Βρέθηκε νεκρό άτομο σε χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)!

Ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο αποσιωπήθηκε μάλιστα από τους αρμοδίους, επαναφέρει το ζήτημα της ασφάλειας στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και αυτό της λειτουργίας της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης μέσα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της e-φημερίδας - Voria.gr πριν από δύο εβδομάδες, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας εντόπισαν έναν άνδρα πεσμένο στο έδαφος, έξω από τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Αμέσως ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε στο σημείο για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και να τον παραλάβει. Ωστόσο, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ διαπίστωσε, όταν έφτασε εκεί, ότι ο άνδρας ήταν ήδη νεκρός. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια πηγή, ο άνδρας είχε αποβιώσει πριν από πολλές ώρες.

Δεν ανακοινώθηκε από το ΑΠΘ

Για το τραγικό αυτό περιστατικό δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, ούτε από το πανεπιστήμιο, ούτε από άλλη αρμόδια αρχή. Μιλώντας στην e-φημερίδα ο αναπληρωτής πρύτανης Θόδωρος Λαόπουλος τόνισε πως «έχω ενημερωθεί για ένα περιστατικό, κάποιον άνθρωπο που βρέθηκε στο σημείο μεταξύ του Πολυτεχνείου και του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Δεν ξέρω καν εάν ήταν νεκρός ή όχι, διότι κάποιοι περαστικοί, δεν ξέρω εάν ήταν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ή κάποιοι άλλοι, ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, αλλά δεν ειδοποιήθηκε η φύλαξη του πανεπιστημίου. Γι’ αυτό και δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε. Ξέρουμε από μαρτυρίες ανθρώπων ότι κάποιος έπεσε κάτω, πιθανότατα ήταν χρήστης ναρκωτικών, και ήρθε το ΕΚΑΒ και τον πήρε, αλλά επειδή κανένας από τους παριστάμενους εκεί δεν ειδοποίησε τη φύλαξη, η φύλαξη δεν μπορεί να είναι παντού και πάντα, πρόκειται για ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε ενημέρωση. Οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν εκεί δεν ειδοποίησαν ούτε τη φύλαξη, ούτε την αστυνομία».

Διακίνηση

Το περιστατικό έγινε γνωστό στην πανεπιστημιακή κοινότητα μέσω του διαδικτυακού φόρουμ διαλόγου των μελών του ΑΠΘ. Εκεί μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αναφέρθηκαν στο περιστατικό, κάνοντας σαφή αναφορά για νεκρό μέσα στο πανεπιστήμιο. Εκτός αυτού, υπήρξαν αναφορές σχετικά και με τη διακίνηση και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στον ίδιο χώρο. «Σήμερα το μεσημέρι, ακριβώς στην είσοδο του Τομέα Υδραυλικής, κάποιοι βγάζαν από το στόμα τους το χάπι μεθαδόνης, προφανώς για να το ανταλλάξουν με κάτι άλλο λίγο παρακάτω», ανέφερε γνωστό μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας στον διαδικτυακό «Διάλογο». Σε συνέχεια πρόσθετε πως «πριν από λίγο καιρό, ένας νέος άνθρωπος είχε πέσει σε λήθαργο μέσα στο κτίριο της Υδραυλικής από υπερβολική δόση. Καλέσαμε το ΕΚΑΒ και τη φύλαξη. Ευτυχώς ήρθε έγκαιρα το ΕΚΑΒ, του χορήγησε αντίδοτο και ο άνθρωπος ξύπνησε, μας ευχαρίστησε και έφυγε».

Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θέτουν ευθέως το ζήτημα της λειτουργίας της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης εντός του ΑΧΕΠΑ, σε χώρο ο οποίος γειτνιάζει προς το ΑΠΘ, από το οποίο διέρχονται υποχρεωτικά τα εξαρτημένα άτομα προκειμένου να πάνε στη μονάδα. «Μήπως επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι: α) το κέντρο μεθαδόνης δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα και ότι πρέπει να φύγει από τη συγκεκριμένη θέση (απέναντι και από το παιδικό κέντρο του ΑΠΘ); και β) η διακίνηση ναρκωτικών στον χώρο του ΑΠΘ πρέπει να αντιμετωπισθεί με ριζικό τρόπο;» αναφέρει στον Διάλογο, μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λαόπουλος αναφέρει ότι «εμείς κάνουμε κάποιες προσπάθειες να βρεθεί μια άλλη λύση για το θέμα του σταθμού μεθαδόνης, είμαστε σε μια πολύ καλή συνεργασία με τη διευθύντρια της μονάδας του ΟΚΑΝΑ. Συζητάμε τις δυνατότητες μετακίνησης της μονάδας σε κάποιο άλλο σημείο, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή». Ο αναπληρωτής πρύτανη τονίζει πάντως, ότι «το φαινόμενο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μέσα στο πανεπιστήμιο έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με εξαίρεση μόνον εκείνο το σημείο μεταξύ Πολυτεχνείου και ΑΧΕΠΑ που προφανώς συνδέεται με τη λειτουργία της μονάδας μεθαδόνης».

Περισσότερα φοιτητικά νέα που αφορούν το ΑΠΘ στην κατηγορία «Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr