Απόφαση Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής εν όψει του Πρυτανικού Συμβουλίου

Απόφαση Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής εν όψει του Πρυτανικού Συμβουλίου

"Λόγω των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και μετά την υπουργική απόφαση που θέλει όλες τις Φοιτητικές Εστίες πανελλαδικά κλειστές, έχουν προκύψει μια σειρά από ζητήματα που ταλανίζουν ένα μεγάλο ποσοστό των οικότροφων των Φ.Ε. της χώρας. Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό έρχεται να επηρεάσει και τους οικότροφους των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα έχουμε βρεθεί σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου καλούμαστε να αφήσουμε τα δωμάτια μας, υπό τις προειδοποιήσεις για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και της παροχής νερού καθώς και την επιβολή κυρώσεων.

Εγείρετε λοιπόν το ερώτημα «τί μέλλει γενέσθαι ;» με τους συνοικότροφους μας που για αντικειμενικούς λόγους, δεν δύναται να εγκαταλείψουν τα δωμάτια τους όμως δεν συμπεριλαμβάνονται στις 3 κατηγορίες που όρισε το Υπουργείο για ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία. Να ενημερώσουμε εδώ πως η κίνηση των Πρυτανικών Αρχών να επικοινωνήσει με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων του Δήμου Κομοτηνής για την στέγαση τους, όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες των συνοικότροφων μας, αλλά είναι ελλιπής και προσβάλλει και την αξιοπρέπεια τους. Συγκεκριμένα, δεν καλύπτονται οι ανάγκες για σίτιση, οι ανάγκες για ίντερνετ, ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματα τους κανονικά και να μην χάσουν το εξάμηνο, αλλά και το ίδιο το οίκημα βρίσκεται υγειονομικά σε άθλιες συνθήκες (βρόμικα στρώματα και περιβάλλοντας χώρος).

Για να μη μακρηγορούμε η πρόταση του Συλλόγου μας (ΣΟΦΕΚ) είναι η εξής: να παραμείνουν οι οικότροφοι στην Εστία, με δική τους ευθύνη και οι Πρυτανικές Αρχές να μεριμνήσουν για την σίτιση αυτών, η απολύμανση των κτιρίων ως οφείλουν, καθώς και για η παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού μέχρι την ημερομηνία που οι φοιτητικές εστίες θα λειτουργήσουν ξανά. Τέλος, απαιτούμε να μην υπάρξει ξανά απειλή για κυρώσεις των συνοικότροφων μας, και να μην γίνει καμία ενέργεια για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Αυτός ο ψυχολογικός εκβιασμός πρέπει να σταματήσει!

Επιπλέον, θα θέλαμε να θέσουμε το εξής ερώτημα: για ποιους λόγους οι Πρυτανικές Αρχές του Δημοκρίτειου πασχίζουν με τέτοια θέρμη να διώξουν από τα σπίτια τους, τους οικότροφους, την ώρα που η ίδια η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή της απόφασης αυτής χαρακτηρίζοντας την «ακατανόητη από υγειονομική άποψη, αλλά και επικίνδυνη»; Αν λάβουμε υπόψη και την στάση των υπόλοιπων Πρυτανικών Αρχών των Ιδρυμάτων της χώρας (ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και μελών ΔΕΠ αυτών, που είναι υποστηρικτικές στα αιτήματα των φοιτητών τους να παραμείνουν στις Φοιτητικές Εστίες, η θέση αυτή του ΔΠΘ θεωρείτε ακατανόητη.

Εν κατακλείδι οφείλουμε να κάνουμε σαφές το εξής. Ο Σύλλογός Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής θα βρίσκετε σε κάθε περίπτωση δίπλα στους οικότροφους, θεωρούμε τον αγώνα τους και δικό μας αγώνα και σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα βήμα πίσω, μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους."

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (Σ.Ο.Φ.Ε.Κ.)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr