Το ΑΠΘ παρουσιάζει στη ΔΕΘ το δικό του αεροπλάνο (ΦΩΤΟ)

Το ΑΠΘ παρουσιάζει στη ΔΕΘ το δικό του αεροπλάνο (ΦΩΤΟ)

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στην 81η Δ.Ε.Θ., στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυσή του, με δικό του εκθεσιακό χώρο στο περίπτερο 15, Stand Α1α. Τα εγκαίνια του περιπτέρου θα γίνουν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 12.00, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί το πειραματικό πρωτότυπο του Ελληνικού Πολιτικού Μη-επανδρωμένου Αεροχήματος HCUAV RX-1, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργατικού έργου, με επικεφαλής και συντονιστή τον Αν. Καθηγητή Κύρο Υάκινθο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.


Τα πτητικά του χαρακτηριστικά, οι επιχειρησιακές του δυνατότητες, καθώς και ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός, επιλέχθηκαν με βάση τις απαιτήσεις της Ελλάδας για την επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων εκτάσεων, σε μεγάλη ακτίνα, με έμφαση κυρίως στις φυσικές καταστροφές, τα περιβαλλοντικά ατυχήματα (φωτιές, θαλάσσια μόλυνση κ.α.) και στις επιχειρήσεις διάσωσης. Χάρη στον σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό του, το HCUAV RX-1 μπορεί να επιχειρεί και τη νύχτα. Οι πτήσεις του καταδεικνύουν ότι το αερόχημα έχει εξαιρετική πτητική συμπεριφορά, είναι δομικά ακέραιο και ικανό να επιτύχει τους επιχειρησιακούς του στόχους.

Επιπλέον, έγινε λεπτομερής ανάλυση του κόστους παραγωγής μονάδων HCUAV η οποία έδειξε ότι το σύστημα του HCUAV μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα  προϊόντα της διεθνούς αγοράς με εξαιρετικές προοπτικές, εφόσον αξιοποιηθεί από την Πολιτεία.

Το HCUAV είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας, σε επίπεδο ερευνητικού προγράμματος, ελληνικών ΑΕΙ (ΑΠΘ, ΔΠΘ) και ελληνικών εταιρειών και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δράσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011», της ΕΥΔΕ – ΕΤΑΚ, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013.

αεροπλάνο ΑΠΘ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr