ΔΠΘ: Στον «αέρα» η πρακτική των 3ετών φοιτητών Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής

ΔΠΘ: Στον «αέρα» η πρακτική των 3ετών φοιτητών Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής

Επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας απέστειλαν οι φοιτητές του 3ου έτους του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που έχουν επιλεγεί να κάνουν πρακτική άσκηση φέτος το καλοκαίρι, καθώς, λόγω μέτρων κατά του κορονοϊού, βρίσκεται στον «αέρα».

Αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» ότι: «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν μας έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής, με κατάλληλα τροποποιημένη ΚΥΑ, να εκπονήσουμε την πρακτική μας άσκηση, κάτι το οποίο θεωρούμε παράλογο δεδομένου ότι η αγορά, ο τομέας της εστίασης και ο τουρισμός έχουν πλέον ανοίξει.


»Πιο συγκεκριμένα επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας, αποστέλλοντας τους την επιστολή που σας έχουμε επισυνάψει σε αρχείο pdf και αναφέραμε αναλυτικά τους προβληματισμούς και τα αιτήματά μας, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δεκτά.

Ακόμα τονίζουν: «Να επισημάνουμε ότι η περαιτέρω αναβολή αυτής της αναστολής, είναι πιθανό να οδηγήσει στην οριστική ακύρωση των Πρακτικών Ασκήσεων για ορισμένο αριθμό φοιτητών. Φυσικά το παρόν αίτημα πιστεύουμε ότι το συμμερίζονται και τα πολλά άλλα τμήματα στην χώρα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα».

Αναλυτικά η επιστολή των φοιτητών προς το υπουργείο Παιδείας:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας,

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί,

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα,

Αξιότιμοι συνεργάτες,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του τμήματος μας.

Είμαστε φοιτητές τρίτου έτους στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Όπως γνωρίζετε, η σχολή μας επικεντρώνεται πρωτίστως στην εργαστηριακή πλευρά του κλάδου της Βιολογίας. Υπό το πλαίσιο αυτού του εργαστηριακού χαρακτήρα, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές στο τρίτο και τέταρτο έτος της σχολής να διεκδικήσουν μία θέση για την εκπόνηση δίμηνης πρακτικής άσκησης τη διάρκεια των θερινών μηνών, από 01.06 εώς και 31.08. Ωστόσο η πρωτόγνωρη κατάσταση, που οφείλεται στην πανδημία του SARS-Cov-2, είχε οδηγήσει στην έκδοση της Κ.Υ.Α. ∆Ια/Γ.Π.οικ. 73325 - ΦΕΚ 5060/Β/17-11-2020, η οποία μεταξύ πολλών μέτρων ανέστειλε και τη διενέργεια όλων των πρακτικών ασκήσεων με φυσική παρουσία, και άρα, λόγω της εργαστηριακής φύσης της σχολής μας, ανέστειλε συνολικά την δυνατότητα μας να εκπονήσουμε την πρακτική άσκηση.

Παρόλα αυτά, λόγω της προηγούμενης άρσης της αναστολής στις πρακτικές ασκήσεις κατά τους θερινούς μήνες του 2020, αλλά και λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων προστασίας, η διαδικασία αντιστοίχισης των φοιτητών με τους φορείς πραγματοποιήθηκε κανονικά, με την πεποίθηση ότι η αναστολή της πρακτικής θα τελείωνε μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα. Έτσι η αντιστοίχιση των φοιτητών και όλες οι απαραίτητες διεργασίες ολοκληρώθηκαν, ενώ μάλιστα εκδόθηκε και εγκριτική απόφαση από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΔΠΘ. Ωστόσο, η ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.28503 (ΦΕΚ 1872/τ.Β΄/08.05.2021) επέτρεψε την διεξαγωγή της πρακτικής με φυσική παρουσία μόνο στους φοιτητές του τελευταίου (τέταρτου) και επί πτυχίω έτους. Όσον αφορά το τμήμα μας, το γραφείο Πρακτικής Άσκησης του ΔΠΘ, έχει εκδόσει εγκριτικές αποφάσεις για την διενέργεια Πρακτικής Άσκησης που αφορούν 55 φοιτητές του τμήματος. Από αυτούς, οι 50 διατρέχουν το 3ο έτος σπουδών ενώ οι 5 το 4ο έτος σπουδών. Καταλαβαίνετε ότι, η παρούσα Κ.Υ.Α. (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 35169) αναστέλλει τις Πρακτικές Ασκήσεις 50 φοιτητών. Περαιτέρω, η πρόσφατη Κ.Υ.Α. (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 35169) που δημοσιεύτηκε, επέκτεινε την αναστολή έως τουλάχιστον και τις 14.06.2021, ενώ ταυτόχρονα σε σημαντικό αριθμό των συμφοιτητών μας έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης της πρακτικής τους στις 01.06 και 15.06.

Ως φοιτητές μιας σχολής με κυρίως εργαστηριακό, και ερευνητικό, χαρακτήρα η μη πραγματοποίηση μεγάλου μέρους των προβλεπόμενων εργαστηριακών μας ασκήσεων, κατά την διάρκεια της φοίτησης μας, μας έχει στερήσει σημαντικό μέρος της απαραίτητης, όπως κατανοείτε, εργαστηριακής εμπειρίας. Σε αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση η ακύρωση της πρακτικής άσκησης όχι μόνο θεωρούμε ότι μας αποτρέπει από το να καταρτιστούμε επιστημονικά, αλλά υποβαθμίζει και ενεργά τις δυνατότητες μας να ανταγωνιστούμε, τόσο στον εργασιακό όσο και στον ακαδημαϊκό τομέα. Επιπλέον ως φοιτητές, θεωρούμε αδιανόητο να μην επιτρέπεται να εκπονήσουμε την πρακτική άσκηση, η οποία γίνεται, να τονίσουμε, απαραίτητα με την τήρηση των κατάλληλων μέτρων, με την διενέργεια self-test ενώ ταυτόχρονα ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών έχει ήδη εμβολιαστεί.

Για αυτούς τους λόγους θα θέλαμε να απευθύνουμε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να προβεί χωρίς χρονοτριβή σε αλλαγή της απόφασης έτσι ώστε άμεσα να άρει την αναστολή της πρακτικής άσκησης όσον αφορά και τους φοιτητές του τρίτου έτους. Να επισημάνουμε ότι η περαιτέρω αναβολή αυτής της αναστολής, είναι πιθανό να οδηγήσει στην οριστική ακύρωση των Πρακτικών Ασκήσεων για ορισμένο αριθμό φοιτητών. Φυσικά το παρόν αίτημα πιστεύουμε ότι το συμμερίζονται και τα πολλά άλλα τμήματα στην χώρα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Με εκτίμηση,
Οι φοιτητές/φοιτήτριες του τρίτου έτους του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr