Την 3η θέση κατέκτησαν οι Φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ στην Εικονική Δίκη της Χάγης

Την 3η θέση κατέκτησαν οι Φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ στην Εικονική Δίκη της Χάγης

Το 1986 ήταν η πρώτη χρονιά, που η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έλαβε μέρος στην Εικονική Δίκη Διεθνούς Δικαίου, η οποία διοργανώνεται στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στην Χάγη της Ολλανδίας.  Στα χρόνια που ακολούθησαν η εκπροσώπησή του Πανεπιστημίου μας στον διαγωνισμό ήταν αδιάλειπτη και οι διακρίσεις που πέτυχαν οι αποστολές φοιτητών του πολυάριθμες. Κορυφαία διάκριση ήταν εκείνη του 2015, όταν η αποστολή του Δ.Π.Θ., με τους Αναστασία Σιώτου, Κωνσταντίνο Δεληγιάννη-Βίρβο, Μανώλη Σωμαράκη και Αθανάσιο Πεφτίνα στη σύνθεσή της, κατάφερε να κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση και να φύγει από την Χάγη έχοντας κατακτήσει πρώτη θέση στη γενική κατάταξη.

Έναν χρόνο αργότερα και στη συμπλήρωση μάλιστα τριών δεκαετιών παρουσίας της Νομικής Κομοτηνής στον επίμαχο διαγωνισμό, μια άλλη δυναμική τετράδα φοιτητών, αποτελούμενη από τους Φώτω Παππά (3ο έτος), Κατερίνα Στραταριδάκη (4ο έτος), Σταυρούλα Κρεμμυδιώτου(4ο έτος) και Γιώργο Γραμματόπουλο (3ο έτος), εξασφάλισε για το Δημοκρίτειο και τη χώρα μας μία ακόμα τιμητική διάκριση. Συγκεκριμένα, οι 4 φοιτητές διαγωνίστηκαν στην Εικονική Δίκη τη Χάγης κατά το διάστημα από 18 έως 21 Μαΐου και κατάφεραν να καταλάβουν την 3η θέση στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού.


Το συναρπαστικό «ταξίδι» και οι «σταθμοί» του, από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Μάιο του 2016

Το «ταξίδι» για τη Χάγη της Ολλανδίας είχε ουσιαστικά ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν οι 4 νέοι επελέγησαν μέσα από πολλούς υποψήφιους συμφοιτητές τους, για να εκπροσωπήσουν τη Νομική και το Δημοκρίτειο στο κορυφαίο αυτό ραντεβού της Χάγης. Έναν μήνα μετά, τον Οκτώβριο του 2015, ανακοινώθηκε στους φοιτητές η υπόθεση που θα διαπραγματεύονταν ως ενάγοντες και εναγόμενοι στην Εικονική Δίκη Διεθνούς Δικαίου. Το περιεχόμενο της υπόθεσης αφορούσε στο Δίκαιο της Θάλασσας και στο Δίκαιο των Προσφύγων, σε πτυχές δηλαδή του Διεθνούς Δικαίου που είναι εξαιρετικά επίκαιρες και ενδιαφέρουσες. Αυτό έδωσε επιπλέον κίνητρα στους 4 φοιτητές, ώστε να δουλέψουν εντατικά, για να ανταποκριθούν στις δοκιμασίες, που θα ακολουθούσαν. Στο πλευρό τους είχαν του Ειδικούς Επιστήμονες Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής, κ.κ. Ευθύμιο Παπασταυρίδη και Χαρίκλεια Αρώνη, καθώς επίσης τους συμφοιτητές τους και μέλη της περσινής «χρυσής» ομάδας του Δημοκριτείου, Κωνσταντίνο Δεληγιάννη-Βίρβο και Μανώλη Σωμαράκη.

Είσαι Φοιτητής Νομικής; Μείνε Ενημερωμένος. Δες ΕΔΩ

Σύμφωνα με την εφ. Παρατηρητής της Θράκης, η προετοιμασία ξεκίνησε με εντατικούς ρυθμούς, αφού μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οι 4 φοιτητές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, έπρεπε να συντάξουν καιν να καταθέσουν ισάριθμα δικόγραφα, στο πλαίσιο του γραπτού σκέλους του διαγωνισμού. Για να το πετύχουν αυτό κλήθηκαν να μελετήσουν νομικά βιβλία, άρθρα και τη νομολογία που σχετιζόταν με την υπόθεση που διαχειρίζονταν. Η προσπάθειά τους ανταμείφτηκε με τη συγκέντρωση πολύ υψηλών βαθμολογιών στο στάδιο των δικογράφων και την κατάληψη της τρίτης θέσης.

Το πλέον συναρπαστικό όμως σκέλος του διαγωνισμού ήταν αυτό της προφορικής ανάπτυξης των επιχειρημάτων, που είχαν συγκεντρώσει για την υπόθεση, και της προσπάθειας αντίκρουσης των επιχειρημάτων των αντιδίκων τους. Αυτή η διαδικασία έλαβε χώρα στη Χάγη της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας της ελληνικής αποστολής, από τις 18 έως τις 21 Μαΐου. Αρχικά οι δύο ομάδες της 4μελούς αποστολής βρέθηκαν ενώπιον κορυφαίων καθηγητών του Διεθνούς Δικαίου και διπλωματών και κλήθηκαν να απαντήσουν όσο πιο πειστικά γινόταν σε ερωτήσεις τους σχετικά με την υπόθεση που διαπραγματεύονταν. Σε δεύτερο στάδιο, διαγωνίστηκαν ως ενάγοντες και εναγόμενοι, στα πλαίσια της Εικονικής Δίκης, με ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Σκωτία και η Ρουμανία. Στο στάδιο αυτό παρέλαβαν τα δικόγραφα των αντίδικών τους, μελέτησαν προσεκτικά τα επιχειρήματα τα οποία επικαλούνταν, και στη συνέχεια προσπάθησαν να εντοπίσουν τα αδύναμα σημεία τους, ώστε να τα αποδομήσουν και να τα αντικρούσουν.

Οι πολύτιμες εμπειρίες από τη συμμετοχή στην Εικονική Δίκη της Χάγης

Μιλώντας στον «ΠτΘ», η Φώτω Παππά έκανε λόγο για μία συναρπαστική και πολύ χρήσιμη εμπειρία, που είχε την τύχη να αποκτήσει ως μέλος της αποστολής του Δημοκριτείου στην Εικονική Δίκη της Χάγης. Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, «πέρα από τις γνώσεις και τις ικανότητες που αποκομίσαμε από τη σύνταξη του δικογράφου, κληθήκαμε να μιλήσουμε σε κοινό, να είμαστε σε θέση να μιλάμε με άνεση σε δικαστές-εξεταστές και στην κορύφωση της διαδικασίας να μπορούμε να αντικρούσουμε τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς με τρόπο σύντομο αλλά πειστικό». Επιπλέον, η όλη εμπειρία ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, κατά την κ. Παππά, γιατί αναπτύχθηκε μια πολύ δημιουργική σχέση συνεργασίας μεταξύ των 4 φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό.  «Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να δουλεύουμε μόνοι μας», παρατήρησε η νεαρή φοιτήτρια, για να αντιτείνει ότι «ήταν πολύ δημιουργικό να μπορείς να συνεργαστείς με ένα άτομο σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο για να φέρεις ένα αποτέλεσμα».

Αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό για το προσφυγικό ζήτημα

Το γεγονός επίσης ότι τα θέματα, που κλήθηκαν να διαπραγματευτούν οι φοιτητές, άπτονταν επίκαιρων ζητημάτων, που απασχολούν έντονα τους τελευταίους μήνες την ελληνική κοινωνία, καθιστούσαν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την εμπειρία της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό. Αυτό μας επιβεβαίωσε και η Φώτω Παππά, δηλώνοντας πως η ίδια προβληματίστηκε ακόμα περισσότερο για το θέμα των προσφύγων και κατέφυγε στην ανάγνωση σχετικών άρθρων και απόψεων, σε μια προσπάθεια αναζήτησης πιθανών λύσεων για την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται.  

 «Είμαι σίγουρη πλέον ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι το πάθος μου και αυτό με το οποίο θέλω να ασχοληθώ»

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, η Φώτω Παππά αντιμετωπίζει την εμπειρία από τη συμμετοχής της στην Εικονική Δίκη της Χάγης ως ένα εφαλτήριο, για να «κυνηγήσει» με ακόμα περισσότερο πάθος την εκπλήρωση ενός σκοπού που από καιρό είχε θέσει, να ασχοληθεί δηλαδή με το Διεθνές Δίκαιο όταν ολοκληρώσει τις σπουδές της. «Το Διεθνές Δίκαιο ήταν το αντικείμενο που πάντοτε με ενδιέφερε πιο πολύ», σημείωσε, για να επισημάνει με έμφαση ότι «είμαι σίγουρη πλέον, μετά και από την εμπειρία μου στον διαγωνισμό, ότι είναι το πάθος μου και αυτό με το οποίο θέλω να ασχοληθώ». «Έμαθα πάρα πολλά και με ενέπνευσε ακόμα περισσότερο». «Είμαι σίγουρη πια ότι με αυτό θέλω να ασχοληθώ», συνέχισε, «ελπίζω να τα φέρει έτσι η ζωή, ώστε στον μέλλον να μπορέσω να βοηθήσω και τη χώρα μας με όποιον τρόπο μπορώ μέσω του Διεθνούς Δικαίου».

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους καθηγητές, που υποστήριξαν τη δουλειά της φοιτητικής ομάδας, αλλά και να ενθαρρύνει τους συμφοιτητές της να αναζητήσουν το αντικείμενο με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν, να το αγαπήσουν πραγματικά και να αφοσιωθούν σε αυτό.

Μια ακόμα διάκριση-ανάδειξη της δουλειάς που γίνεται στη Νομική και στο Δημοκρίτειο

«Η δουλειά που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια σε καμία περίπτωση δεν υστερεί έναντι των ξένων πανεπιστημίων»

Παράλληλα με τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν οι 4 φοιτητές, δεδομένο είναι πως η διάκρισή τους στην Εικονική Δίκη της Χάγης ανέδειξε  για ακόμα φορά τη δουλειά που γίνεται στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής και ευρύτερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Η δουλειά που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια σε καμία περίπτωση δεν υστερεί έναντι των ξένων πανεπιστημίων», τόνισε με έμφαση στο σχετικό σχόλιό της η Φώτω Παππά. «Αντίθετα υπερτερεί, θα έλεγα εγώ», προσέθεσε, «διότι με τα μέσα που διαθέτουμε και με τα μυαλά που έχουμε στα πανεπιστήμια μας- και ως προς τους φοιτητές και ως προς τους καθηγητές, που δόξα τω Θεώ το Δημοκρίτειο έχει πολύ καλούς καθηγητές- μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε όχι μόνο όσο έπρεπε, αλλά και παραπάνω του δέοντος στην πρόκληση του διαγωνισμού». 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr