας απαξίωσης και υπονόμευσης, ειδικά αυτών των δράσεων του Ιδρύματος. Η προσπάθεια αυτή έχει μέχρις στιγμής ως αποτέλεσμα να διακοπούν ή να μεταφερθούν αλλού σημαντικές για την περιοχή και την κοινωνία μας δράσεις που είχαν αρχικά ανατεθεί στο Δ.Π.Θ. από την ελληνική Πολιτεία, όπως το Διδασκαλείο Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος και το ξενόγλωσσο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο, ο πρύτανης και το σύνολο της διοίκησης κατηγορούνται για ενέργειες του παρελθόντος που έχουν κριθεί αμετάκλητα από την Δικαιοσύνη.

Διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά υιοθετούνται αβασάνιστα θέσεις και απόψεις ορισμένων, οι οποίοι βάλλουν κατά του Πανεπιστημίου. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι το Δ.Π.Θ. είναι το Πανεπιστήμιο μας. Ως εκ τούτου κάθε ατεκμηρίωτη και αδικαιολόγητη ενέργεια εναντίον της διοίκησης και των μελών του Πανεπιστημίου μας εκλαμβάνεται και θα αντιμετωπίζεται ως ενέργεια ενάντια στην παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία μας. Εν τέλει, ενάντια στη Θράκη.

Δήμητρα Συμεωνίδου - Εφημερίδα Χρόνος

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr