Θεολόγοι του ΑΠΘ ζητούν την ακύρωση αναστολή του Πρ. Διατάγματος για την ίδρυση του Τμήματος

Αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής του Προεδρικού Διατάγματος nou προβλέπει την ίδρυση Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στο Τμήμα θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πρόκειται να καιαθέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καθηγητές του ιδρύματος που ανήκουν στην Πανελλήνια Ενωση θεολόγων και εκκλησιαστικοί φορείς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της εφ. δημοκρατίας στο αιτιολογικό τους αναφέρουν ότι η ίδρυση και η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος με ιδιότιτλο πτυχίο σπουδών που θα εποπτεύεται επιστημονικά και διοικητικά από ένα τμήμα αυτό της θεολογίας εντελώς διαφορετικού επιστημονικού προσανατολισμού και ευθύνης δημιουργεί σύγχυση.

Μάλιστα οι υπογράφοντες την αίτηση χαρακτηρίζουν παραπλανητικό τον χαρακτηρισμό του «Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών» καθώς όπως εξηγούν πρόκειται για ξεχωριστό τμήμα με αυτόνομο πρόγραμμα μαθημάτων του οποίου όμως την ευθύνη διοίκησης και διδασκαλίας θα έχουν κατά μεγάλη ποσόστωση καθηγητές του Τμήματος θεολογίας.

Διαβάστε ακόμη: Ιδρύεται έδρα Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

«Και βεβαίως είναι ψευδεπίγραφος ο τίτλος της Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών (καλάμ), ο οποίος μονοδρομεί την ισλαμική διδασκαλία προς το καλάμ, μια διδασκαλία η οποία επικράτησε μόνο για περίπου 70 χρόνια και στη συνέχεια απορρίφτηκε από το θεωρούμενο «ορθόδοξο Ισλάμ» συνεχίζουν οι αιτούντες.

Πράσινο φως

Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο φως για τη φοίτηση των μουσουλμάνων της Θράκης στη θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δόθηκε από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ μόλις πριν από δύο μήνες με την υπ αριθμόν 85/2016 γνωμοδότησή του. Το ΣτΕ ανέφερε τότε ότι, σύμφωvα με τα στοιχεία που συνοδεύουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η ίδρυση της Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών «συναρτάται με τη διευκόλυνση των αποφοίτων των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης να ολοκληρώσουν τις θεολογικές σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και με την ανάγκη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου».

Από την πλπιρά τους πάντως τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης θεολόγων σημειώνουν ότι «οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν δέχονταν τους αποφοίτους της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας θεσσαλονίκης για να διδάξουν τα παιδιά τους στα μειονοτικά σχολεία διότι πίστευαν ότι μέσω αυτής επιδιώκονται η παραπιοίηση και η αλλοτρίωοη της θρησκευτικής τους ετερότητας».

Περισσότερα νέα που αφορούν το ΑΠΘ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr