90 χρόνια Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ (βίντεο)

90 χρόνια Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ (βίντεο)

Τα 90 χρόνια λειτουργίας της γιόρτασε η φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ. Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει καθημερινά το προσωπικό της σχολής σύμφωνα με τον κοσμήτορα της αγωνίζεται για την ενίσχυση των ήδη ισχυρών σημείων της.

Οι πολίτες στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε είχαν την ευκαιρία να δουν και σπάνιο φωτογραφικό υλικό με προσωπικότητες που πέρασαν από τη σχολή όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Γιώργος Σεφέρης.


Σύντομο ιστορικό της Φιλοσοφικής Σχολής

Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925 ύστερα από πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Η απόφαση ίδρυσής του από το δημοτικιστή πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπαναστασίου συνδέθηκε με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα Φιλοσοφική Σχολή, όσο γινόταν διαφορετικής νοοτροπίας από εκείνην που τα χρόνια εκείνα χαρακτήριζε τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Πράγματι, η Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης καθόρισε από πολύ νωρίς τις συντεταγμένες της: πιο προοδευτική στο πνεύμα και στη γλώσσα από τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων σε αληθινό προπύργιο του εκπαιδευτικού και φιλολογικού δημοτικισμού, αλλά και σε καθοριστικό παράγοντα της φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Φιλοσοφική Σχολή άρχισε να λειτουργεί το 1926 και αριθμούσε στο ξεκίνημα της 65 φοιτητές.

Ο σκοπός της Σχολής είναι διπλός, αφενός να καταρτίζει ικανά στελέχη για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου να ετοιμάζει επιστήμονες ικανούς για έρευνα σε μια ολόκληρη σειρά από τομείς των ιστορικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, που εντάσσονται στο πλαίσιο μιας Φιλοσοφικής Σχολής. Σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ απαρτίζεται από οκτώ Τμήματα, που το καθένα χορηγεί χωριστό πτυχίο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr