Ανακοίνωση Φοιτητών, ΑΠΘ, κατάληψη, Πρυτανεία, κατάληψη απθ

Κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Κατάληψη στο Κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποιούν από το πρωί μέλη φοιτητικών συλλόγων των Τμημάτων Φιλολογίας και Νομικής. Διαμαρτύρονται για τη μη ανανέωση συμβάσεων 14 εργολαβικών υπαλλήλων, καθώς και για τη συμμετοχή της πρυτανείας στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

"Το πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την εργολαβική εταιρία, αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των εργολαβικών υπαλλήλων, πετώντας τους στο δρόμο. Η ευκολία με την οποία τους απέλυσαν έγκειται στο ίδιο το καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών, που επιβάλουν εξοντωτικές και εκμεταλλευτικές σχέσεις εργασίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τη δημόσια χρηματοδότηση αναλαμβάνοντας πληθώρα υπηρεσιών του πανεπιστημίου", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας. 

Από την πλευρά των πρυτανικών Αρχών, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, καθηγητής Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρος Λαόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στις εργολαβίες, με κάθε ανανέωση σύμβασης, όπως και στους διαγωνισμούς, ο αριθμός των εργαζομένων καθορίζεται αυστηρά από το αρμόδιο υπουργείο, υποχρεώνοντας το Πανεπιστήμιο σε συγκεκριμένο προσωπικό, το οποίο λόγω της υποχρηματοδότησης, κάθε φορά μειώνεται σε κάποιο ποσοστό. 

Είσαι Φοιτητής στο ΑΠΘ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών ΑΠΘ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

"Δεν είναι απόφαση της Πρυτανείας, δεν έχουμε αυτή την επιλογή, είμαστε υποχρεωμένοι απολύτως να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του υπουργείου και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα κενά που δημιουργούνται", διευκρίνισε. 

Τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων προτίθενται να μην επιτρέψουν για σήμερα τη λειτουργία των υπηρεσιών διοίκησης του ΑΠΘ, ενώ αύριο θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό, στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Ανακοίνωση των Φοιτητών του ΑΠΘ για την κατάληψη της Πρυτανείας

Την 1 Φεβρουαρίου 2016 έληξε η σύμβαση 14 εργολαβικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ.

Το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την εργολαβική εταιρία αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις  των εργολαβικών υπαλλήλων, πετώντας τους στο δρόμο. Η ευκολία με την οποία  τους απέλυσαν έγκειται στο ίδιο το καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών που επιβάλουν εξοντωτικές και εκμεταλλευτικές σχέσεις εργασίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τη δημόσια χρηματοδότηση αναλαμβάνοντας πληθώρα υπηρεσιών του πανεπιστημίου (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη, διοικητικές υπηρεσίες).

Το καθεστώς επισφάλειας και κακοπληρωμένης εργασίας με συμβάσεις που κανείς δεν ξέρει αν θα ανανεωθούν, τα ωράρια-λάστιχο, οι μισθοί εξαθλίωσης των 400 και 300 ευρώ και η υπόσκαψη της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης από την πλευρά των εργαζομένων  ολοκληρώνουν το παζλ της εργασιακής τρομοκρατίας. Με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης η πρυτανεία συνυπογράφει επανειλημμένα την υποστελεχωση του πανεπιστημίου εφαρμόζοντας απερέγκλιτα την μνημονιακή πολιτικη μέσα στα πανεπιστήμια.

Πέρα από το γεγονός ότι  συναινεί στο κούρεμα των αποθεματικών του πανεπιστημίου, συνυπογράφει χωρίς δεύτερη σκέψη τις απολύσεις εργαζομένων, πιστή στο δόγμα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».  Είναι η ίδια αυταρχική πρυτανεία του Μήτκα και του Λαόπουλου, που ξεπουλά το δικαίωμά μας στη δωρεάν και δημόσια σίτιση και στέγαση, που αποκλείει τους φοιτητικούς συλλόγους από τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου. Πολυ περισσότερο είναι αυτή που συμμετέχει στον επίπλαστο Εθνικό Διάλογο που έχει στήσει το Υπουργείο Παιδείας, για την συγκρότηση ενός νέου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση το οποίο αποτελεί συνέχεια του νόμου Διαμαντοπούλου. Ο πρωταγωνιστικος ρόλος που παίζει η πρυτανεία σε αυτή την διαδικασία την καθιστά υπεύθυνη για τις αναδιαρθρώσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα στο πανεπιστήμιο, στις οποίες συγκαταλέγονται τα δίδακτρα, το σπάσιμο του ενιαίου κύκλου σπουδών, η αφαίρεση επαγγελματικων δικαιωμάτων από τα πτυχία, οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

Το υπό συγκρότηση νομοσχέδιο Φίλη έρχεται να κλειδώσει όλες εκείνες τις αναδιαρθρώσεις του τρίτου και πιο καταστροφικού μνημονίου που βάζουν στον πυρήνα της επίθεσης τη νεολαία. Η επίθεση εντείνεται και βαθαίνει και με το νέο ασφαλιστικό-έκτρωμα που παγιώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, συρρικνώνει το λαϊκό εισόδημα, ναρκοθετεί την εργασιακή προοπτική και εξοβελίζει μια ολόκληρη γενιά στην ανεργία, την μετανάστευση, την κακοπληρωμένη και μαύρη εργασία. Όσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει ταφόπλακα στα κεκτημενα του νεολαιίστικου και του λαϊκού κινήματος, εντείνει την επίθεση με τους σκληρους μνημονιακούς νόμους και τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, εμείς δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε κανέναν εκβιασμό, ούτε θα ζητιανέψουμε για ψίχουλα. 

Η νεολαία, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων,

Δεν συνυπογράφει τη λευκή επιταγή που της πλασάρουν για το μέλλον της, δεν υποχωρεί, δεν συμβιβάζεται.

- ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

- ΕΞΩ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ- ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

- ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΕΣ- ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

- ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ενάντια στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 27/2 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Περισσότερα νέα που αφορούν το ΑΠΘ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr