Επεισόδια από καταληψίες του ΑΠΘ στην Ξάνθη (ΦΩΤΟ)

Επεισόδια από καταληψίες του ΑΠΘ στην Ξάνθη (ΦΩΤΟ)

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών των No Borders εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στην Ξάνθη, όπου μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες Eλληνες και ξένοι καταληψίες του ΑΠΘ για να διαδηλώσουν ενάντια στα προαναχωρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ. που φιλοξενούν μετανάστες προς απέλαση.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η ένταση ξεκίνησε όταν οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία τους -που κατά τους ίδιους αποτελούνταν από νομικούς και γιατρούς- να εισέλθει στο κέντρο για να δει τις εγκαταστάσεις και να μιλήσει με κρατούμενους. Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν, κάποιοι άναψαν πυρσούς και εκτόξευσαν κροτίδες εναντίον των αστυνομικών.


Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, με χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές, που μεταφέρθηκαν προς την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 15 λεωφορεία, στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κινητοποίησή τους από την εγκατάστασή τους στο ΑΠΘ, είχαν επισκεφθεί νωρίτερα το Παρανέστι της Δράμας, όπου λειτουργεί το άλλο προαναχωρησιακό κέντρο. Εκεί έκαναν πορεία στο χωριό και διαδήλωσαν έξω από το κέντρο, ενώ επιτράπηκε σε 20μελή αντιπροσωπεία τους να εισέλθει στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου. Το βράδυ επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κατασκηνωτών έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο μέρες, ξεπερνώντας τα 1.000 άτομα, από 500-600 άτομα την Κυριακή.

Η διαμάχη

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, χαρακτήριζε την κατάσταση στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ως «απόλυτα ελεγχόμενη», επικρίνοντας τη ΝΔ για ψευδεπίγραφη απεικόνιση της πραγματικότητας και για προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος. Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία απάντησε χαρακτηρίζοντας τον κ. Τόσκα ως «κατ’ ευφημισμό υπουργό», που αγνοεί την πραγματικότητα, πολιτεύεται με αυταπάτες και ανέχεται την ανομία.

Επειτα από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με βουλευτές της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Τόσκας κατηγόρησε τη ΝΔ για «προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης με στόχο τη μικροκομματική εκμετάλλευση στο όνομα του δόγματος ‘νόμος και τάξη’ που επιλέγει να προωθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η ΝΔ απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «ο κ. Τόσκας θεωρεί απολύτως ελεγχόμενες καταστάσεις τη συνεχή επέκταση της ανομίας.

«Πολλαπλό πλήγμα»

Κριτικά απέναντι στη διοργάνωση του No Border Camp στέκεται με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους καθηγητές του ΑΠΘ, η οποία παράλληλα ζητά νηφαλιότητα απ΄ όλους.

«Το ΑΠΘ δέχεται ένα πολλαπλό πλήγμα», επισημαίνεται και γίνεται λόγος για μια κατασκήνωση που πραγματοποιείται χωρίς καμία πρότερη προσπάθεια συνεννόησης, ούτε με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ούτε με κανέναν άλλο φορέα. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο παράλληλα για υπερβολές, που εμφανίζουν την πανεπιστημιούπολη και την πόλη σε καθεστώς κατοχής και ζητά νηφαλιότητα, χωρίς «προκαταβολές» καταστολής, όπως αναφέρεται.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr