διαγωνισμό ρωσικής γλώσσας, φοιτητών ΑΠΘ, φοιτητές ΑΠΘ, ΑΠΘ, Ρωσική Γλώσσα Την πρωτιά σε διαγωνισμό Ρωσικής Γλώσσας διεκδικεί ομάδα οκτώ φοιτητών του ΑΠΘ

Την πρωτιά σε διαγωνισμό Ρωσικής Γλώσσας διεκδικεί ομάδα οκτώ φοιτητών του ΑΠΘ

Τη νίκη σε διαγωνισμό Ρωσικής Γλώσσας διεκδικεί ομάδα οκτώ φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αναχώρησε σήμερα για το Κρασνοντάρ της Νότιας Ρωσίας. 

Τον διαγωνισμό διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν (Kuban State University), το οποίο απηύθυνε την πρόσκληση και θα φιλοξενήσει τους Έλληνες διαγωνιζόμενους για μία εβδομάδα.


"Οι φοιτητές προέρχονται από διάφορα Τμήματα και Σχολές και θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό γνώσης της ρωσικής γλώσσας για ξένους φοιτητές, μαζί με ξένους φοιτητές που φοιτούν στη Ρωσία" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο οποίος προ ημερών (21-23/4) επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν, επικεφαλής ακαδημαϊκής αποστολής του σταθερού -από το 1994- Προγράμματος του ΑΠΘ «Ιάσων», για την ίδρυση και την πρακτική ενίσχυση των πυρήνων ελληνικών σπουδών στα παρευξείνια Πανεπιστήμια.

Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου του Κουμπάν είναι ο γραμματέας του Προγράμματος "Ιάσων", διδάκτορας της Ρωσικής Φιλολογίας, Δημήτρης Φωτιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει την οργάνωση και διδασκαλία των μαθημάτων ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ, με τη λειτουργία τμημάτων των 40 ατόμων, για αρχάριους και για προχωρημένους.

Η μεγάλη ζήτηση για το μάθημα ρωσικής γλώσσας (συγκαταλέγεται στα μαθήματα επιλογής) από φοιτητές όλων των Σχολών και Τμημάτων του ΑΠΘ και η δυσκολία του Ιδρύματος να αντεπεξέλθει στη ζήτηση αυτή, με έναν μόνο διδάσκοντα, ήταν από τα ζητήματα που έθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Κουμπάν, καθηγητή Μ. Αστάποφ. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διδασκαλίας της Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΑΠΘ, με την τακτική αποστολή επισκεπτών Καθηγητών από το Κουμπάν.

Στην ίδια συνάντηση επιβεβαιώθηκε και η απόφαση για την ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης της Ρωσικής ως ξένης γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. "Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η δέσμευση του πανεπιστημίου του Κουμπάν, που έχει αναλάβει στη Ρωσία τον ρόλο του φορέα πιστοποίησης της ρωσικής ως ξένης γλώσσας και από το επόμενο έτος λογικά θα λειτουργήσει το κέντρο στο ΑΠΘ" διευκρίνισε ο κ. Μήτκας.

"Ανάγκη στήριξης των πυρήνων ελληνικών σπουδών στην Κριμαία"
Στην επίσημη συνάντηση των πρυτανικών Αρχών των δύο Ιδρυμάτων αποφασίστηκε και η ενίσχυση και επέκταση του Προγράμματος «Ιάσων», με ανανέωση της συμφωνίας για την επόμενη τριετία, με στόχο την ενδυνάμωση των ελληνικών σπουδών στα παρευξείνια πανεπιστήμια.

"Το πρόγραμμα θα παραμείνει εστιασμένο στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σπουδών στις παρευξείνιες χώρες. Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε ορισμένα προγράμματα, σε τόπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, όπως η Κριμαία", διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ.Μήτκας. "Θα πρέπει να κρατήσουμε το πρόγραμμα «Ιάσων» ζωντανό, γιατί η παρουσία μας π.χ. στην Ουκρανία, η παρουσία των ελληνικών σπουδών αρχίζει και έχει προβλήματα, έχουν οικονομικά προβλήματα και στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις και γλώσσες", εξήγησε. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρόξενο στο Νοβοροσίσκ, Φραγκίσκο Κωστελλένο, εξετάστηκε η δυνατότητα υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων πολιτισμού και εκπαίδευσης, οι οποίες θα απευθύνονται σε Έλληνες που ζουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στον Καύκασο. Σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν, ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε ότι "διερευνήσαμε τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας μας και σε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως σε θέματα περιβαλλοντικής τεχνολογίας, επιστημών που έχουν σχέση με τη χημεία, τη βιολογία και τη φυσική, γιατί έχουν πολύ καλή σχολή Θετικών Επιστημών και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την προεργασία για την ίδρυση νέου κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος επιπέδου Μάστερ στις Επιστήμες Περιβάλλοντος".

Η ακαδημαϊκή αποστολή πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών στο Κουμπάν όπου, σε πανηγυρική Τελετή πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Καζάζη σε επίτιμο καθηγητή του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν, για τη συνολική προσφορά του, τα τελευταία 20 χρόνια, ως υπεύθυνου του Προγράμματος "ΙΑΣΩΝ".

Περισσότερα νέα για την Φοιτητική Ζωή στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr