Κατάληψη του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ

Σε κατάληψη της σχολής προχώρησε ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου είναι συνέχεια των δεκάδων κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι φοιτητές αντιδρώντας στην απαράδεκτη απόφαση του Τμήματος η οποία «πετάει» φοιτητές έξω από την κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας, βάζοντας όριο στον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να τη δηλώσουν.

Αυτό αποτελεί συνέχεια του τεχνάσματος των μαθημάτων κριτηρίων με τα οποία κόβονται όσοι «δεν πρέπει να χωράνε»στις πρακτικές του τμήματος, μιας και δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός εποπτών πρακτικής άσκησης.

Το πρόβλημα έχει ενταθεί με αφορμή την αντιεπιστημονική συγχώνευση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών (που έγινε πριν 3 χρόνια) αφού οι φοιτητές εξωθούνται «με το ζόρι» στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης για να αποφευχθεί η πρόσληψη εποπτών.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει προκαλέσει την αναγκαστική επιλογή αντικειμένου πέρα από την επιθυμία των φοιτητών, αλλά και τη συσσώρευση λιστών αναμονής για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης με αποτέλεσμα οι φοιτητές να καθυστερούν από 1 έως 4 εξάμηνα για το πέρας των σπουδών τους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι φοιτητές πήραν την υπόθεση στα χέρια τους μέσα από το Σύλλογό τους. Έτσι, από την πρώτη ημέρα των μαθημάτων οργανώθηκαν Συνελεύσεις Ετών, Γενικές Συνελεύσεις και αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. Μετά και από την τελευταία άρνηση ανάκλησης της απόφασης, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές μορφές με κατάληψη της σχολής την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, ενώ το Σάββατο 15 Οκτώβρη προχώρησαν σε συγκέντρωση και πορεία στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Μετά κι από τη σημερινή μαζική κινητοποίηση του Συλλόγου στην Πρυτανεία, ο πρύτανης έδωσε τη δέσμευση ότι θα λυθεί το θέμα σε έκτακτη συνέλευση του Τμήματος, η οποία καλέστηκε για την Τετάρτη. Σήμερα το απόγευμα οι φοιτητές θα αποφασίσουν εκ νέου μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση για τη συνέχεια του αγώνα τους.

Η απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου σημειώνει:

«Το ποτήρι ξεχείλισε πια! Δεν δεχόμαστε άλλο να επιτίθενται στα δικαιώματά μας στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή που έχουν κατακτηθεί με αγώνες των προηγούμενων φοιτητών και του υπόλοιπου λαού! Την ώρα που σε εμάς απαντούν "πως δεν υπάρχουν χρήματα", "πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι", ψηφίζουν φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα στις τράπεζες και τους εφοπλιστές, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για να συμμετέχει η χώρα μας σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ!

Η κατάσταση αναμένεται εκρηκτική και το επόμενο διάστημα:

- Το ΔΠΘ (όπως και τα περισσότερα Ιδρύματα) λειτουργεί με το 20% του προϋπολογισμού του 2012, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνει την επίθεση συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όχι μόνο προχώρησε σε νέες μειώσεις των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων αλλά ετοιμάζει νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια ο οποίος πατάει σε όλο το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ -ΠΑΣΟΚ.

- Διατηρείται η άθλια κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση, τη στέγαση, τις μεταφορές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις όπως με τα συγγράμματα, η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, καθώς ετοιμάζει και νέες περικοπές στα δωρεάν συγγράμματα.

- Η Κυβέρνηση προχωράει σε γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, ενώ την ίδια ώρα διατηρεί τη σχέση έρευνας- επιχειρήσεων. Ετοιμάζει νέες συγχωνεύσεις, κλεισίματα τμημάτων, δηλαδή νέο “σχέδιο Αθηνά”.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση του Τμήματος που πετάει φοιτητές από την Κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας. Ο κάθε φοιτητής να επιλέγει την κατεύθυνση που θέλει!
  • Οι εισακτέοι του 2015 που επέλεξαν την κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας, αλλά δεν πέρασαν τα μαθήματα κριτήρια να παραμείνουν στην κατεύθυνση που εκείνοι διάλεξαν!
  • Κατάργηση κάθε κριτηρίου για την επιλογή Κατεύθυνσης στην Κοινωνική Διοίκηση!
  • Όλοι οι φοιτητές να κάνουν Πρακτική Άσκηση στην ώρα τους χωρίς κριτήρια και περιορισμούς!
  • Πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού για τις εποπτείες της Πρακτικής στο ύψος των αναγκών μας!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και επιστροφή των αποθεματικών που κλάπηκαν από τις σχολές μας!.
  • Να ανακληθεί η συγχώνευση των τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.
  • Να γίνουν άμεσα νέες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες διδασκαλίας
  • Όλη η γνώση στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια.
  • Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά στο επάγγελμά μας να είναι το πτυχίο μας. Καμία αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, όπως με την αφαίρεση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr