ΔΠΘ: Κινητοποίηση στη σύγκλητο για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες (ΦΩΤΟ)

ΔΠΘ: Κινητοποίηση στη σύγκλητο για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες (ΦΩΤΟ)

Δημοκρίτειο Παν. Θράκης: Οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποίησαν σήμερα κινητοποίηση στην σύγκλητο για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες (σχετικό δημοσίευμα με εικόνες ντροπής) ζητώντας να βρεθεί άμεση λύση.

Τι αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» οι φοιτητικοί σύλλογοι:

«Στις 5/12 οι φοιτητικοί σύλλογοι Ξάνθης, οικοτρόφων Ξάνθης, οικοτρόφων Κομοτηνής, Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, οικοτρόφων Αλεξανδρούπολης, κοινωνικής διοίκησης Κομοτηνής αλλά και φοιτητές από την Κομοτηνή και την Ορεστιάδα πήραν απόφαση για κινητοποίηση στην σύγκλητο του ΔΠΘ με βασικά επίδικα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορές) αλλά και στην έλλειψη διοικητικού προσωπικού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι απειλές της συγκλήτου για εκκένωση των δωματίων των φοιτητών στις εστίες Ξάνθης, που έχουν ξεπεράσει το 7ο έτος, στην λέσχη της Αλεξανδρούπολης η υποβάθμιση του φαγητού, οι απολύσεις εργαζομένων, η εργοδοτική τρομοκρατία καθώς και το διώξιμο των εστιακών φοιτητών Χριστούγεννα-Πάσχα-καλοκαίρι από τα ξενοδοχεία που μισθώνει το πανεπιστήμιο αντί για εστίες. Εφαρμόζοντας τις επιταγές της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που διαμορφώνουν μία ασφυκτική κατάσταση για εμάς τους φοιτητές.

Από την αρχή της χρονιάς οι φοιτητές τόσο στο ΔΠΘ όσο και σε όλη την Ελλάδα βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαίωματά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Απαντάμε στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δικαιώματά μας, όπως και η προηγούμενες, συνεχίζοντας την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της διάλυσης της εργασιακής μας προοπτικής, της επίθεσης στο δημόσιο και δωρεάν, στην φοιτητική καθημερινότητα. 

Καταγγέλουμε και απαντάμε στην ένταση της καταστολής, στο χτύπημα των φοιτητών που αγωνίζονται, στην κατάργηση του ασύλου. Όσα προσχήματα και να μας φέρει η κυβέρνηση ξέρουμε ότι χτυπάνε τους φοιτητές για να μην σηκώνουν κεφάλι, για να μπορούν οι εργολάβοι και οι μεγάλοι επιχειρματικοί όμιλοι να κερδοφορούν ανενόχλητοι στις πλάτες μας, το ν+2, την ισοτίμηση των πτυχίων δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικά κολλέγια, την αξιολόγηση και για να εφαρμόσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που τσακίζει το μέλλον και το παρών μας. Υποβαθμίζεται έτσι η δημόσια δωρεάν παιδεία, μετακυλίεται το κόστος σπουδών στους φοιτητές, εντείνεται η σύνδεση επιχειρήσεων με το πανεπιστήμιο, τσακίζονται οι ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας και προσπαθούν να μας πειθαρχήσουν.

Έτσι, οι ανάγκες μας σε στέγαση, σίτιση, μεταφορές διαλύονται, μένουν οι πρακτικές μας απλήρωτες, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες ελλέιψεις και κτηριακά προβλήματα.

Η σύγκλητος, το διοικητικό όργανο, δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση, αδιαφορεί για τα προβλήματα μας και ρίχνει αλλού το μπαλάκι. Εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Δεν ικανοποιούμαστε με ευχολόγια. Θα βγούμε μπροστά, θα μαζικοποιήσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις. Σε αυτό χρειαζόμαστε την τοπική κοινωνία, φορείς, σωματεία  να πάρουν απόφαση στήριξης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών. Ενάντια στο υπουργείο, στην κυβέρνηση, στα όργανα διοίκησης και σε όσους μας πλήττουν, μέχρι να μην κατατεθεί ο νόμος για την εκπαίδευση και μέχρι να δικαιούνται όλοι οι φοιτητές ποιοτικές παροχές». 

Φωτό από τη σημερινή κινητοποίηση

Εικόνες ντροπής στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής

Φωτό από το νερό των σωληνώσεων της εστίας
Φωτό από ποντίκι στο κτίριο της λέσχης των εστιών
Φωτό από κουβάδες στα σημεία που στάζει το ταβάνι της λέσχης
Φωτό από διάδρομο εστίας, ακαθαρσίες αδέσποτων σκύλων 
Φωτό από διάδρομο εστίας, ακαθαρσίες αδέσποτων σκύλων 
Φωτό από την οροφή της λέσχης των εστιών 
Φωτό από το προαύλιο χώρο των εστιών
Φωτό από τους κάδους έξω από τα κτίρια 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr