Φοιτητές του ΑΠΘ ενάντια στην αναγόρευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής. Η τελετή έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου.

Ανακοίνωση για τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών του ΑΠΘ  για την αναγόρευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσαν οι εμπλεκόμενοι φοιτητικοί σύλλογοι.

Αναλυτικά:

Σήμερα, 28/6 πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση φοιτητών ύστερα από κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων στον αντιπρύτανη του ΑΠΘ κ. Λαόπουλο και στον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής κ. Δέλλιο με αίτημα την ανάκληση της απόφασης του ΑΠΘ να αναγορευτεί ο Γιούνκερ επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής. Απέναντι στο αίτημα ήταν φανερή η ύστατη κοροϊδία των πρυτανικών αρχών και της κοσμητείας: ο πρύτανης Μήτκας που εισηγήθηκε την αναγόρευση του Γιούνκερ δεν εμφανίστηκε ποτέ, όπως συνηθίζει, για να ακούσει τα αιτήματα των φοιτητών. Ο κοσμήτορας Δέλλιος κι ο αντιπρύτανης Λαόπουλος από την άλλη σε μια ατμόσφαιρα εμπαιγμού υποστήριζαν ότι η αναγόρευση του Γιούνκερ είναι "προσωπική τους άποψη, η οποία έγινε απόφαση των οργάνων του πανεπιστημίου και αυτό δεν αλλάζει επειδή το θέλουν οι φοιτητές" και ότι "τα οφέλη από την αναγόρευση είναι πολλαπλά, όπως η στήριξη του Γιούνκερ στα προγράμματα Erasmus, κοκ".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Από την πλευρά των φοιτητών κατατέθηκαν επανειλημμένα τα αιτήματα να κοινοποιηθούν στο site της Νομικής σχολής τα ψηφίσματα των φοιτητικών συλλόγων που αντιτάσσονται στην αναγόρευση Γιούνκερ, να οριστεί συνέλευση κοσμητείας για να κατατεθεί το αίτημα των φοιτητών για την ανάκληση της αναγόρευσης, να ανακοινωθεί το μέρος και η ώρα της τελετής αναγόρευσης στους φοιτητές. Σε όλα τα παραπάνω αιτήματα ο κοσμήτορας απάντησε αρνητικά.

Τη στιγμή που το 80% της νεολαίας αρνήθηκε την πρόταση Γιούνκερ για το 3ο μνημόνιο μέσα από το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, οι  αρχές του πανεπιστημίου επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια σ' αυτή την κοινωνική πλειοψηφία και να προσφέρουν τιμές και δάφνες στον εμπνευστή της πιο σκληρής πολιτικής των μνημονίων βαφτίζοντας την πολιτική τους θέση και τις πολιτικές τους επιλογές "προσωπική άποψη". Δεν είναι τυχαίο ότι στις επίμονες εκκλήσεις των φοιτητών για το μέλλον της ανεργίας, της μετανάστευσης και της δουλειάς με 400 ευρώ ο κοσμήτορας είχε να αντιτάξει με περισσό θράσος "φτάστε κι εσείς στην ηλικία μου για να παίρνετε 1.800 ευρώ". Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι "ο Γιούνκερ είναι ανεπιθύμητος από τον ελληνικό λαό", όπως υποστήριζαν οι φοιτητές.

Οι πανεπιστημιακές αρχές όχι απλά δίνουν λευκή επιταγή στις μνημονιακές πολιτικές, όχι απλά στηρίζουν και εγγυώνται το χτύπημα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στα πτυχία μας, στη φοιτητική μέριμνα και τη δωρεάν παιδεία, αλλά πολύ περισσότερο παίρνουν την πρωτοβουλία να επιβραβεύσουν τον αρχιτέκτονα της μνημονιακής πολιτικής. Άλλωστε η επίσημη τοποθέτηση κι επιχειρηματολογία τους για την αναγόρευση Γιούνκερ βασίζεται σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοσμητείας της Νομικής στο εξής : "στην καμπή που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία της ολοκλήρωσης της Ευρώπης ανάμεσα στη στασιμότητα και την παρακμή, ο Jean-Claude Juncker υπερασπίζεται το άρρηκτο του δεσμού που πρέπει να συνδέει τα κράτη μέλη μέσα στο ευρωπαϊκό σύνολο. Στο πλαίσιο της μόνιμης έντασης που βρίσκεται η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Ένωση, αταλάντευτα επιμένει ότι η διάρρηξη αυτών των σχέσεων μόνον ηττημένους θα έχει, τόσο στη μια όσο και την άλλη μεριά της σχέσης».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το ψήφισμα των συλλόγων φοιτητών Φιλολογίας, Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής ΑΠΘ και Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ και Χημικού ΕΚΠΑ

Στις 13/7 μετά από πρόταση του Πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Μήτκα, πρόκειται να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Jean-Claude Juncker, πράξη που όπως χαρακτηριστικά ειπώνεται γίνεται στα πλαίσια της “έμπρακτης αναγνώρισης της προσφοράς του στην πρωταρχία των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού”. Μεταξύ άλλων, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ επισημαίνει ότι «στην καμπή που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία της ολοκλήρωσης της Ευρώπης ανάμεσα στη στασιμότητα και την παρακμή, ο Jean-Claude Juncker υπερασπίζεται το άρρηκτο του δεσμού που πρέπει να συνδέει τα κράτη μέλη μέσα στο ευρωπαϊκό σύνολο. Στο πλαίσιο της μόνιμης έντασης που βρίσκεται η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Ένωση, αταλάντευτα επιμένει ότι η διάρρηξη αυτών των σχέσεων μόνον ηττημένους θα έχει, τόσο στη μια όσο και την άλλη μεριά της σχέσης».

Οι δηλώσεις αυτές από πλευράς Πρυτανείας και Νομικής Σχολής μόνο προκλητικές μπορεί να είναι όταν το 4ο μνημόνιο που πρόσφατα υπογράφηκε έχει σφραγίσει την προοπτική της γενιάς μας είτε ανεργία, είτε στην ελαστασφάλεια για 400 ευρώ, είτε στην μετανάστευση. Σε μία περίοδο όπου οι πιο αντιδραστικοί μηχανισμοί, η Ε.Ε, το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Κ.Τ. υπαγορεύουν και υποστηρίζουν την κοινωνική καταστροφή της χώρας, τη στιγμή που η νέα γενιά είναι αυτή που θα αποτελέσει το πειραματόζωο των αντιλαϊκών πολιτικών τους και θα ζήσει με τους χειρότερους όρους, ο Jean-Claude Juncker όντας μια από τις βασικές φυσιογνωμίες έκφρασης και υλοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής συνολικά έρχεται να “τιμηθεί” από την πρυτανεία του ΑΠΘ για τη συμβολή του σ’ αυτή την κοινωνική καταστροφή! Η πρυτανεία του ΑΠΘ προχωρώντας σε μια τέτοια κίνηση επικροτεί αυτή τη συμβολή του και παίρνει σαφή πολιτική θέση αναγορεύοντας τον επίτιμο καθηγητή. Ο J.C. Juncker αποτελεί εκφραστή των μερίδων του κεφαλαίου που για το ξεπέρασμα της βαθιάς τους κρίσης επιβάλλουν καθημερινά στις διάφορες χώρες της ΕΕ, την ενίσχυση αντεργατικών μέτρων, με συμμάχους αντιδραστικές κυβερνήσεις έτοιμες και πρόθυμες να υλοποιήσουν τις επιταγές της. Και όλα αυτά ενώ η χώρα μας για χάρη της παραμονής της στην Ε.Ε με ελεγχόμενο τρόπο ακολουθεί πιστά τους όρους εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στρωμάτων, προχωράει σε ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών, συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και κλείνει συμφωνίες που υποθηκεύουν το μέλλον ενός λαού τουλάχιστον μέχρι το 2060!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Η κίνηση αυτή της Πρυτανείας δεν είναι τυχαία. Εδώ και καιρό ξέρουμε ότι καμιά πρυτανεία δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά από αυτό που επιβάλει η μνημονιακή λαίλαπα στο κομμάτι της παιδείας. Η ίδια Πρυτανεία που αρνείται να ακούσει τους φοιτητές, αρνείται να πάρει υπόψη της ψηφίσματα φοιτητικών συλλόγων γιατί όπως λέει αποτελούν πολιτικές θέσεις, φροντίζει μάλιστα να λοιδορεί τους αγώνες των φοιτητών. Οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται τώρα να πάρουν με τον πιο εμφατικό τρόπο θέση υπέρ όλων των παραπάνω τιμώντας τον J.C. Juncker επικαλούμενη μάλιστα και τον βαθιά δημοκρατικό του ρόλο στην ΕΕ. Ακριβώς γιατί η Πρυτανεία αποτελεί έναν από τους πιο προνομιακούς συνομιλητές του Υπουργείου για την μεταφορά και εμπέδωση της αναδιάρθρωσης στην Τριτοβάθμια με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε κατεύθυνση ευθυγράμμισης με τους όρους εκμετάλλευσης της νεολαίας στην αγορά εργασίας. Η Πρυτανεία όχι μόνο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψήφιση και εφαρμογή των κυβερνητικών κατευθύνσεων για την εκπαίδευση, αλλά λόγω της θέσης της, είναι αυτή η οποία αποτελεί τον πυλώνα στήριξης των αλλαγών εκείνων για την “αναίμακτη” και ήπια ενσωμάτωση τους από την φοιτητική κοινότητα. Η Πρυτανεία του ΑΠΘ παίρνει συστηματικά θέση υπέρ των ευρωπαϊκών πολιτικών. Για να τις υλοποιήσει μάλιστα δεν διστάζει να πετά τους φοιτητές συνεχώς έξω από τις Συγκλήτους και να πραγματοποιεί τις συσκέψεις της με κλειστές τις πόρτες. Δεν διστάζει να χαρακτηρίζει “εκσυγχρονισμό” του πανεπιστημίου τη στάση της προς τους φοιτητές με εντολές για έλεγχο της εισόδου τους στο Α.Π.Θ. με πάσο και πλαίσια φύλαξης από security, να δηλώνει πρόθυμη να ορίσει δίδακτρα στις σπουδές μας, να αφαιρέσει κάθε επαγγελματικό δικαίωμά μας απ’ τα πτυχία. Είναι αυτή η οποία έχει επιλέξει ως πάγια τακτική να θέτει τους φοιτητές στο στόχαστρο, ενώ επεξεργάζεται την καταδίκη τους. Είναι αυτή που προχωρά σε κινήσεις (βλ. συνδιοργάνωση εκδήλωσης πρόσφατα με τον υπουργό παιδείας Γαβρόγλου για το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και την “παραγωγική ανασυγκρότηση”) χαρακτηριστικές σε σχέση με τον κεντρικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση, επισφραγίζοντας την συμμαχία της με την κυβέρνηση.

Όλες οι παραπάνω κινήσεις στηρίζονται και από τις αντιδραστικές κοσμητείες Σχολών, όπως η ΝΟΠΕ. Δεν ξεχνάμε ότι ο κοσμήτορας της ΝΟΠΕ κ. Δέλλιος είναι αυτός που όχι μόνο έχει βάλει τη σφραγίδα του για την υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών Νομικής, αλλά ταυτόχρονα έχει προσπαθήσει πολλάκις να

σαμποτάρει τις γενικές συνελεύσεις και να καταπατήσει κάθε έννοια συνδικαλισμού (καταστρέφοντας χώρους και υλικά σχημάτων και πολιτικών δυνάμεων). Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην χαιρετήσει την πρόταση του πρύτανη Μήτκα για την αναγόρευση του J.C. Juncker, δεδομένου ότι έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ κυβερνητικών πολιτικών, των ευρωπαϊκών επιταγών και της καταστολής κάθε φωνή φοιτητικής αντίστασης σε αυτές. Είναι χαρακτηριστικός λοιπόν ο τρόπος που επιλέγεται σε μια σχολή όπως η Νομική η αναγόρευση σε διδάκτορα μιας τέτοιας πολιτικής φυσιογνωμίας όπως ο Juncker, ενώ η Πρυτανεία χέρι χέρι με την Κοσμητεία επιχειρούν να ντύσουν το νέο νομοσχέδιο και συνολικά τις αλλαγές στην εκπαίδευση και την εργασία με το “πέπλο” του εκσυγχρονισμού και να ξεπλύνουν έτσι τις καταστροφικές για τη νεολαία ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ως φοιτητικός σύλλογος καταδικάζουμε την παραπάνω κίνηση και αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι σε μια πολιτική εξαθλίωσης. Αρνούμαστε τις δάφνες σε όσους σχεδιάζουν για εμάς ένα σκοτεινό μέλλον που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα δικαιώματά μας. Η δολοφονική ευρωπαϊκή πολιτική τους δε θα νομιμοποιηθεί στις σχολές μας, δεν χωρά σε αυτές. Θα μας βρουν απέναντί τους.

– Ανεπιθύμητος ο J.C. Juncker στο Α.Π.Θ, καμιά φιέστα να μην πραγματοποιηθεί.

– Να ανακληθεί η απόφαση αγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα από την Πρυτανεία και την Κοσμητεία της ΝΟΠΕ.

Βίντεο: voria - tv100

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr