ΔΠΘ, Φοιτητές ΔΠΘ, τοίχους Σχολής

ΔΠΘ | Φοιτητές μεταμορφώνουν τους τοίχους της Σχολής τους

Μετά από πρόσκληση του πρύτανη του ΔΠΘ, πέντε φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, ανέλαβαν να ζωγραφίσουν και να ομορφύνουν  το κτίριο της Νομικής στην πανεπιστημιούπολη

Δεν βανδαλίζουν τους χώρους του πανεπιστημίου, αλλά το αντίθετο τους ομορφαίνουν και μάλιστα μετά από πρόσκληση του ίδιου του πρύτανη. Ο λόγος για πέντε φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών  Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ανέλαβαν να μεταμορφώσουν τους τοίχους του πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα της νομικής σχολής.

Οπως γράφει η εφ. Χρόνος, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Κομοτηνή στο πλαίσιο συνεργασίας του ΔΠΘ με τη σχολή Καλών Τεχνών. Οι εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να ζωγραφίσουν πάνω σε μεγάλες επιφάνειες, τοίχους στο εσωτερικό της σχολής, που ήταν καλυμμένοι με αφίσες και συνθήματα. Οι τοίχοι ελαιοχρωματίστηκαν και έγιναν τεράστιοι καμβάδες για  πέντε νεαρούς φοιτητές με γνώσεις ζωγραφικής σε μεγάλες επιφάνειες και στο γκράφιτι. Οι πέντε νεαροί ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν όποιο σημείο επιθυμούσαν και να δημιουργήσουν με τα πινέλα, τις βούρτσες και τα σπρέι τους.

"Μας κάλεσε η πρυτανεία του ΔΠΘ σε συνεννόηση με την καθηγήτρια μας Βάλλυ Νομίδου από τη Σχολή Καλών Τεχνών, να έρθουμε να βάψουμε τη σχολή, να φύγουν οι αφίσες και να γίνει ο χώρος πιο όμορφος", είπε ο Νίκος δευτεροετής φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών. Από την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος μαζί με άλλους τέσσερις συμφοιτητές του βρίσκονται στην Κομοτηνή και μάλιστα φιλοξενούνται σε δωμάτια εστιών που τους παραχωρήθηκαν για το διάστημα της παραμονής τους εδώ. "Ο καθένας έκανε αυτό που τον εξέφραζε, δε μας δόθηκε συγκεκριμένο θέμα για τις τοιχογραφίες μας", είπε ο νεαρός Νίκος. "Ήρθαμε να ζωγραφίσουμε πάνω σε μεγάλες επιφάνειες, σε τοίχους. Γι΄ αυτό επέλεξαν, γιατί είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τη ζωγραφική σε μεγάλες διαστάσεις. Θεματικά όμως όλες οι τοιχογραφίες έχουν να κάνουν με τη νομική", είπε. 

Ο ίδιος σχολίασε πως "είναι η πρώτη φορά που μας καλούν να κάνουμε κάτι τέτοιο έτσι οργανωμένα. Είναι μία καλή ιδέα γιατί κατάλαβε και ο κόσμος ότι θέλει δουλειά για να κάνεις κάτι τέτοιο, Δηλαδή βλέπεις κάτι στο δρόμο, κάτι τεράστιο, το θαυμάζεις αλλά δεν καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να το κάνεις αυτό". Ο Νίκος όπως και πολλοί συμφοιτητές του στην Καλών Τεχνών, έδειξε από μικρός το ταλέντο του στη ζωγραφική, "έπιανε το χέρι μου, δεν τα πήγαινα και καλά με τα μαθήματα και είδα την κλίση μου", δήλωσε σχετικά.

"Αυτό που κάνουμε μέσα στη νομική δεν είναι γκράφιτι, αλλά τοιχογραφία. Το γκράφιτι είναι αισθητική, είναι και κίνηση, αλλά είναι αισθητική κατά την άποψη μου. Ο όρος γκράφιτι είναι καλύτερα να ταυτίζεται με κάτι που γίνεται έξω, σε ανοιχτό χώρο. Εδώ μέσα ο χώρος δεν μπορεί να δεχθεί το γκράφιτι στην αγνή του μορφή, γιατί το γκράφιτι στην αγνή του μορφή είναι σαν ένα ζώο που δεν μπορεί να μπει σε κλουβί, οπότε από τη στιγμή που μπαίνει εδώ και αλλάζει χαρακτήρα, δεν είναι γκράφιτι, είναι τοιχογραφία. Ας πούμε η αισθητική του χώρου, χρειάζεται μία αυστηρότητα, δεν είμαστε σε παιδική χαρά, αλλά στην νομική σχολή", εξήγησε ο Φίλιππος τεταρτοετής φοιτητής της σχολής Καλών Τεχνών. Ο νεαρός επέλεξε να ζωγραφίσει μία διαφημιστική πινακίδα, όπως αυτές που συναντάμε πάνω σε κεντρικούς δρόμους, αλλά και σε εισόδους πόλεων. "Η τοιχογραφία αυτή δίνει την ψευδαίσθηση ότι πραγματικά υπάρχει αυτή η πινακίδα, αυτή είναι η λογική του και αποφάσισα να το αφήσω έτσι, χωρίς να προσθέσω κάτι άλλο". Και ο Φίλιππος ήρθε σε επαφή με την τέχνη του γκράφιτι σε μικρή ηλικία, στην πορεία όμως έμαθε να εκφράζεται και με το πινέλο πάνω σε καμβάδες.

Η ομάδα των πέντε νεαρών που μεταμόρφωσαν εντελώς δωρεάν το εσωτερικό της νομικής,  έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη μας και το πανεπιστήμιο.

Είσαι Φοιτητής στο ΔΠΘ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση Φοιτητών ΔΠΘ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr