ανταλλακτική βιβλιοθήκη, Παιδαγωγική Σχολή, ΑΠΘ,  βιβλιοθήκη

Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ

Ένα κοινωνικό πείραμα, με όχημα τα βιβλία και στόχο την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, επιχειρεί η Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, εγκαινιάζοντας, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου (11.30 π.μ.), την πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στους χώρους του Πανεπιστημίου.

"Πρόκειται για μία εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη είναι μια ανοικτή, δημόσια βιβλιοθήκη, η οποία στηρίζεται στη συνεισφορά των ατόμων, που την επισκέπτονται, χωρίς συνδρομή ή εγγραφή. Οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες δεν έχουν κάποιον επιστάτη, δεν επιβλέπονται, είναι εντελώς ελεύθερες και η επιβίωσή τους βασίζεται στην τήρηση των κανόνων από τους χρήστες" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Βενετία Αποστολίδου, εξηγώντας ότι ο βασικός κανόνας είναι ότι "αφήνεις ένα βιβλίο και παίρνεις ένα άλλο της αρεσκείας σου, καθώς ένα βιβλίο που δεν είναι απαραίτητο σε έναν αναγνώστη μπορεί να δώσει χαρά και να ανοίξει δρόμους σε κάποιον άλλον αναγνώστη, σε μία άλλη αναγνώστρια".

Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη θα στεγάζεται στον 1ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής και θα είναι ανοικτή για το κοινό όλες τις εργάσιμες μέρες, με ώρες λειτουργίας 9.00-21.00. Η αρχική της συλλογή, αποτελούμενη από περίπου 500 τίτλους βιβλίων, δημιουργήθηκε από προσφορές των μελών της Παιδαγωγικής Σχολής και παραδίδεται σε όλους τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του ΑΠΘ, αλλά και της πόλης.

Η δράση, όπως διευκρίνισε η κ. Αποστολίδου, τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, τα μέλη της οποίας, με τη συνδρομή και του προσωπικού της Βιβλιοθήκης, θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν και τον βαθμό επιτυχίας της και της διάχυσής της στο αναγνωστικό κοινό της πόλης. Παλαιότερα, η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής είχε καθιερώσει το "ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων", μία δράση, που γινόταν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού.

"Το μεγάλο στοίχημα είναι να αγκαλιάσουν την ανταλλακτική βιβλιοθήκη μας κάποιοι χρήστες και να τη διατηρήσουν στη ζωή. Άλλωστε, η ιδέα δεν είναι δική μας, υπάρχουν κι άλλες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες, είναι μία πολύ ωραία τάση και είναι εύκολο να δημιουργηθούν κι άλλες σε δημόσιους χώρους, να γίνει ένα μεγάλο δίκτυο ανταλλακτικών βιβλιοθηκών" σημείωσε η κ. Αποστολίδου.

Είσαι Φοιτητής στο ΑΠΘ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών ΑΠΘ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Διαβάστε ακόμη:

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr