Κινητοποίηση συλλόγου φοιτητών κοινωνικής διοίκησης

Σε κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος προχώρησε ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ μετά από ενημέρωση ότι σε δυο φοιτήτριες του τμήματος με σοβαρά προβλήματα υγείας στο οικογενειακό τους περιβάλλον, απορρίφθηκε η αίτηση για πρακτική άσκηση στον τόπο καταγωγής τους από τη συνέλευση του Τμήματος.

Το  Δ.Σ. του συλλόγου κατέθεσε ψήφισμα στο πρόεδρο καλώντας σε άρση των αποφάσεων. Ξεκάθαρη απάντηση δεν δόθηκε μιας και ο πρόεδρος δεσμεύτηκε το ψήφισμα να σταλεί στον Κοσμήτορα και στα μελή ΔΕΠ καθησυχάζοντας μας πως θα πάρουμε απάρνηση μέσα στις επομένως μέρες.

Την ενημερωτική σελίδα των Φοιτητών του ΔΠΘ μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

Η όποια απόφαση που θα εναντιώνεται στις ανάγκες των φοιτητών θα μας βρει ενωμένους απέναντι τους. Ήδη το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε ανοιχτά σε συνέλευση του 2ου έτους πριν από εξέταση όπου υπογράφτηκε κείμενο όπου εγκρίθηκε το κείμενο του Δ.Σ.

Απόσπασμα της απόφασης:

«…..Η πρόσφατη απόφαση του τμήματος έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα τεράστιο εμπόδιο στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ήδη οι φοιτητές στην ολοκλήρωση των σπουδών τους αποτέλεσμα της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και συνεχίζεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε όλα τα μέτωπα:

Από τη μία η κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές:

 • Δεν είναι πρώτη φορά που αναδεικνύονται τα τεράστια κενά που έχουν προκύψει από την υποχρηματοδότηση των σχολών μας. Η ανυπαρξία δωρεάν στέγασης, η ανεπάρκεια της σίτισης, οι απλήρωτες πρακτικές δεν είναι χθεσινά φαινόμενα: 
 • Ενδεικτικά από τους 150.000 φοιτητές που Πανελλαδικά σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους μόλις το 9% καλύπτεται από τις υπάρχουσες εστίες. 
 • Αντίστοιχα και στο τμήμα μας δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που φεύγουν μετά το 3ο και 4ο έτος για τις πόλεις τους γιατί δε μπορούν να σηκώσουν το κόστος των ενοικίων και μπαίνουν στη διαδικασία να βρούνε τρόπο να επιστρέψουν στην Κομοτηνή για να ολοκληρώνουν την απλήρωτη πρακτική τους.
 • Μάλιστα πέρα από το κόστος του ενοικίου, ταυτόχρονα και το κόστος της μεταφοράς στις Κοινωνικές Δομές που γίνεται η πρακτική πέφτει στις πλάτες των φοιτητών. Κόστος που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 20 € τη μέρα.

Από την άλλη η κατάσταση στον τομέα της Υγείας:

Η λέξη δραματική δεν αρκεί για να περιγράψει την κατάσταση, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τρανταχτό παράδειγμα ο «Ευαγγελισμός», που σύμφωνα με πρόσφατο υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων του προς τα κόμματα της Βουλής ο προϋπολογισμός, από 200 εκ. € πριν 4 έτη, έφτασε τα τελευταία 2 στα 69-72 εκ. €.

Ειδικότερα για τους καρκινοπαθείς

Τη στιγμή που ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν τεράστιες ανάγκες για επισκέψεις στο νοσοκομείο. Δεν είναι άγνωστο ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις, για μακροχρόνιες θεραπευτικές παρεμβάσεις, έχουν πολλαπλά συνοδά προβλήματα υγείας και επιβαρυμένη ψυχολογία για τους ασθενείς. Οι οικογένειες των καρκινοπαθών αναγκάζονται να καλύψουν τις ανάγκες με εθελοντική προσφορά και δωρεάν παροχή βοήθειας υποκαθιστώντας το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, χωρίς καμία γνώση, επιμόρφωση και μέσα.

Η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την κατάσταση χαρακτηρίζεται από 2 τρανταχτά παραδείγματα:

Ο ΕΕΟΠΥ ζητάει γνωμάτευση γιατρού για τον αν ένας καρκινοπαθής έχει πιθανότητες να επιβιώσει για να χορηγήσει φάρμακα μεγάλης δαπάνης!!!!!!!!!!!

 Η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού κατηγορεί την αύξηση των καρκινοπαθών για τη σημερινή άθλια κατάσταση!!!!!!

Το βροντοφωνάζουμε για ακόμη μια φορά:

ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Φαίνεται ότι μόνο ο αγώνας και οι διεκδικήσεις μας μπορούν να δώσουν απάντηση. Τα αιτήματα του Συλλόγου μας που εκφράστηκαν μέσα και από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του προηγούμενου διαστήματος είναι οι ανάγκες μας:

 • Όλοι οι φοιτητές να κάνουν Πρακτική Άσκηση στην ώρα τους χωρίς κριτήρια και περιορισμούς!
 • Πρακτική Άσκηση με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους σπουδαστές.
 • Πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού για τις εποπτείες της Πρακτικής στο ύψος των αναγκών μας!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και επιστροφή των αποθεματικών που κλάπηκαν από τις σχολές μας!
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους σπουδαστές και όλο το λαό.
 • Δωρεάν δωμάτιο σε εστία για όλους τους σπουδαστές με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
 • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών-σπουδαστών-μαθητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ). Κάλυψη όλων των μεταφορικών κατά τη διάρκεια της πρακτική.
 • Για όσο καιρό δεν εξασφαλίζονται οι παραπάνω προϋποθέσεις οι φοιτητές να μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση από τον τόπο τους.
 • Άμεσα να αρθεί η απαράδεκτη απόφαση που δεν επιτρέπει σε 2 συμφοιτήτριες μας με σοβαρά προβλήματα υγείας στο Οικογενειακό τους περιβάλλον  να κάνουν πρακτική στον τόπο καταγωγής τους….»

Για τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης

Όλα τα τελευταία νέα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr